Gunoi de oaie la pomi fructiferi. Cum sa il folosesti la pomii din livada ta si de ce este mai bun decat gunoiul provenit de la cai sau vaci. Iata ce trebuie sa stii si cum sa il administrezi la pomii fructiferi.
Gunoi de oaie la pomi fructiferi
Folosirea gunoiului de oaie in gradina nu e chiar o idee noua, asa ca multi dintre voi s-ar putea sa fi auzit de diferite metode de preparare a ingrasamantului natural.
Ca orice alt gunoi provenit de la animale, din acesta se poate prepara un fertilizator natural, a carui eliberare de nutrienti in pamant va fi treptata.
Gunoiul provenit de la ovine contine un nivel scazut de azot, insa este bogat in fosfor si potasiu, elemente esentiale pentru cresterea plantelor si a pomilor fructiferi.
Citeste si: Cum sa folosesti iarba taiata ca ingrasamant natural pentru pomi fructiferi
Gunoi de oaie la pomi fructiferi. Cu ajutorul gunoiului de oaie, plantele isi vor dezvolta sistemul radicular in mod corect si astfel vor fi mai rezistente in fata bolilor sau a daunatorilor. Mai mult decat atat, nutrientii vor ajuta plantele sa aiba o productie mai buna.
Gunoiul de oaie poate fi folosit ca si mulci organic deoarece nu miroase atat de rau ca gunoiul de vaca sau de cal. Si daca tot am adus vorba, mai trebuie sa stii ca gunoiul de oaie contine de doua ori mai mult azot decat cel provenit de la vaci sau cai.
Cum sa prepari un ingrasamant din gunoi de ovine pentru pomi
Pentru inceput, ar trebui sa stii ca 150 kg de gunoi de oaie este echivalent cu 500 kg de gunoi de vaca. Totusi, ia in considerare faptul ca gunoiul proaspat trebuie sa treaca printr-un proces de fermentare de cel putin 3 luni, iar abia apoi poate fi amestecat cu pamantul.
Inainte de a fi folosit ca si ingrasamant natural la pomi fructiferi, acest gunoi de oaie trebuie transformat in compost. Amesteca gunoiul cu iarba taiata si frunze uscate. De asemenea, iti sugeram sa uzi gramada de compost regulat, pentru a te asigura ca se mentine umezeala.
Citeste si: Cum sa prepari un ingrasamant natural pentru pomi fructiferi
Intoarce amestecul in fiecare saptamana si asigura-te ca aerul poate circula. Nu uita nici de mentinerea umiditatii, deoarece este nevoie pentru ca procesul de fermentare sa se desfasoare in mod corect.
Iti recomandam sa faci compostul atunci cand vine toamna, pentru a te asigura ca obtii un ingrasamant de calitate pana la primavara.
Dupa ce este gata, ingrasamantul se aplica destul de usor. Sapa pamantul in jurul pomului fructifer, la o distanta de un metru de trunchi. Nu sapa foarte adanc, deoarece nu vrei sa tai radacinile pomului din greseala.
Incorporeaza compostul facut cu ajutorul gunoiului de oaie, iar apoi uda foarte bine pamantul pentru a te asigura ca substantele nutritive ajung la radacini.