Cum sa cultivi castraveti extratimpurii. Ghid complet
Cum sa cultivi castraveti extratimpurii. Ghid complet

Cum sa cultivi castraveti extratimpurii. Ghid complet


Cum sa cultivi castraveti extratimpurii. Daca si tu vrei sa obtii recolta de castraveti mai devreme, atunci o sa iti explicam ce trebuie sa faci in acest sens. Iata ce trebuie sa stii si ce soiuri poti alege!

Cum sa cultivi castraveti extratimpurii. Ghid complet – Cuprins:

Cum obtii rasadurile si ce soiuri poti alege

Rasad de castraveti extratimpurii
Rasad de castraveti extratimpurii

Bineinteles, primul pas in cultivarea castravetilor extratimpurii va fi sa plantezi semintele si sa alegi unul dintre soiurile disponibile in magazine.

In cazul in care nu stii ce soiuri de castraveti extratimpurii sa alegi, trebuie sa sti ca pe piata poti gasi castraveti Mirabelle F1, Spino F1, Cassius F1, SV 3506 CV F1, Kybria RZ F1 sau Pleasure F1. Asadar, poti alege unul dintre aceste soiuri.

Urmatorul pas va fi semanarea castravetilor, iar acest lucru poate fi facut utilizand tavitele alveolare. Totusi, mare atentie ca temperatura la care tii tavitele sa fie cuprinsa intre 22 si 26 grade Celsius, iar umiditatea sa fie de 100%. Mai mult, tavitele nu trebuie tinute le lumina!

Semintele se pot planta folosind turba, insa mare atentie ca aceasta sa fie umectata foarte bine. Dupa ce ai pus semintele, astupa-le cu un strat subtire de turba uscata (0.5 cm) si pana ce vor rasari acestea nu se for mai uda.

Plantarea semintelor
Plantarea semintelor

Poti astupa tavitele folosind un ziar, peste care poti pune si o folie alimentara pentru a mentine umiditatea de 100% pana ce semintele vor rasari.

Dupa ce castravetii au rasarit, se va face repicarea in timp mai scurt si anume 4-7 zile de la rasarire. Este recomandat sa utilizezi ghivece de plastic mate si inchise la culoare, pentru a impiedica lumina sa ajunga la radacina. Dupa ce ai repicat rasadurile, acestea se vor tine la o temperatura constanta de 25-30 grade Celsius timp de 1-2 zile, ziua si noaptea.

Dupa cele doua zile, este necesar sa reduci temperatura dintre zi si noapte cu 5-7 grade Celsius. In tot acest timp, este indicat sa fertilizezi rasadurile folosind Sprintene, insa foarte important este sa aplici si primele tratamente fitosanitare utilizand un fungicid pentru a preveni caderea plantutelor, dar si un insecticid pentru a tine la distanta insectele.

In functie de conditiile climatice, tot procesul de la repicarea rasadurilor si pana la plantare va dura aproximativ 30 de zile.

Cum sa cultivi castraveti extratimpurii

Castraveti extratimpurii
Castraveti extratimpurii

Etapa urmatoare consta in plantarea castravetilor extratimpurii. Primul pas pe care este absolut necesar sa il faci inainte de transplantare este calirea rasadurilor. Dupa aceea, este indicat sa aplici tratamente la nivel foliar (frunze) folosind un fungicid si un insecticid.

In cazul in care urmeaza sa plantezi castravetii (Cucumis sativus) intr-un spatiu incalzit, atunci o poti face in perioada 15 februarie – 15 martie. Daca solarul unde vrei sa plantezi nu are incalzire, plantarea se poate face in perioada 25-30 martie, insa este esential ca spatiul tau de plantare sa fie acoperit cu doua randuri de folie. Cel de-al doilea strat trebuie neaparat sa fie unul cu folie profesionala ce ofera si efect termic (40 microni).

Citeste si: Cum sa faci copilirea castravetilor din gradina sau solar

Castravetii se dezvolta in mod corect la temperaturi de peste 18 grade pe timp de noapte, asa ca tine minte si acest aspect. Daca temperaturile sunt mai scazute, atunci crestrea plantelor se va face cu dificultate.

O alta etapa deosebit de importanta atunci cand cultivi castraveti extratimpurii este fertilizarea. Pentru a evita carentele de minerale, este esential sa aplici ingrasamintele la timp.

Ultimele operatiuni de care trebuie sa mai stii este palisarea, copilirea si defolierea castravetilor. Toti acesti pasi trebuie urmati daca vrei sa obtii o recolta bogata de castraveti extratimpurii.