Cum sa faci plantarea merilor toamna si care sunt pasii
Cum sa faci plantarea merilor toamna si care sunt pasii

Cum sa faci plantarea merilor toamna si care sunt pasii


Cum sa faci plantarea merilor toamna. Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi si in ce perioada se face aceasta lucrare. De asemenea, iti explicam si care este distanta de plantare si cum sa pregatesti terenul inainte de asta.

Cum sa faci plantarea merilor toamna si care sunt pasii – Cuprins:

Pregatirea terenului, cerintele fata de clima si sol

Discuire
Discuire

Inainte de a vorbi despre plantarea merilor toamna, ar fi bine sa stii cate ceva si despre conditiile de crestere. Dupa cum bine stim, marul se gaseste in foarte multe zone de pe teritoriul Romaniei. Totusi, trebuie sa stii ca cele mai bune roade pe care le poti obtine cu acesti pomi fructiferi vor fi in zonele unde temperaturile medii anuale sunt cuprinse intre 8 si 11 grade Celsius. Marul se dezvolta foarte bine la temperaturi cuprinse intre 14 si 27 grade Celsius.

De asemenea, cele mai indicate zone sunt cele unde precipitatiile anuale sunt cuprinse intre 700 si 900 mm. Solurile argiloase sau lutoase sunt cele mai indicate pentru cultivarea marului.

Cerintele fata de lumina sunt moderate, ceea ce inseamna ca daca vei respecta schemele de plantare si vei executa taierile la timp, coroanele vor beneficia de o iluminare corecta. Cele mai bune zone in care poti cultiva meri sunt dealurile si vaile judetelor Arges, Maramures sau Bistrita-Nasaud. Cea mai buna productie de mere se obtine in judetele Prahova, Dambovita, Valcea, Cluj, Satu Mare, Suceava sau Bihor.

Inainte de plantarea merilor toamna, trebuie sa vorbim si despre teren. Pregatirea terenului este deosebit de importanta atunci cand iei in considerare plantarea merilor, insa trebuie sa stii ca pentru o plantatie mai mare aceasta se face cu 1-2 ani inainte. Daca vrei sa infiintezi o plantatie de mar pe un teren unde a mai fost o livada, va fi nevoie sa refaci structura solului, sa elimini posibilele focare de infectie si sa il imbogatesti cu azot.

In cazul in care pe acel teren exista si foarte multe buruieni, va fi nevoie si de o erbicidare. Daca nu vrei sa folosesti azot, poti folosi ingrasaminte organice precum gunoiul de grajd proaspat, mranita sau compost.

Cum sa faci plantarea merilor toamna

Plantarea merilor toamna
Plantarea merilor toamna

Cum sa faci plantarea merilor toamna. Inainte de a te apuca de treaba, ar fi bine sa stii care sunt soiurile de meri recomandate pentru zona in care locuiesti. Avem aici un articol mai amplu, unde poti sa verifici si acest aspect.

Dupa ce ai identificat soiul potrivit, va fi necesara si o pichetare a terenului, asta daca iei in considerare o plantatie mai mare. Pichetarea consta in marcarea pozitiei fiecarui pom. Si daca tot am adus vorba de asta, ar fi bine sa stii ca distanta de plantare este de 4 metri intre randuri si 4 metri intre pomii de pe acelasi rand.

Cea mai buna perioada pentru a planta merii este toamna, pentru ca pomii vor beneficia de precipitatiile din perioada toamnei sau a iernii si vor intra in perioada de vegetatie mult mai repede.

Groapa in care faci plantarea merilor toamna trebuie sa aiba o lungime de 50 cm, o latime de 50 cm si o adancime de 50 cm. Ideal, este sa pregatesti gropile cu 2-3 luni inainte.

Atunci cand faci plantarea merilor trebuie sa te ocupi si de fasonarea radacinilor, adica taierea celor vatamate sau necrozate, dar si scurtarea celor sanatoase cu aproximativ 7-8 cm.

Dupa ce ai facut fasonarea radacinilor, urmeaza si mocirlirea, adica inmuierea acestora intr-un amestec de gunoi de grajd proaspat, apa si pamant galben. Inainte sa pui puietul, ar fi bine sa pui si 1/3 din pamantul fertil, adica cel pe care l-ai scos prima data din groapa. Este indicat ca acest pamant sa fie amestecat cu gunoi de grajd fermentat, adica mranita.

Dupa ce ai pus puietul in groapa, incepi sa acoperi si executa si prima tasare, pentru a te asigura ca nu raman goluri de aer la nivelul sistemului radicular, adica la radacini. Dupa aceea, pune si restul de pamant, insa asigura-te ca punctul de altoire este la 2-3 cm deasupra solului.

Va fi nevoie si de o galeata de apa, pentru ca pamantul sa se mentina umed la nivelul radacinilor. La final, pune si un tutore pentru a proteja pomul de vanturile puternice.