Cum sa ingrijesti salcia mirositoare. Sfaturi despre inmultire, boli si daunatori
Cum sa ingrijesti salcia mirositoare. Sfaturi despre inmultire, boli si daunatori

Cum sa ingrijesti salcia mirositoare. Sfaturi despre inmultire, boli si daunatori


Salcia mirositoare sau salcioara este un arbust exotic pe care il putem intalni mai degraba la campie si in zonele submontane. Arborele isi are originea in vestul Asiei si sudul Europei.

Inmultirea salciei mirositoare

Salcia mirositoare
Salcia mirositoare

Cum inmultesti salcia mirositoare? Sunt trei modalitati prin care acest arbore poate fi multiplicat, respectiv prin butasire, seminte si prin marcotaj.

Butasirea se recomanda a fi facuta undeva in luna noiembrie. Inmultirea prin seminte are mai multe etape. Prima dintre ele, este culegerea semintelor din salcia mama. Este important sa alegi pentru germinare semintele care arata cel mai bine.

Semintele vor fi asezate, intr-un singur strat, intr-un loc de depozitare calduros si uscat pentru ca ele sa se usuce complet. Semintele sunt numai bune pentru depozitare cand sunt sunt uscate, iar stratul de deasupra este greu de patruns cu un ac. Sfatul este sa pastrezi semintele care arata cel mai bine.

Pentru a pune semintele provenite de la salcia mirositoare la germinare trebuie sa umpli o punga de plastic sau un recipient de platic cu nisip, sa torni apa si sa amesteci cele doua ingrediente pana ce nisipul devine umed. Este indicat sa lustruiesti putin, cu o bucata de smirghel semintele inainte de a le pune in acest nisip.

Citeste si: Cum sa cresti arbustul bulgare de zapada. Ingijire, inmultire, boli si daunatori

Poate parea ciudat, dar actiunea asta de slafuire are scopul de a subtia pielea in care este samanta pentru a facilita germinarea. Recipientul va fi pus in sertarul pentru legume al frigiderului, cat mai in spate, si va fi pastrat acolo timp de trei luni.  Procedeul se numeste stratificare si este esential pentru germinarea semintelor. Este indicat sa verifici, din cand in cand, starea nisipului pentru a te asigura ca se mentine umed. Urmeaza plantarea semintelor care se va face intr-o tava pentru rasaduri.

Este important ca in aceasta tava sa pui nisip si muschi de turba si sa adaugi suficient de multa apa astfel incat sa pastrezi un substrat umed. Este important ca plantarea semintelor sa fie facuta dupa ce a trecut pericolul de inghet.

Semintele se vor aseza in substrat la adancimea lor, cat sa fie acoperite cu substrat, pe care apoi este indicat sa il compactezi cat mai bine. Tavita cu seminte va fi pastrata intr-un mediu cald, insa ferit de actiunea directa a razelor soarelui. Primele seminte vor germina in cel mult una-doua luni. Plantele vor fi gata de plantare cand vor avea cel putin doua seturi de frunze.

Asa cum am spus, salcioara se poate multiplica si prin marcotaj, procedura de musuroire fiind recomandat sa fie facuta in lunile de toamna, in septembrie-octombrie.

Cum sa ingrijesti salcia mirositoare

Cum sa ingrijesti salcia mirositoare
Cum sa ingrijesti salcia mirositoare

Salcia mirositoare (Elaeagnus angustifolia) se planteaza destul de usor si se prinde la fel de usor, se simte bine in aproape orice tip de sol, conditia fiind ca acesta sa fie bine drenat. Sigur, nu ii sunt pe plac solurile calcaroase. Prefera un sol nisipos, care sa se mentina reavan, fara a fi ud, tolerand conditiile de alcalinitate si salinitate crescute.

Este un arbore caruia ii plac caldura si lumina si care se simte bine atat in conditii de seceta, cat si in conditii de vant. Este important sa stii ca rezista bine si la ger, tolerand pana la -40 de grade Celsius. Prefera, totusi, un climat continental, cu temperaturi care, chiar daca trec de 30 de grade Celsius, sa nu se mentine mult timp la acel nivel.

Salcioara este un arbore care rezista bine si la poluarea din marile orase.

Trebuie sa iti mai spun ca salcioara este un arbore foarte tolerant la taiere si ca se va rasfrange liber pana la sol, indiferent de taierea pe care o vei aplica tu.

Iti mai spun si ca este o specie care rezista foarte bine la ciuperca mierii.

Este un arbore pe care il poti cultiva ca gard viu si tolereaza cam oice tip de expunere, inclusiv expunerea la malul marii. Atentie, insa, salcia mirositoare este un arbore cu crestere foarte rapida.

Boli si daunatori

Salcie
Salcie

Afla si ce boli sau daunatori pot afecta salcia mirositoare. Petele care apar pe frunze sunt secundare aparitiei unor agenti patogeni fungici, insa, de cele mai multe ori, o astfel de imbolnavire nu necesita un tratament chimic. Petele despre care ti-am scris sunt maro, cenusii, iar marginile frunzelor devin mai intunecate.

Atentie, insa, pentru ca in timp, aceasta imbolnavire poate duce la pierderea prematura a frunzelor. Un alt tip de infectare cu o ciuperca duce la aparitia pe frunzis a unor pete negre care, in timp duc la ingalbenirea si caderea frunzelor afectate.

Salcioara poate fi afectata si de diferite tipuri de cancere care sunt semnalate de aparitia unor zone scufundate, negre sau ruginii pe trunchiul sau pe ramurile afectate de boala. De cele mai multe ori, frunzele se ofilesc, iar ramurile sunt compromise. Se recomanda taierea ramurilor afectate pentru a impiedica raspandirea bolii. Este indicat ca taierea sa fie undeva la peste 6 centimetri din lemnul ramas sanatos.

Vestejirea este o boala vasculara care apare in solurile slab drenate, fiind capuzata de ciuperci. Practic, apa este retinuta de arbore, iar semnele de imbolnavire includ ofilirea brusca si decolorarea frunzelor. In stadiile avansate, frunzele vor cadea, iar ramurile vor fi compromise in totalitate.Fungicidele sunt recomandate in aceasta situatie.