Cum sa ingrijesti pomii proaspat plantati pentru o crestere corecta
Cum sa ingrijesti pomii proaspat plantati pentru o crestere corecta

Cum sa ingrijesti pomii proaspat plantati pentru o crestere corecta


Cum sa ingrijesti pomii proaspat plantati pentru a te asigura ca acestia vor avea o crestere corecta, dar si o productie bogata in anii ce urmeaza. Iata ce trebuie sa iei in considerare daca si tu ai plantat pomi in gradina ta in acest an.

Cum sa ingrijesti pomii proaspat plantati pentru o crestere corecta – Cuprins:

Cum sa ingrijesti pomii proaspat plantati

Cum sa ingrijesti pomii proaspat plantati
Cum sa ingrijesti pomii proaspat plantati

Inainte de toate, trebuie sa spunem ca pomii se planteaza primavara sau toamna, pentru a obtine rezultate bune. Daca alegi sa ii plantezi in timpul verii, mai ales cand temperaturile sunt foarte ridicate, exista riscul ca acestia sa nu se prinda.

Asadar, pomii trebuie plantati inainte ca seceta sa se instaleze deoarece acestia sunt foarte vulnerabili la deficitul de apa, iar radacinile nu se vor dezvolta in mod corect. Dupa plantare, pomii au nevoie de 20-30 de litri de apa administrati in mod constant, in fiecare saptamana.

Citeste si: Cum sa protejezi pomii fructiferi pe canicula. Soiuri mai putin rezistente

Se foloseste o cantitate mare de apa pentru a incuraja dezvoltarea tuturor radacinilor. Daca uzi pomii superficial vei incuraja doar dezvoltarea radacinilor de la suprafata, insa ia in considerare a cele de la adancime sunt mai importante.

Mai mult decat atat, udarea superficiala poate sa duca la aparitia lastarilor. Trebuie sa stii ca acestia trebuie taiati inainte de se dezvolte si sa devina lemnosi. Faci acest lucru pentru a te asigura ca nu exista consumatori, adica lastarii nu vor folosi seva pomului si nu vor ingreuna cresterea acestuia.

Cum sa ingrijesti pomii proaspat plantati. Chiar daca vor inflori dupa plantare, pomii nu trebuie lasati sa rodeasca. Rupe fructele pentru a te asigura ca pomul va folosi toata energia pentru a isi dezvolta structura. La fel trebuie sa procedezi si in anul ce urmeaza, pentru a te asigura de dezvoltarea corecta a pomului.

Mulci
Mulci

In acelasi timp, ar fi bine sa mulcesti pamantul din jurul trunchiului. Nu este o noutate, pentru ca am mai vorbit despre acest lucru si ti-am aratat cum sa faci asta.

Lastarii care vor forma coroana trebuie condusi in directia dorita, asa ca asigura-te ca vei forma coroana pomului. Chiar si pe timpul verii acestia trebuie condusi in continuare.

De asemenea, ar trebui sa analizezi cu atentie starea de sanatate a pomului. Daca este nevoie, va trebui sa aplici tratamente impotriva bolilor sau a daunatorilor. Ar fi bine sa faci asta daca vrei sa stii cum sa ingrijesti pomii proaspat plantati.

Pe timpul verii nu trebuie sa uiti sa uzi pomii, deoarece in sezonul secetos acestia vor avea nevoie in continuare de apa. Daca nu ai mulcit pamantul din jurul trunchiului, atunci ar trebui sa tai buruienile care au rasarit, pentru ca acestea sa nu foloseasca nutrientii din sol pentru propria crestere.

Dupa ce vara a trecut, trebuie sa indepartezi ramurile bolnave, daca este cazul. Dupa aceea, ar fi bine sa faci si un musuroi de pamant la baza tulpinii, pentru a te asigura ca radacinile de la suprafata vor rezista temperaturilor scazute din timpul iernii.

Mare atentie! In functie de temperaturi, dupa jumatatea lunii septembrie ar fi bine sa nu mai uzi pomii pentru a favoriza maturarea ramurilor si pentru a permite acestora sa se pregateasca pentru iarna.

Tot in acea perioada ar fi bine sa protejezi pomii cu o plasa speciala impotriva rozatoarelor. In acest fel te asiguri ca scoarta acestora o sa ramana sanatoasa. De asemenea, ar fi bine sa protejezi pomii si impotriva vanturilor puternice.