Facelia este o planta anuala, care isi are originile undeva in zona Mexicului si care a ajuns in Europa in secolul al XIX-lea. Este una dintre plantele preferate de albine datorita infloririi abundente si prelungite. O recunosti foarte usor pe campuri, avand o nuanta placuta de violet.
Inmultire Facelia
Facelia (Phacelia tanacetifolia) se inmulteste cu ajutorul semintelor, aceasta fiind si singura modalitate de cultivare.
Este indicat sa ingropi semintele in ghivece sau direct in gradina, la o adancime de cel mult 3 centimetri. Infiintarea culturii se face, cel mai bine, primavara sau pana la finalul verii. Daca alegi sa infiintezi cultura in aprilie, atunci vei avea infloriri mai prelungite si mai abundente.
Este important sa se mentina o distanta de aproximativ 12 centimetri intre plante si una ceva mai mare, de 30 de centimetri, intre randurile cu flori. Este, la fel de important sa incerci sa pastrezi liniile cat mai drepte si, in acest sens, poti lega o sfoara astfel incat sa te asiguri ca pastrezi distanta dintre randuri.
Citeste si: Cum sa cresti Rododendron. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Daca vrei sa te bucuri de flori mai mult timp, atunci poti face insamantarea esalonat, la aproximativ doua saptamani distanta.
Dupa semanare este recomandata irigarea prin aspersie, mai ales in lipsa precipitatiilor. Florile apar la 2 saptamani de la germinarea semintelor, adica de la rasarirea primelor plante si se mentin undeva in jur de o luna. Pentru a germina, semintele au nevoie de o temperatura cuprinsa intre 3 si 20 de grade Celsius.
Trebuie sa mai stii ca inainte de a semana Facelia, este recomandat sa sapi solul la o adancime de pana la 30 de centimetri si, ulterior, sa maruntesti si sa nivelezi solul.
Conditii de crestere Facelia
Facelia este o planta care se adapteaza foarte usor la mai toate tipurile de sol. Se simte insa mai bine in solurile bine lucrate, dar si drenate, nisipoase, afanate, nisipo-lutoase, lutoase, soluri cu o fertilitate medie si o umiditate moderata. Se simte cel mai bine intr-un sol cu un pH cuprins intre 5.5 si 7. Se adapteaza, insa, si in solurile mai putin fertile, si argiloase-grele.
Este recomandata udarea sau irigarea acestei plante in mod regulat, cu o cantitate moderata de apa, astfel incat substratul sa se mentina reavan.
Facelia este o planta de zi lunga, adica are nevoie de lumina undeva in jur de 13 ore pe zi. Iubeste lumina, de aceea se simte cel mai bine in spatii luminoase, unde razele soarelui ajung cu usurinta. Se adapteaza, insa, si conditiilor de semiumbra.
In ceea ce priveste temperatura, Facelia se adapteaza foarte bine climei temperat-continentale de la noi. Insa, daca temperatura scade mai jos de -7 grade Celsius, atunci planta va ingheta si se va usca.
Ingrijire Facelia
Pentru ca aceasta planta sa infloreasca este necesara aplicarea de ingrasaminte specifice. Este foarte important sa protejezi aceasta planta de vantul rece si de curentii de apa.
Trebuie sa mai stii ca in perioadele cu mai putina lumina sau in cele ploioase, Facelia se dezvolta mai greu, mai lent si daca infloreste, florile nu vor fi la fel de frumoase.
Mare grija si la transplantarea plantei. E mai sigur sa o cultivi direct in gradina decat sa o transplantezi. Fiind o planta extrem de sensibila la aceasta procedura, exista riscul sa o compromiti.
Citeste si: Cum sa cresti Camellia japonica. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Este important sa mai stii ca este recomandat sa infiintezi cultura mai ales primavara, cand solul este inca rece si sa te asiguri ca semintele sunt bine acoperite cu pamant, deoarece au nevoie de intuneric pentru a germina.
Inedit, poate, este faptul ca desi semintele se simte bine la frig si nu sunt afectate daca temperaturile scad sub pragul inghetului, odata germinate, tinerele plante sunt extrem de sensibile la frig si, asa cum am spus o temperatura mai mica de -7 grade Celsius poate fi fatala unei astfel de culturi.
Daca poti, este indicat sa aplici un fertilizator mixt la nivelul solului inainte de a infiinta cultura de Facelia.
Trebuie sa iti mai spun ca aceasta planta se simte bine alaturi de castraveti, varza, broccoli sau rosii, dar si cu alte flori de sezon.
Boli si daunatori Phacelia tanacetifolia
Afidele, diferitele tipuri de viermi si melcii sunt principalii daunatori ai Faceliei.
In ceea ce priveste bolile, este o planta extrem de rezistenta, atata vreme cat ii sunt indeplinite conditiile de crestere.
Se recomanda aplicarea de substante omologate pentru indepartarea daunatorilor.