Cum sa faci replantarea florilor cand ghiveciul a devenit prea mic
Cum sa faci replantarea florilor cand ghiveciul a devenit prea mic

Cum sa faci replantarea florilor cand ghiveciul a devenit prea mic


Cum sa faci replantarea florilor atunci cand ghiveciul a devenit prea mic si cand se face acest lucru. Afla cat de des se face si de ce este bine sa recurgi la aceasta lucrare. Te vom invata sa identifici semnele care iti arata ca este timpul sa faci o replantare.

In ce consta replantarea florilor

Replantarea florilor
Replantarea florilor

Replantarea este o operatiune necesara plantelor, concretizata in schimbarea ghiveciului cu unul mai spatios si, implicit, schimbarea si a unei bune parti din substratul de fixare. 

Cunoscuta si sub numele de transplantare, operatiunea se impune a fi facuta in momentul cand ghiveciul devine neincapator pentru dimensiunea tot mai mare a radacinilor. Daca nu se intervine la timp, exista riscul ca floarea respectiva sa piara. 

Pentru replantare, se va alege un ghiveci cu un diametru mai mare cu 2-4 cm fata de cel initial si in pamant proaspat.

Nevoia de transplantare este diferita. Daca la cele cultivate anual este necesara replantarea de cateva ori in doar cateva luni, fiind nevoie de vase tot mai mari pentru ca ritmul de crestere este rapid (de la germinare pana la inflorire), in cazul plantelor mari, transplantarea se face o singura data pe an, pana cand este atinsa dimensiunea maxima dorita.

Dupa acest moment, replantarea se va face si mai rar. Evident, in cazuri cu totul exceptionale (deteriorarea ghiveciului, spre exemplu), operatiunea se va putea faca inca o data. 

Semne ca este timpul la replantare

Transplantarea cactusilor
Transplantarea cactusilor

Nu trebuie sa iti faci griji ca nu vei stii cand a sosit timpul sa faci replantarea. Tot ce ai de facut este sa privesti cu atentie planta si sa observe semnele care iti spun ca este timpul sa face transplantarea. 

Unul dintre semne este si faptul ca radacina iese din pamant sau ca pe marginea ghiveciului se vad din substrat varfuri tinere din radacina plantei.

Observa si daca radacinile cresc prin orificiile de pe fundul ghiveciului (orificiile de evacuare ale apei in exces).

Semn ca este timpul pentru transplantare este si faptul ca solul se usuca foarte repede , dar si ca planta se rastoarna mereu, fiind evident ca este prea mic pentru dimensiunea ei.

Daca pe ghiveci observi depuneri albe,  este semn ca apa cu care este udata planta este prea dura. De asemenea , poate fi si semn de salinizare ca urmare a fertilizarii excesive. In orice caz, trebuie pusa in aplicare operatiunea de replantare.

Cum sa faci replantarea florilor

Replantarea florilor
Replantarea florilor

Mai intai de toate, trebuie sa stii ca daca vorbim de o planta recent cumparata, nu se va aplica transplantarea, 

Un alt aspect important de care trebuie sa ai grija este si sa nu pui ingrasamnat imediat dupa ce a fost facuta transvazarea. Fertilizatori se pot pune dupa minim 10-15 zile de la schimbarea ghiveciului. Ai grija sa ajuti planta cu un stimulator ce o va ajuta la o mai buna inradacinare.

Este esential si sa respecti ciclul de crestere, caracterizat de perioade de repaus si faze de creștere. Cea mai buna perioada pentru transplantare este la inceputul perioadei de crestere (este diferita de la o planta la alta).

In faza de crestere, mugurii se desfac se apar frunze noi, dar si lastari, practic ne aflam intr- o noua faza de crestere. Cum am mentionat anterior, in aceasta etapa se pot face transplantari, foarte bine tolerate de plante.

Citeste si: Transplantarea trandafirilor. Cum sa faci asta in mod corect si in ce perioada

Dupa aceasta etapa, urmeaza cea de repaus. In acest moment, sunt plante care isi vor pierde frunzele, altele care nu si le pierd (provin din zone fara inghet iarna), dar care tot sunt in repaus. 

Sunt si unele care dispar in totalitate, asa cum sunt cele cu bulbi sau tuberculi.

Replantarea nu este o operatiune grea si se diferentiaza in functie de dimensiunea lor. Alege mai intai ghiveciul nou in care o vei fixa. Trebuie sa fie ceva mai mare ca cel initial, dar nu cu foarte mult (maxim 2-4 cm fata de cel din care este scoasa).

Replantare plantelor de dimensini mici sau medii se face foarte usor. Indreapta ghiveciul intr-o parte, usor oblic, si trage delicat de planta pana ce radacina este scoasa. La nevoie, uda din abundenta si se va desprinde si mai usor.

Pune la baza noului ghiveci o bucata de ceramica (pentru drenaj). Adauga un substrat de pamant  si apoi fixeaza radacinile plantei. Partea superioara a radacinii trebuie sa se situeze cu putin sub marginea stratului de pamant.

Pregatirea pamantului
Pregatirea pamantului

Taseaza usor si reumple cu substrat daca este nevoie, iar apoi uda din abundenta.

In cazul plantelor mari, manevra este asemanatoare. In momentul cand radacina a fost scoasa, daca situatia  o impune, fasoneaza radacina. Taie, cu o foarfeca dezinfectata, pe cele uscate, bolnave sau prea lungi. 

Se muta in noul ghiveci in care se va pune si pamant proaspat.

In cazul rasadurilor, daca vrei sa nu treaca prin socul replantarii, plantarea initiala se face in ghiveci din turba. .

Inainte de replantare, ghiveciul se va introduce in baie de apa calduta se perforeaza si se introduce in noul ghiveci. Cel din turba se va descompune rapid si planta se va dezvolta in voie.

Alegerea ghiveciului potrivit

Ghiveci pentru flori
Ghiveci pentru flori

Specialistii recomanda ghivecele rotunde. Radacinile plantelor se vor dezvolta armonios intr-un astfel de recipient.

Cand alegi vasul in care vei replanta floarea, este indicat sa te orintezi dupa nevoile fiecarei plante. Unele au nevoie de spatiun generos pentru dezvoltarea radacinilor, alte nu.

Radacina trebuie sa fie situata la o distanta de aproximativ 5–10 cm fata de marginea vasului. In momentul replantarii, nu alege un vas cu mult mai mare decat cel initial. Unul cu 2-4 cm mai mare este suficient.