Cum sa cultivi leustean. Originar din Europa de sud-est, leusteanul este folosit de secole, iar cutivarea lui este cat se poate de usoara. Frunzele, tulpinile, radacina, dar si semintele sunt comestibile. Desi seamana la gust cu telina, leusteanul are un gust mai puternic, mai aromat. Este o planta care ajunge chiar si la 2 metri inaltime si care este puternica, usor de intretinut in gradina.
Beneficiile leusteanului
Frunzele tinere de leustean sunt ideale in salate, supe, ciorbe, tocana sau in mancarea de cartofi, in vreme ce tulpinile sunt ideale ca gustari, iar radacinile sunt ideale in salate crude.
Frunzele uscate sunt foarte bune pentru ceai si, cel putin la noi, umbla vorba ca ar calma tusea. Este o planta care completeaza perfect alte culturi si arata frumos in gradina si care se simte minunat in zone insorite sau partial umbrite.
Trebuie sa stii ca leusteanul este extrem de bogat in vitamina A, vitamina C, dar si calciu, fier si potasiu. In plus, acesta contine quercitina, o substanta care asigura sanatatea inimii, a prostatei si a ficatului, avand si efect reglator asupra tensiunii arteriale.
Leusteanul ajuta digestia. Leusteanul este un antiinflamator si calmeaza durerile de la nivelul stoamcului, reduce flatulenta si iritatia intestinala. In plus, asigura sanatatea colonului
Ameliorarea durerilor menstruale. Asa cum am spus, are efect antinflamator si reduce crampele asociate menstruatiei, dar si senzatia de balonare. In plus, ofera o stare de bine si aduce un aport de vitamine si minerale.
Aliat in lupta cu gura si artrita. Efectele sale antiinflamatoare se regasesc si in ameliorarea unor simptome specifice gutei, hemoroizilor si artritei.
Lupta impotriva infectiilor. Britanicii au documentat efectele antibacteriene ale leusteanului si au concluzionat ca este de ajutor in lupta cu infectii produse de E. coli, Salmonella sau Helicobacter pylori.
Citeste si: Cum sa plantezi ghimbir chiar la tine in gradina
Sustine functia respiratorie si rinichii. Am mai spus, ceaiul de leustean are ceva proprietati expectorante si este extrem de util in virozele respiratorii. Totodata, acesta reduce inflamatiile aparatului respirator.
In plus, leusteanul are actiune diuretica, insa avantajul acestuia este ca, desi stimuleaza urinarea, nu produce pierdere mare de electroliti. Asadar, este util in curele de detoxifiere, fara a risca deshidratarea. Utilizarea leusteanului previne aparitia pietrelor la rinichi.
Trebuie sa mai stii ca leusteanul este de folos in ameliorarea simptomelor acneei sau psoriazisului si ca o crema pe baza de leustean va preveni ridurile si va oferii pielii tale un aspect sanatos, frumos si catifelat. Leusteanul reduce si simptomele unor alergii si, nu in ultimul rand, reduce celulele canceroase, mai ales pe cele scuamoase specifice carcinomului.
Cum sa cultivi leustean
O astfel de cultura incepe primavara cu prima etapa in care pui cateva seminte, nu mai vechi de doi ani, intr-un recipient umplut cu pamant. Adauga un strat de perlit. Nu semana prea multe seminte intr-un singur loc. Pune ghiveciul intr-un loc calduros pentru a favoriza germinarea.
Semintele de leustean (Levisticum officinale) au nevoie de aproximativ 2-3 saptamani si o temperatura de 15-21 de grade Celsius pentru a germina. Odata rasarite, va trebuie sa alegi plantele cele mai viguroase si sa renunti la cele mai slabe.
Citeste si: Cum sa obtii rasaduri de cirese de pamant (Physalis peruviana)
Cand rasadurile sunt suficient de mari, muta-le in ghivece diferite. Rasadurile sunt bune de plantat in exterior abia cand dezvolta radacini mature, adica undeva catre finalul primaverii si inceputul verii. Poti trece peste etapa germinarii daca alegi sa cumperi rasaduri.
Plantele crescute in solar au nevoie de cel mult 13 grade pe timpul noptii si pana la 20 de grade noaptea. Daca temperaturile scad sun 5 grade Celsius, planta nu mai creste. Trebuie sa mai stii ca tulpina este destul de sensibila la frig si moare daca temperaturile scad sub limita inghetului.
Trebuie sa stii ca la plantarea de leustean in gradina, solul trebuie pregatit. Asta inseamna ca in toamna dinaintea infiintarii culturii vei sapa si marunti solul si apoi vei adauga gunoi de grajd pe care care il vei incorpora in sol.
Leusteanul nu este deloc pretentios cand vine vorba despre temperatura si poate fi plantat iarna, intr-un solar rece.
Leusteanul se simte bine si la semi-umbra sau in zilele mai scurte de iarna. Totusi, daca este privat de lumina, atunci aroma din frunzele sale va fi mai slaba.
Citeste si: Cum sa cultivi capere (Capparis spinosa)
In ceea ce priveste calitatea solului, leusteanului ii plac solurile mijlocii, lutoase sau lutos-nisipoase, bogate in humus și bine structurate. Se simte bine in solurile reavene si trebuie sa stii ca are nevoie sa fie udat, mai ales in perioadele secetoase, prin picurare.
Important este ca la plantare sa respecti nevoia de spatiu a leusteanului, adica tufele sa fie la 30 cm una de alta, iar randurile la o distanta de aproximativ o jumatate de metru.
Intretinerea culturii de leustean
Asa cum am mai spus, cand cultivi leustean, acesta ar trebui udat prin picurare, mai ales in perioadele de seceta. In rest, trebuie sa stii ca o cultura frumoasa inseamna completarea golurilor cu lastari tineri si vigurosi, dar si indepartarea buruienilor prin plivit si eliminarea plantelor cu flori.
Fertilizarea leusteanului se face, printre altele, cu produse din gama Yara. Recoltarea se recomanda a fi facuta la aproximativ 3 luni de la infiintarea culturii, cand frunzele ajung la maturitate, dar nu sunt foarte batrane.
Frunzele tinere se taie de la baza plantei, insa fara a afecta mugurele terminal. Aici ai si o veste buna: poti recolta frunze pe toate durata perioadei de vegetatie.
Boli si daunatori la leustean
Cum sa cultivi leustean. Principalele boli care pot afecta leusteanul sunt septorioza sau patarea alba si mana. Patarea alba se manifesta prin aparitia unor peste decolorate, circulare, de aproximativ 3 mm diametru pe frunze, indiferent de varsta acestora.
Petele sunt delimitate e dungi brune si, desi initial sunt izolate, ulterior ele se pot uni, devebind pete cafenii cu puncte negre in centru. Asadar, daca si tu observi asta pe plantele tale ar trebui sa stii ca este nevoie de aplicarea tratamentelor.
Evident, frunzele afectate se usuca si cad. Este important de retinut ca aceasta afectare fungica se transmite foarte usor, prin sporii transportati de ploaie sau de vant. Poti preveni si combate imbolnavrirea cu aratura adanca, folosirea de seminte bune de calitate si aplicarea de fungicide, printre care Topsin sau Metoben.
In ceea ce priveste mana, si aceasta se manifesta prin aparitia de pete decolorate, pe suprafata superioara a frunzei, insa acestea sunt acoperite pe partea inferioara cu un puf foarte fin, de nuanta alb-cenusie.