Cum sa cultivi ceapa verde in sticla de plastic. Afla in ce perioada sa faci asta, dar mai ales care sunt pasii pentru a te bucura de mica ta “recolta”. Ce trebuie sa stii si de ce ai nevoie.
Ceapa verde in sticla de plastic. Cum sa o cultivi in mod corect
Daca si tu vrei sa cultivi ceapa in sticla de plastic, o sa iti explicam pasii pe care trebuie sa ii urmezi. Este o metoda extrem de usoara si foarte practica, mai ales pentru cei ce locuiesc la bloc.
Ceapa poate fi cultivata foarte usor pe balcon sau pervaz, practic iti vei face o mica gradina verticala la tine acasa ceea ce inseamna ca vei profita la maximum de spatiul disponibil.
Aceasta metoda inedita de cultivare a cepei se bazeaza pe heliotropism, adica o proprietate pe care o au unele plante de a se indrepta spre o sursa de lumina sau spre soare. Ceapa cultivata in sticla de plastic se va indrepta catre zona cu mai multa lumina, adica in directia razelor solare.
Primul pas pe care trebuie sa il ai in vedere este sa gasesti niste sticle mari de plastic, iti recomadam unele de 3 sau 5 litri pentru ca sunt ideale. Spala sticla foarte bine, iar apoi fa-i niste gauri (orificii) rotunde prin care vei planta ceapa. Pentru asta, iti recomandam sa folosesti un cutit incins.
O sa ai nevoie si de un subtrat (pamant) pentru rasaduri, insa si un strat de drenaj, iar pentru asta poti folosi pietris sau perlit horticol. Iti recomandam sa faci 1-2 gauri pe fundul sticlei pentru a face drenarea apei. Este esential sa faci asta atunci cand cultivi ceapa verde in sticla de plastic.
Inainte de a incepe, iti mai spunem inca o data ca sticlele trebuie spalate foarte bine, iar apoi uscate. In cazul in care exista resturi de bauturi dulci in sticle, favorizezi si aparitia mucegaiului, ceea ce inseamna ca intreaga ta “cultura” de ceapa va fi distrusa.
Cum sa cultivi ceapa verde in sticla de plastic. Dupa ce ai terminat cu pregatirea sticlelor, este momentul sa adaugi stratul de drenaj, pietris sau perlit horticol. Adauga acum pamantul, insa trebuie sa stii ca acesta nu trebuie sa fie compactat prea tare. Iti recomandam sa il umezesti putin inainte sa il pui in sticla, asa vei obtine cele mai bune rezultate.
Citeste si: Boli la trandafiri. Cum sa le combati si ce tratamente folosesti
La final, este momentul sa plantezi arpagicul sau bulbii de ceapa. Cea mai buna perioada pentru a planta ceapa este primavara, insa daca temperaturile nu sunt inca ridicate, poti grabi incoltirea lastarilor daca lasi bulbii de ceapa sau arpagicul langa un calorifer pentru 2-3 zile.
Ce trebuie sa mai stii este ca bulbii se intorc de pe o parte pe alta, pentru a se incalzi uniform pe toate partile. Ceapa va incolti destul de repede, asa ca in cateva saptamani te vei putea bucura deja de primele rezultate.