Cum sa cultivi ceapa egipteana. Conditii de crestere
Cum sa cultivi ceapa egipteana. Conditii de crestere

Cum sa cultivi ceapa egipteana. Conditii de crestere


Ceapa egipteana. Afla cum sa o cultivi, care sunt conditiile de crestere, cum trebuie sa ingrijesti o astfel de cultura, dar si ce boli sau daunatori o pot afecta. Ce trebuie sa stii daca vrei sa ai aceasta leguma in gradina!

Cum sa cultivi ceapa egipteana. Conditii de crestere – Cuprins:

De unde provine ceapa plimbatoare de Egipt

Ceapa de Egipt
Ceapa de Egipt

Ceapa egipteana sau ceapa plimbatoare de Egipt (Allium cepa proliferum) isi are originile in Orientul Mijlociu, unde creste sub forma de tufe. Mai este cunoscuta si sub numele de ceapa de copac.

Cu toate ca multi ar crede ca este destul de cultivat, aceasta planta este foarte rezistenta la temperaturile scazute si mai mult de atat, este usor de ingrijit.

Ceea ce este cu adevarat spectaculos la aceasta planta este ca bubii sunt aerieni si nu in sol ca la ceapa obisnuita. De asemenea, ceapa egipteana se cultiva pentru frunze si bulbi.

Si daca tot am vorbit despre acesti bulbi, ar trebui sa stii ca sunt asemanatori la gust si la forma cu arpagicul. Era de asteptat, pentru ca vorbim despre o forma de ceapa comuna. Acum ca stii cate ceva despre aceasta planta, este momentul sa stii si cum sa o cultivi la tine in gradina.

Ceapa egipteana. Cum sa o cultivi la tine in gradina

Ceapa egipteana
Ceapa egipteana

Ceapa egipteana creste cel mai bine intr-un sol usor, insa trebuie sa stii ca acele tulpini florale se vor forma abia in ce de-al doilea an de la plantare. Dupa aceea, apar anual, iar planta va produce acei bulbi timp de 6-8 ani.

Solul pe care urmeaza sa cultivi ceapa trebuie sa fie unul fertil, asa ca este indicat sa administrezi gunoi de grajd bine descompus (mranita). Totodata, este indicat ca suprafata pe care urmeazsa sa cultivi ceapa sa fie expusa la soare.

Ceapa egipteana se planteaza toamna, mai exact la jumatatea lunii septembrie. Expertii recomanda sa punem cate 2-3 bulbi in aceeasi groapa, la o adancime de 3-4 cm. Distanta dintre randuri trebuie sa fie de 40 cm, iar distanta dintre plantele aflate pe acelasi rand trebuie sa fie de 6 cm.

Citeste si: Cum sa tratezi ingalbenirea frunzelor la usturoi. Cauze, tratamente

Bulbii se recolteaza in luna august, iar dupa recoltare se vor taia tulpinile de la baza. In cazul in care nu recoltezi bulbii, in anul ce urmeaza acestia vor emite tulpini florifere, care vor forma la randul lor bulbi.

Frunzele de ceapa se pot recolta prima data dupa 25 de zile de la rasarire, iar cea de-a doua recoltare se face dupa aproximativ 1 luna. Expertii nu recomanda sa faci o alta recoltare a frunzelor, deoarece exista riscul ca plantele sa nu mai produca bulbi.

In cazul in care vrei sa inmultesti aceasta planta, terbuie sa stii ca se poate face foarte usor prin divizarea tulpinii. 

Ceapa egipteana poate fi afectata de unele boli fungice, precum mana cepei. In acest caz se va aplica un tratament cu zeama bordeleza. Daunatorii care pot afecta o astfel de cultura sunt gargaritele si mustele de ceapa.