Cum sa ingrijesti Calathea. Calathea sau planta paun este o planta perfecta pentru apartament. Originara din padurile Americii Centrale, Calathea, cunoscuta ca planta care se roaga sau planta paun, este o planta cu frunze bogate, pline de culoare si foarte frumoase, fiind cunoscuta prin miscarile pe care aceste frunze le fac.
Ce trebuie sa stii despre aceasta planta
Trebuie sa stii ca planta paun poate ajunge pana la 1.5 metri inaltime, in functie de specie si ca este usor acceptata de catre animalele de companie.
Sunt aproximativ 150 de specii de Calathea, dintre care una singura produce flori, toate celelalte fiind cunoscute pentru frunzele lor. De altfel, aceste frunze sunt utilizate de brazilieni in scop artizanal si pentru impachetarea alimentelor.
Iti mai spun despre Calathea ca fce parte din familia Maramtaceae, a plantelor de rugaciune si ca aceasta porecla vine de la miscarile frunzelor, care se pozitioneaza in sus noaptea si coboara in jos pe timpul zilei.
Calathea este o planta cu aspect de tufa, fara tulpini pe care este recomandat sa o plantezi in vase cat mai largi, alaturi de alte plante.
Pentru ca este o planta care isi are originea intr-un mediu cald si cu umiditate mare, Calathea are nevoie de masuri speciale de ingrijire.
Este, asadar, important sa o tii intr-un spatiu in care sa existe caldura in mod constant. Temperaturile ideale pentru aceasta planta sunt cuprinse intre 18 si 30 de grade Celsius. Indiferent ce se intampla, ai grija ca temperatura sa nu scada nicicum sub 15 grade Celsius.
Totodata, Calathea are nevoie de spatii luminoase, cu lumina directa. Tolereaza atat atingerea directa a razelor soarelui, cat si lumina indirecta, ceva mai slaba.
Cum sa ingrijesti Calathea
Trebuie sa iti mai spun ca solul in care creste Calathea trebuie sa fie umed de primavara si pana toamna si ca umiditatea trebuie asigurata prin pulverizarea zilnica a frunzelor sau prin asezarea ghiveciului pe o tava cu pietricele umede.
Este la fel de important sa uzi aceasta planta o data la 1-2 saptamani, permitand solului sa se usuce pana la jumatate intre doua udari. Daca lumina este puternica, atunci planta trebuie udata mai des, iar daca lumina este slaba, atunci udarea se va face mai rar. Atentie si la apa pe care o folosesti. Apa de la robinet nu ii prieste nicicum, iar specialistii recomanda apa filtrata, cea distilata sau apa de ploaie.
In ceea ce priveste solul, trebuie sa stii ca aceasta planta se simte bine in pamant de ghiveci sau in amestec bine drenat. Compostul, scoarta de pin, compostul, cocosul, dar si deseurile de viermi si perlitul sunt ingrediente care ii ofera nutrientii de care are nevoie si care ajuta la mentinerea umiditatii.
Trebuie sa mai stii ca aceasta planta vegeteaza tot anul si ca este important sa fie ferita de curent si de fumul de tigara. Desi tolereaza soarele, este mai bine sa fie tinuta departe de actiunea directa a razelor soarelui.
Citeste si: Cum sa cresti ochiul fetei (Coreopsis grandiflora). Ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Fertilizarea se va face prin aplicarea unui ingrasamant lichid impreuna cu apa cu care este udata planta. Ideal ar fi ca fertilizarea sa fie facuta de la inceputul primaverii pana in luna septembrie, de doua ori pe luna. Pe timpul iernii, fertilizarea se va face o singura data pe luna. Specialistii recomanda utilizarea unui ingrasamant bogat in azot, care le este util plantelor verzi, din categoria carora face parte si Calathea.
Trebuie sa ai mare grija la semnele de imbolnavire. Fiind o planta careia ii place umiditatea, daca aceasta conditie nu este indeplinita sau este indeplinita insuficient, atunci frunzele se vor rasuci si vor deveni brune.
Daca frunzele devin palide sau au arsuri inseamna ca planta a fost tinuta direct in razele soarelui.
Este important ca in sezonul cald sa stropim frunzele cat mai des si sa le curatam cu o carpa umeda. Ele trebuie sustinute in palma pentru a nu se rupe. Cand frunzele se usuca, ele se indeparteaza prin taierea lor de la baza.
Daca ai de gand sa transplantezi aceasta planta, poti face asta doar in luna martie. Trebuie sa scoti planta din ghiveci, sa o scuturi de pamant si sa separi diferitele portiuni alcatuite din rizom cu frunze si radacini puternice.
Apoi, fiecare planta nou rezultata va fi mutata intr-un ghiveci potrivit ca marime, cu un compost dens, bogat in elemente nutritive. Atentie! Micile plante trebuie mentinute intr-un spatiu cu caldura si umiditate atmosferica ridicata. Este important ca pamantul in care se face transplantarea sa nuse taseze pentru a nu sufoca radacinile.