Cum sa iti decorezi casa ca un designer
Cum sa iti decorezi casa ca un designer

Cum sa iti decorezi casa ca un designer


Cum sa iti decorezi casa ca un designer. Ne apropiem de finalul primaverii si inceputul verii si parca, de cand cu relaxarea masurilor avem mai mult chef de a incerca ceva nou. Daca te bate gandul sa iti redecorezi casa, materialul asta iti poate fi de ajutor.

Ce ar trebui sa stii inainte de a te apuca de treaba

Vopsirea peretilor interiori
Vopsirea peretilor interiori

In primul rand, ar trebui sa te inspiri din ceea ce fac specialistii in domeniu. Am stabilit deja ca iti vei decora singur casa ca un designer, dar e complicat cand nu ai nici macar o idee. Cauta pe internet, citeste cateva reviste de specialitate si vezi ceti face cu ochiul si ce crezi ca ti se potriveste. Acestia sunt primii pasi daca vrei sa inveti cum sa iti decorezi casa ca un designer.

Apoi, incearca sa fii atent la ansamblu si sa nu te agati de mici detalii. Sigur, ai o camera care te scoate din minti si ti se pare ca nimic nu se potriveste acolo… sau poate e un colt din living sau din dormitor cu care nu stii ce sa faci astfel incat sa arate bine, insa, sa fim seriosi…oaspetii tai vor vedea imaginea de ansamblu.

Gandeste-te cum poti combina mai multe stiluri, insa documenteaza-te bine inainte de a face asta. Nu ai vrea sa iti transformi casa intr-un amalgam de stiluri fara inceput si sfarsit. Vei obtine un produs final de prost gust.

Alege lucrurile care iti plac. Daca intri intr-un magazin de mobila si pui ochii pe o masuta de cafea…atunci alege masuta aia de cafea, chiar daca, poate, e mai scumpa decat cea de langa ea.

Citeste si: Pregatiri de sarbatori. Cum sa iti pregatesti casa pentru Craciun

Desigur, ne dorim cu totii case dupa ultima moda. Insa moda se schimba si asta chiar mai repede decat ne-am dori. Poate ca ar fi o idee mai practica sa alegi cum am spus lucrurile care iti plac, in culorile care iti plac…si care iti ofera linistea si caldura de care ai nevoie in caminul tau.

Incearca sa ai rabdare cu tine si sa nu te atunci sa cumperi nimicuri doar pentru a finaliza proiectul. Desigur, schimbarea geamurilor si a usilor sunt proiecte care trebuie finalizate la timp. La fel, zugravirea peretilor sau inlocuirea pardoselii… dar mai poti astepta sa cumperi covorul perfect in dauna celui mai ieftin dar care nu prea iti place… la fel  obiectele de decor sau lampadarele care umplu colturile. Poti sta fara ele o perioada…

Cauta in materialele de specialiatate care sunt schimbarile mari, pe care le poti face cu putini bani. Si decoreaza-ti casa folosind culori. Sigur, trebuie sa se potriveasca, dar fii indraznet…

Cum sa iti decorezi casa ca un designer. Cateva idei tehnice

Cum sa iti decorezi casa ca un designer. Cateva idei tehnice
Cum sa iti decorezi casa ca un designer. Cateva idei tehnice

Cateva idei „tehnice‟ care ti-ar putea fi de ajutor, profita de acestea daca vrei sa inveti cum sa iti decorezi casa ca un designer. Prima dintre ele este ca fiecare camera trebuie sa aiba o piesa vedeta. Este piesa centrala, cea care atrage privirile si personalizeaza camera. Sigur, poate fi o piesa de mobilier, un covor, un perete, corpul de iluminat sau un obiect decorativ. Este acel lucru pe care ai pus ochii in magazin si la care nu ai fi renuntat pentru nimic in lume.

Trebuie sa mai stii ca este de preferat sa creezi iluzia unor tavane inalte. Pentru asta este nevoie sa alegi mobilier de dimensiuni reduse, cum ar fi o masura de cafea mai mica sau o canapea cocheta, dar de dimensiuni mici.

Inlocuieste biblioteca masiva, care ocupa tot peretele si ajunge aproape de tavan cu rafturi pentru cartile tale. Ele vor crea iluzia ca peretii sunt mai inalti si, de ce nu, ca intreaga camera este mai mare si mai aerisita.

Nu renunta nicicum la covor. Este o piesa care functioneaza ca o ancora pentru camerele casei tale. In plus, poate aduce o pata de culoare, invioreaza camera si, de ce nu, daca vrei o utilitate practica, e calduros, mai ales in sezonul rece. 

Citeste si: Cum sa reduci costul intretinerii unui apartament pe perioada iernii

Designerii spun ca, desi se poarta mult parchetul gol, renuntarea la covor este o greseala. Trebuie sa iti mai spun ca aceasta piesa lasa impresia unui spatiu mai mare si te ajuta sa unesti doua spatii. Sigur, cand alegi un covor trebuie sa tii cont de anumite reguli.

De exemplu, covorul din living trebuie sa fie suficient de mare astfel incat doua dintre picioarele fiecarei piese de mobilier sa fie pozitionate pe el.

Totodata, covorul ofera impresia de echilibru cand depaseste marginile canapelei cu 25 de centimetri. O alta regula importanta este sa nu pui covorul in fata unui perete sau a unei ferestre ci sa lasi un spatiu de 25 de centimetri intre marginea covorul si aceste doua componente.

In ceea ce priveste asezarea pieselor de mobilier, este indicat sa nu lipesti canapeaua de perete. Daca ai un spatiu generos, pune canapeaua la 2 metri de perete si umple spatiul dintre ea si perete cu rafturi cu carti sau obiecte decorative.

Oglinzile adauga lumina si adancime incaperilor, extind vizual spatiile si pot atrage priviri daca alegi un model mai sofisticat.

Tavan vopsit
Tavan vopsit

Daca ai un spatiu mic si vrei sa creezi iluzia unei camere generoase, este util sa zugravesti tavanul in aceeasi culoare cu peretii. Iluzia asta poate fi amplificata, asa cum am spus deja, cu ajutorul oglinzilor, dar si cu ajutorul perdelelor pe sina si care ajung pana la podea.

Amestecarea unor texturi diferite, de tipul lemnului cu materiale tehtile, ofera aceeasi impresie, de spatiu generos. Sunt cei mai simpli pasi daca vrei sa inveti cum sa iti decorezi casa ca un designer.

Trebuie sa mai stii ca lumina naturala amplifica si ea spatiul si iti lasa impresia de camera aerisita, de culori deschise. Daca iti plac tablourile si ai astfel de obiecte de arta valoroase sau pe care vrei sa le pui in valoare, atunci este indicat sa le luminezi cu spoturi incastrate, aplice de perete sau veioze.

Citeste si: Cum sa ai grija de centrala termica pe gaz. Defectiuni frecvente care pot aparea!

Lustrele au un efect decorativ, insa ele trebuie sa se potriveasca stilului decorativ pentru care ai optat. Pe de alta parte, candelabrele dau o nota usor dramatica unei camere si dau mai bine in camere amenajate informal. Este util sa mai stii ca lumina calda este ideala pentru living si dormitor, in vreme ce lumina rece se potriveste in bucatarie sau birou.

In ceea ce priveste culorile, portocaliul, galbenul si rosul lasa impresia de apropiere, iar verdele, albastrul si culorile inchise vor lasa impresia de departare.

Culorile reci sunt recomandate pentru tavanele joase, in vreme ce pentru cele inalte se potriveste orice. Pentru living-urile open space sunt indicate tonurile aceleasi culori, tonuri care vor da impresia unei camere unitare.

Chiar daca nu pare asa, este recomandat ca finisajul podelelor sa fie din aceeasi culoare in toate camerele pentru a lasa impresia de unitate si continuitate.

Exerseaza in aplicatii

Design interior
Design interior

Cum sa iti decorezi casa ca un designer. Telefonul mobil este nu numai inteligent, cat si extrem de util, iar vietile noastre sunt, de ceva timp, mai usoare datorita aplicatiilor de pe smartphone.

Asadar, daca nu ai habar cum sa alegi culorile pentru living sau orice alta camera, ColorSmart e solutia. Este de ajuns sa incarci o imagine a camerei pe care vrei sa o zugravesti si aplicatia va veni cu solutiile cele mai potrivite.

ColorCapture este o alta aplicatie care te ajuta in combinarea culorilor care iti fac cu ochiul cand vine vorba de amenajari interioare.

HomeStyler Interior Design by Autodesk iti ofera posibilitate de a alege mobilierul care se potriveste casei tale. Pentru asta trebuie sa incarci poze cu camerele pe care vrei sa le decorezi si ideile vor veni imediat. Din pacate, aceasta aplicatie este disponibila doar pe iOS.

Cataluv este un catalog online care prezinta cele mai noi colectii in materie de design interior. Propune o abordare futurista, asa ca daca vrei o amenajare clasica, aplicatia asta nu e pentru tine.

Acestea sunt doar cateva idei pe care sa le ai la indemana. Desigur, internetul ramane un sprijin de nadejde intr-un astfel de demers sau, daca iti plac materialele tiparite, cred ca am vazut ceva de design interior intr-o librarie. Merita sa incerci.