Tamarillo sau arborele cu rosii este un pom fructifer, originar in zona tropicala, mai precis din America Latina, ale carui fructe sunt delicioase si seamana cu tomatele de la noi. Interesant este ca, desi isi are originea pe continentul american, acest arbore este extrem de populat in zona Noii Zeelande.
Este important ca, daca te incumeti sa il cultivi, sa o faci doar daca poti sa ii asiguri condiiile de mediu, tinand cont de faptul ca are nevoie de o clima usoara, unde temperaturile nu vor scadea, pe timpul iernii, sub -2, cel mult -3 grade Celsius.
Beneficii Tamarillo
Fructele de Tamarillo sunt bogate in vitaminele C si A, contin fier, magneziu si calcius si sunt ideala in diete, deoarece un fruct are doar 40 de calorii.
Prin continutul bogat in vitamina C, este un fruct recomandat in prevenirea si tratarea diferitelor tipuri de infectii. In plus, datorita continutului bogat in fier, acest fruct este recomandat ca adjuvant in tratarea anemiei cu deficit de fier.
In plus, este un fruct care contribuie la mentinerea imunitatii la nivelul optim si la mentinerea sanatatii parului si a pielii, imbunatatind vederea.
Inmultire Tamarillo
Inmultirea arborelui Tamarillo se face, fie prin seminte, fie prin butasi. In cazul inmultirii prin seminte, acestea se vor recolta de la planta ajunsa la maturitate, vor fi scoase din pamant si puse la uscat, intr-un loc cu umbra timp de 12-15 zile.
Inainte de a fi plantate, semintele se vor tine la congelator, pentru a favoriza germinarea. La o temperatura de 18-20 de grade Celsius semintele germineaza in 20-25 de zile de la plantare.
Inmultirea prin butasi se face prin recoltarea acestora de la plante care au peste 2 ani. Trebuie sa stii ca inradacinarea butasilor poate sa dureze aproximativ o luna.
Arborele cu rosii. Conditii de crestere
Solul in care plantezi arborele cu rosii trebuie sa fie bine drenat, argilo-nisipos, reavan, cu o fertilitate medie spre ridicata si un pH cuprins intre 6.3 si 7. Totusi, planta tolereaza un ph cuprins intre 5,8 si 7,5.
Nevoia de apa a acestui arbore este destul de mare si, din acest motiv, se recomanda ca udarea sa fie abundenta pentru ca solul sa se mentina reavan mai ales in perioada calda, de crestere a arborelui. In cazul temperaturilor foarte ridicate si a secetelor prelungite se recomanda mulcirea solului, deoarece aceste conditii de mediu nu sunt tolerate de Tamarillo.
Citeste si: Cum sa cresti arborele de miere. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Arborele Tamarillo tolereaza temperaturi cuprinse intre 10 si 30 de grade Celsius, insa cel mai bine se simte in intervalul cuprins intre 16 si 22 de grade Celsius. Pe timpul iernii, este recomanda mutarea arborelui in spatii unde temperatura poate fi mentinuta la cel putin 10 grade Celsius, in sere calde sau verande.
Temperaturile mai mici de 10 grade Celsius afecteaza serios arborele, in vreme ce o temperatura de -2 grade Celsius duce la compromiterea sa totala.
Lumina este un factor de mediu important. Tamarillo prefera spatiile luminoase, unde soarele ajunge cu usurinta si, din acest motiv, se recomanda ca pe timpul verii, containerul in care este plantat arborele, sa fie amplasat in gradina.
Ingrijire Tamarillo
Fertilizarea se va aplica primavara si pana la jumatatea verii cu ingrasaminte bogate in fosfor si potasiu, urmand ca, de la jumatatea verii sa fie aplicate utilizate ingrasaminte cu un continut mare de azot.
Tamarillo are nevoie de ceva timp pentru a face flori, de obicei acest lucru se intampla dupa varsta de trei ani si, tot atunci, te poti astepta si la aparitia primelor fructe. Este important sa asiguri transplantarea arborelui intr-un container spatios.
Trebuie sa mai stii ca, desi nu este un arbore care sa aiba nevoie de taieri, poti controla, prin taiere, directia in care acesta se dezvolta mai bine, in functie de dimensiunile camerei in care tii arborele.
Te sfatuiesc sa fii foarte atent cand irigi acest arbore, astfle incat frunzele sa se mentina uscate.
Boli si daunatori arborele cu rosii
Printre cele mai cunoscute boli care afecteaza arborele Tamarillo antracnoza, fainarea, dar si ofilirea verticilica – o boala fungica a solului. In plus, arborele mai este afectat de ascochyata si boala petelor negre.
Sunt si cateva boli cauzate de bacterii, insa acestea nu sunt la fel de semnificative ca bolile virale, printre care cea cauzata de virusul mozaicului Tamarillo (TaMV) sau cea produsa de virusul mozaicului cartofului aucuba (PAMV) sau de virusul mozaicului lucerna (AIMV) si virusul rosu al rosiei (TSWV).
Afidele si mustele albe sunt cei mai cunoscuti dintre daunatori si poti fi eliminati cu ajutorul produselor din comert.