Cum sa cultivi capere (Capparis spinosa)
Cum sa cultivi capere (Capparis spinosa)

Cum sa cultivi capere (Capparis spinosa)


Cultivare capere. Caperul este un arbust care poate ajunge la 2 metri inaltime si ai carui muguri in curs de inflorire, caperele, ne delecteaza papilele gustative. Originar din sud-estul Europei si estul Asiei, caperul este un arbust catarator, cu o crestere rapida si care se cultiva in zona mediteraneana. Asadar, daca vrei sa cultivi un caper, atunci trebuie sa te gandesti la un spatiu protejat, asa cum sunt serele si solariile.

Beneficiile consumului de capere

Capere
Capere

Cultivare capere. Mugurii pe care ii consumam sunt bogati in fitonutrienti, antioxidanti si vitamine, fiind o sursa importanta de quercettin si rutin – doi antioxidanti cu proprietati antibacteriene, anticanceroase, analgezice si antiinflamatoare, pe de o parte, dar si cu efecte de consolidare a vaselor capilare, a functionarii sistemului circulator in ansamblu si de reducere a colesterolului, pe de alta parte. Totodata, caperele contin vitaminele A, C, K, E, B3 si B2, dar si minerale precum fier, potasiu, calciu si cupru.

Datorita acestor substante, caperele sunt folosite ca adjuvant in tratarea reumatismului, in reglarea apetitului si reducerea flatulentei, dar si reglarea nivelului glicemiei.

In plus, ajuta la decongestionarea cailor respitorii si la diminuarea secretiilor. Caperele calmeaza iritatiile pielii si au efect antiimbatranire. Tot in zona de ingrijire trebuie mentionat aportul pe care acesti muguri il au in sanatatea parului.

Cum sa cultivi capere (Capparis spinosa) la tine in gradina

Seminte de capere
Seminte de capere

Caperul (Capparis spinosa) prefera un sol bine drenat, stancos, sarac in substante nutritive, cu un pH slab acid-neutru-slab alcalin. Ii place solul reavan si rezista foarte bine la seceta prelungita datorita radacinilor sale foarte bine dezvoltate.

Prefera lumina si zonele insorite. Se simte foarte bine la temperaturi de peste 40 de grade Celsius, dar are de suferit daca temperatura scade sub -8 grade Celsius.

Pentru germinare trebuie sa inmoi semintele de capere in apa calda timp de o zi, apoi sa le scoti, sa le infasori intr-o carpa de bumbac umeda si sa le pui intr-un bocan de sticla. Acesta va sta la frigider timp de 2-3 luni, iar intregul procedeu se numeste stratificare la rece.

Citeste si: Cultivare bame. Cum sa ai si tu aceste legume in gradina ta

Dupa ce se scot la frigider, cu o zi inainte de a fi puse in pamant, semintele se tin peste noapte in apa calda. Ele se pun in pamant la o adancime de un centimetru in strat drenat si reavan.

Fertilizarea se va face cu azot, iar ingrijirea plantei se rezuma la mentinerea unei temperaturi optime si asigurarea necesarului de apa.

Butasii pot fi prelevati vara, cam la 7-10 centimetri din tulpina lignificata si se pun la inradacinat pe un substrat special, realizat din amestec de turba si nisip. Inradacinarea este favorizata cu ajutorul stimulatorilor de inradacinare.

Inmultirea se poate face si prin seminte, fiind recomandata perioada decembrie-ianuarie. Semintele se pun in vase cu amestec de nisip si turba, iar vasele/ ghivecele se tin in sera pe timpul iernii si al toamei, in timp de vara pot sta afara, in aer liber.

Germinarea dureaza cel mult o luna, iar dupa obtinerea rasadurilor, acestea pot fi transplantate afara, direct in teren, mai rar la noi, dar daca traiesti in sudul extrem unde e foarte cald, cred ca te poti bucura de un caper- in primavara urmatoare.

Cum sa ingrijesti un caper

Capparis spinosa
Capparis spinosa

Cultivare capere. Este important sa mai stii ca in primul an de la plantare, aceste plante trebuie mulcite cu piatra si ca pentru o buna dezvoltare sunt necesare aproximativ 2-3 udari. Vara, insa, nevoia de apa este ceva mai scazuta.

Caperul trebuie tuns, pentru intretinere, aceasta operatiune fiind recomandata in lunile noiembrie-decembrie, insa numai dupa ce planta a intrat in cel de-al treilea an de viata.

In apa utilizata pentru germinarea semintelor se recomanda sa fie adaungat un stimulator de germinare cum sunt Atonik, Alga Special sau Biohumussol, dar si apa oxigenata.

Citeste si: Cum sa plantezi ghimbir chiar la tine in gradina

In fapt, aceasta este un fertilizator si un ingrasamant minunat pentru plante si se recomanda ca ea sa fie folosita si la udarea efectuata in perioada de vegetatie a plantelor.

Dincolo de faptul ca tine bolile si daunatorii la distanta, apa oxigenata previne aparitia efectelor daunatoare ale udatului excesiv.

Apa oxigenata protejeaza radacina plantei si nu ii permite sa putrezeasca din cauza umiditatii excesive deoarece ii asigura oxigenul de care are nevoie pentru a supravietui. Apa oxigenata are o actiune similara clorului, insa nu este la fel de toxica.

Caperele se pot recolta cand ajung la dimensiunea unui bob de mazare si pentru asta sunt folosite niste site speciale.