Cum sa cultivi castraveti pe balcon. Afla ce trebuie sa faci pentru a cultiva aceste legume la tine acasa chiar daca nu locuiesti la curte. Care sunt regulile pe care sa le urmezi si ce trebuie sa faci!
Castraveti pe balcon. Cum sa ii cultivi si ce trebuie sa faci
Daca si tu te-ai decis sa cultivi castraveti pe balcon, atunci primul pas va fi sa alegi semintele. Asadar, va trebui sa faci o vizita la un magazin de specialitate sau la un hypermarket.
Cele mai indicate soiuri pe care sa le incerci sunt Cezar F1, Libelle F1 sau White Wonder F1. Spre exemplu, folosind soiul de castraveti Libelle F1 poti obtine o productie de pana la 16 kg intr-un sezon.
Inainte de plantare, semintele trebuie dezinfectate. Pentru asta, va trebui sa le pui intr-o solutie de permanganat de potasiu timp de 30 de minute. Pentru prepararea solutiei ai nevoie de un gram de permanganat de potasiu la 100 ml de apa. Semintele care se vor ridica la suprafata se vor arunca, deoarece nu sunt bune!
Dupa ce ai cumparat semintele de castraveti (Cucumis sativus), va trebui sa te asiguri ca ai si un pamant bun. Este recomandat sa cumperi un substrat universal, pe care sa il imbunatatesti folosind turba sau nisip.
Totodata, pune si cateva linguri de perlit pentru ca acesta va retine umezeala la nivelul sistemului radicular, adica al radacinilor. Pe langa asta, perlitul va mentine si un nivel ridicat de oxigen. In acest fel, te asiguri ca o sa cultivi castraveti pe balcon, in mod corect.
De asemenea, este importanta si aciditatea solului. Castravetii au nevoie de un pamant cu pH-ul cuprins intre 6.6 si 6.8.
Atunci cand cultivi castraveti pe balcon trebuie sa ai grija si la fluctuatiile de temepratura. In cazul in care temperatura scade sub valoarea de 5 grade Celsius plantele nu vor rezista, iar la o temperatura cuprinsa intre 10 si 15 grade Celsius dezvoltarea castravetilor se va opri.
Temperatura ideala pentru cultivarea castravetilor este de 25 pana la 30 grade Celsius. In cazul in care nu ai nicio sursa de incalzire pe balcon este indicat sa astepti venirea primaverii, dar sa urmaresti cu atentie si prognoza meteo pentru a te asigura ca nu mai exista pericol de inghet.
Pentru obtinerea rasadurilor o sa ai nevoie de un ghiveci sau un alt recipient de plastic. Mare atentie, va fi nevoie sa le pui intr-un loc unde au suficienta lumina si caldura. Atunci cand plantele vor avea 5-6 frunze vor putea fi transplantate in alte recipiente sau in jardiniere.
Citeste si: Udarea castravetilor. Cum sa o faci corect, perioade si cantitati de apa necesare
Daca temperaturile scad este bine sa acoperi recipientul in care ai plantat semintele folosind o folie de plastic. Aceasta metoda nu doar ca va proteja semintele si va oferi un nivel mai mare de umiditate, dar in acelasi timp va grabi si germinarea acestora.
Castraveti pe balcon. Dupa ce ai plantat rasadurile, va trebui sa ai grija si la udat. Castravetii au nevoie de o cantitate mai mare de apa, iar atunci cand este foarte cald ii poti uda de doua ori pe zi. Totusi, pe timp de vara este bine sa ii uzi dimineata devreme si seara, atunci cand caldura din timpul zilei s-a mai domolit.
Deoarece castravetii au nevoie de lumina, ar fi bine sa pozitionezi ghivecele inspre soare. Odata ce plantele au inflorit, ar fi bine sa stii ca florile pot fi polenizate cu ajutorul unei pensule. Gasesti aici un ghid complet despre metoda de polenizare!