Cum sa faci un test Shake ca sa afli daca solul din gradina este unul fertil
Cum sa faci un test Shake ca sa afli daca solul din gradina este unul fertil

Cum sa faci un test Shake ca sa afli daca solul din gradina este unul fertil


Cum sa faci un test Shake si de ce este necesar? Afla ce tipuri de sol exista si cum ii poti imbunatati calitatea pentru a avea parte de roade bogate. Iata ce trebuie sa faci si in ce consta acest test.

Cum sa faci un test Shake ca sa afli daca solul din gradina este unul fertil – Cuprins:

Tipuri de sol

Tipuri de sol
Tipuri de sol

Cum sa faci un test Shake. Orice proiect de gradinarit are la baza un sol fertil si bine lucrat! Fie ca este vorba de gradina de legume sau poate de cea de flori, de livada din curte sau sera ta, trebuie sa stii ca este necesar ca in locurile respective sa  existe pamant bogat in nutrienti, bine drenat, care sa sustina cresterea sanatoasa a plantelor. Asadar, este nevoie ca in sol sa existe minerale, apa, aer si substante organice.

Solul nisipos si argilos au dezavantaje majore atunci cand vine vorba de infiintari de culturi. Cel nisipos este poros si permite trecerea apei fara a retine nutrientii esentiali dezvoltarii plantelor. Cel argilos vine si el cu dezavantajele lui. Este greu, se inunda repede, plus ca pe timp de seceta se intareste ca piatra.

Citeste si: Determinare pH sol. Cum sa afli valoarea folosind otet si bicarbonat de sodiu

Cel mai potrivit sol pentru plantari, fie ca vorbim de legume, pomi fructiferi sau flori este cel care combina avantajele celor doua tipuri de soluri, anterior descrise. Acesta retine apa si nutrientii datorita continutului mare de humus, permite trecerea oxigenului si este usor de sapat.

Cum sa faci un test Shake. Ca sa afli ce tip de sol ai in gradina, tot ce trebuie sa faci este sa iei un pumn de tarana pe care sa-l inspectezi cu atentie. Daca poti face din el un bulgare si este si usor lipicios, atunci ai de-a face cu sol cleios. Daca, dimpotriva, se scurge repede printre degete, atunci este vorba despre unul nisipos.

Daca poti face din mostra un bulgare moale cu textura unei prajituri negrese, atunci trebuie sa stii ca ai parte de cel mai bun sol posibil, adica cel lutos. Este cel mai potrivit pentru cresterea legumelor.

Cum sa afli daca ai sol fertil in gradina? Fa un test Shake!

Test Shake
Test Shake

Un test Shake este metoda simpla cu ajutorul caruia poti sa afli daca solul din gradina ta este unul de calitate. Metoda nu presupune analize de laborator si este unul general, ce va arata daca este potrivit pentru plantari.

Pentru a face testul Shake ai nevoie de un borcan de sticla de aproximativ 1 litru. In el vei pune proba de sol (se umple cu pamant jumatate din cantitatea borcanului). Peste proba de sol se adauga apa (2/3 din volumul recipientului) si o lingurita de sare sau sapun.

Apoi, tot ce trebuie sa faci este sa inchizi capacul si sa agiti bine pentru aproximativ 5-10 minute. Continutul trebuie lasat sa se limpezeasca. Vei observa ca primul care se va aseaza pe fundul borcanului este nisipul.

Urmatoarea fractie, care va avea o nota mai inchisa decat prima (adica cea de nisip), este detritul organic bogat in humus.

Urmeaza apoi lutul care se aseaza ceva mai greu. Uneori poate dura si doua saptamani fiind in dependenta de cantitatea de coloizi minerali continuti. Deasupra borcanului vei observa substanta organica nedescompusa (resturi de plante moarte).

In cea mai buna varianta a rezultatului a acestui test Shake, care ar insemna ca ai parte de sol fertil in gradina, vei observa in borcan raport de parti egale de nisip si materie organica descompusa, cu un strat subtire de lut la suprafata (40% nisip, 40% substanta organica descompusa, 20% lut).

Cum sa faci un test Shake
Cum sa faci un test Shake

Daca in borcan vei observa ca cea mai mare dintre cantitati este reprezentata de nisip, atunci ai de-a face cu sol nisipos care nu este fertil, apa si nutrientii necesari hranirii plantelor scurgandu-se usor in straturile mai profunde unde nu ajung radacinile legumelor, spre exemplu.

Ca sa imbunatatesti un astfel de pamant dupa ce ai facut acest test Shake, va trebui sa-l combini cu cantitati suficiente de compostul.

Este necesar sa pui pe un asemenea tip de pamant un strat de aproximativ 5 centimetri de compost sau mulci (strat de materie organica cum ar fi paie, frunze, resturi vegetale, rumegus).

Citeste si: Cum sa reduci temperatura din solar pe timp de vara

Acesta trebuia afanat bine cu stratul de sol nisipos de la suprafata pana la adancimea de cel mult 20 de centimetri. Dupa aceasta procedura, solul va retine apa ceea ce va aduce imbunatatire substantiala pentru viitoarele culturi pe care le-ai putea infiinta aici.

Solurile cu cantitate mare de lut nu permit scurgerea apei si nici aerisirea, deci nu sunt potrivite pentru cresterea de legume. Pot fi imbunatatite adaugand compost si nisip. Este suficient de adaugat un strat de 5 centimetri.

Daca in urma acestui test Shake observi ca fractia de substanta organica nu exista, atunci trebuie sa stii este nevoie sa adaugi in pamant cat mai compost, mulci sau ingrasamant verde. Poti folosi inclusiv resturi de legume.

Pentru un sol fertil, compostul ar trebuie sa fie adaugat in sol de doua ori pe an. Va ajuta la imbogatirea solului cu nutrienČ›i, la retinerea apei, cat si la afanarea lui prin atragerea ramelor (prezenta lor in sol indica faptul ca in acel loc exista sol de foarte buna calitate).