Cum sa folosesti cenusa la capsuni si ce efecte are
Cum sa folosesti cenusa la capsuni si ce efecte are

Cum sa folosesti cenusa la capsuni si ce efecte are


Cum sa folosesti cenusa la capsuni. Afla ce efecte are cenusa si ce contine mai exact, dar mai ales ce fel de cenusa ar trebui sa utilizezi pentru a fi benefica pentru plantele din gradina ta. Iata ce trebuie sa stii si cum sa procedezi!

Cum sa folosesti cenusa la capsuni si ce efect are – Cuprins:

Cenusa la capsuni. Cum sa o utilizezi in mod corect

Cenusa la capsuni
Cenusa la capsuni

Daca inca nu stiai pana acum, afla ca poti folosi cenusa la capsuni si aceasta este benefica datorita nutrientilor pe care ii contine. Totusi, nu orice fel de cenusa este buna, asa ca nu este indicat sa o folosesti pe cea rezultata din arderea lemnului tratat, vopsit sau lacuit.

Expertii recomanda sa folosim cenusa rezultata din arderea lemnului de fag, artar sau stejar. Ideal ar fi sa o folosesti pe aceasta si nu pe cea rezultata din arderea lemului rasinos, care contine mai putini nutrienti.

Asadar, poti fertiliza capsunii cu cenusa, iar operatiunea nu este deloc grea. Tot ce trebuie sa faci este ca primavara sa presari o mana de cenusa pe deasupra plantelor, iar apoi sa le uzi bine pentru ca nutrientii sa ajunga la nivelul radacinilor.

Cenusa se mai poate amesteca in sol atunci cand faci plantarea capsunilor primavara sau mai poti face o infuzie de cenusa atunci cand uzi plantele.

Pe langa faptul ca cenusa este benefica datorita nutrientilor, aceasta poate fi folosita si pentru a tine bolile la distanta, iar aici mentionam putregaiul cenusiu la capsuni, fainarea sau patarea alba la capsuni. Tot ce va trebui sa faci va fi sa presari cenusa pe frunzele capsunilor.

Tratament cu cenusa pentru capsuni
Tratament cu cenusa pentru capsuni

Capsunii se mai pot fertiliza si cu iod, iar pentru asta o sa ai nevoie de 5-10 picaturi de iod pe care le pui in 10 litri de apa, iar apoi cu aceasta solutie va trebui sa stropesti plantele. Operatiunea se repeta o data la 10 zile, de 3 ori, insa inainte de inflorire.

Si acidul boric este eficient pentru a stimula legarea fructelor si fertilizarea se va face tot inainte de inflorire. O sa ai nevoie de 2 grame de acid boric, o cana cu cenusa si 2 grame de permanganat de potastiu. Toate acestea se pun in 10 litri de apa, dupa care se amesteca foarte bine.

Urmatorul pas va fi sa stropesti plantele cu aceasta solutie insa alege o zi innorata, pentru ca solutia sa nu se evapore repede si pentru a fi absorbita mai bine in frunze.

Citeste si: Mulcirea capsunilor. Cum sa o faci si ce metode exista

Nu uita ca primavara este nevoie sa faci si tratamente pentru a combate acarienii, afidele sau insectele defoliatoare. In acest caz va trebui sa folosesti un insecticid precum Mospilan 20 SG, Mavrik 2F sau Calypso 480 SC.

Ideal ar fi sa faci si mulcirea solului folosind un strat de paie sau o folie microporoasa tip agril. Astfel, vei mentine umiditatea in sol, dar in acelasi timp vei tine la distanta si buruienile, protejand cultura de capsuni fara a mai aplica tratamente chimice.

Si inca ceva, vei mentine si caldura in sol, iar asta inseamna ca te vei bucura de fructe mult mai devreme decat de obicei. Bineinteles, vei face si o economie, deoarece nu va mai trebui sa uzi plantele atat de des pentru ca apa nu se va mai evapora atat de repede.