Cum sa cultivi morcovi. Afla in ce perioada se pun semintele in pamant, dar si la ce distante trebuie sa le pui pentru ca viitoarele plante sa aibe destul spatiu sa se dezvolte. Iata ce trebuie sa stii si ce pasi sa urmezi!
Cum sa cultivi morcovi. Pasii pe care sa ii urmezi
Cum sa cultivi morcovi. Daca si tu vrei sa ai aceste legume in gradina, atunci o sa iti explicam pas cu pas ce trebuie sa faci, dar si care este perioada in care sa pui semintele in pamant. Nu de alta, dar ar fi bine sa nu intarzii foarte mult.
In primul rand, trebuie sa iti spunem ca semintele au nevoie de aproximativ 3 luni pentru a ajunge la maturitate, asa ca va fi nevoie sa te inarmezi cu rabdare. Vei putea recolta morcovi in aproximativ 12-16 saptamani de la semanare.
Conform expertilor, poti pune semintele in pamant incepand cu sfarsitul lunii martie si pana in iunie. Daca vrei sa faci asta mai devreme atunci poti cultiva morcovii in solar sau pe o suprafata de pamant protejata de o folie microporoasa tip agril, care va ridica temperatura din sol.
Semintele se pun in pamant la o adancime de aproximativ un centimetru, in timp ce distanta dintre plantele aflate pe acelasi rand trebuie sa fie de 5-6 centimetri. Totodata, distanta dintre randuri trebuie sa fie undeva la 25-30 de centimetri.
Bineinteles, este indicat sa faci semanarea morcovilor doar dupa ce a trecut pericolul de inghet, asa ca mare atentie la prognoza meteo. Pentru ca morcovii prefera lumina, ar fi indicat sa alegi o suprafata de teren cu mult soare, pentru ca plantele sa se dezvolte sanatos.
Semintele se pot pune in pamant chiar daca solul are o temperatura de peste 4-5 grade Celsius, insa va dura mai mult pana ce acestea vor germina. Cu cat temperatura este mai mare, cu atat germinarea semintelor va avea loc mai repede, asa ca ideal este ca pamantul sa aiba o temperatura de 10 grade Celsius.
Expertii recomanda sa cultivam morcovi doar pe suprafetele de teren unde in trecut ai avut mazare, fasole, rosii, castraveti, varza, ardei sau vinete. Nu este indicat sa cultivi pe aceeasi suprafata de teren doi ani la rand, poti face acest lucru doar o data la 4 ani.
Citeste si: Cum sa previi deformarea morcovilor si care sunt cauzele
Pentru a face o economie de bani si pentru a nu aplica tratamente la morcovi este indicat sa aplici un strat de mulci sau sa folosesti o folie microporoasa de tip agril. Astfel, vei preveni aparitia buruienilor, dar in acelasi timp vei mentine si umiditatea in sol.
Expertii ne mai sfatuiesc sa nu exageram cu irigarea culturii de morcovi, deoarece vrei ca radacinile sa creasca mari si nu sa stopezi cresterea acestora sau mai rau, sa risti ca acestea sa mucegaiasca.
Dupa cum spuneam, morcovii o sa fie gata de recoltat la aproximativ 3 luni de la semanare. Daca plantele inflorit tine minte ca acestea trebuie scoase din pamant, deoarece morcovii nu vor mai fi buni de mancat. Asadar, recoltarea se va face inainte de inflorire.