Cum sa cultivi cartofi folosind cojile. Una dintre cele mai simple metode prin care pot fi obtinuti cartofii presupune plantarea cojilor de cartofi. Chiar daca nu este o metoda atat de des folosita, trebuie sa stiti ca da rezultate foarte bune!
Cum sa cultivi cartofi folosind cojile. Alegerea acestora
Cum sa cultivi cartofi folosind cojile. Bineinteles, marea majoritate a culturilor de cartofi sunt obtinute fie prin plantarea cartofilor mici intregi, fie prin plantarea unor bucati de cartof. Insa, asa cum spuneam, se pot obtine cartofi si prin plantarea unor coji de cartofi.
Singura conditie pentru ca aceasta metoda sa dea roade este ca acele coji care urmeaza sa fie plantate sa fie incoltite. Haideti sa descoperim impreuna ce trebuie facut pentru a putea obtine cartofi din plantarea unor coji de cartofi!
Citeste si: Schema tratament cartofi. Cum si cu ce se stropesc aceste legume
Mai intai de toate, trebuie sa alegeti cateva coji de la niste cartofi perfect sanatosi. Urmeaza apoi decojirea cartofilor, coaja rezultata trebuind sa aiba cel putin 1 – 2 centimetri grosime.
De asemenea, nu uitati sa va asigurati ca pe fiecare bucata de coaja exista cel putin unul sau doi muguri. Cojile de cartofi pot fi asezate pe un strat de ziare.
Cutitul pe care il folositi la decojit este indicat sa fie inmuiat odata la ceva timp intr-un amestec rezultat din apa si inalbitor (un sfert de cana de inalbitor la cinci litri de apa).
Cum sa cultivi cartofi folosind cojile
Cum sa cultivi cartofi folosind cojile. Dupa ce ati terminat de decojit cartofii, cojile de cartofi trebuie asezate pe niste tavi, dupa care urmeaza sa fie stropite cu un praf de pulbere de sulf pentru a preveni putrezirea lor.
Apoi, tavile care contin aceste coji de cartofi trebuie lasate la uscat pentru aproximativ 24 – 48 de ore.
Cojile se planteaza cu o luna inainte de ultimul inghet sau oricand dupa aceea pana in luna septembrie.
Este important sa stiti ca este de preferat ca solul in care urmeaza sa fie plantate cojile de cartofi trebuie sa fie usor acid, cu un pH de aproximativ 6 pana la 6.5.
Cum sa cultivi cartofi folosind cojile. De asemenea, solul in care urmeaza sa fie plantate cojile trebuie lucrat intr-o portiune insorita a gradinii.
Dupa pregatirea solului, se sapa santuri de patru centimetri latime si patru centimetri adancime. Distanta dintre aceste santuri trebuie sa fie de 36 de centimetri.
De-a lungul unei margini a santului se presara ingrasamant. Apoi, cojile de cartofi sunt asezate pe cealalta margine a santului cu o distanta de 12 centimetri, cu mugurii orientati in sus.
In cele din urma, acestea sunt acoperite cu solul extras, construindu-se astfel un pat de circa 12 cm latime peste cartofi.
Irigarea si musuroirea culturii de cartofi
Cum sa cultivi cartofi folosind cojile. Nu trebuie sa treceti cu vederea irigarea culturii de cartofi, plantele avand nevoie de aport de apa in fiecare saptamana. In lipsa ploilor, irigarea devine obligatorie.
Asadar, nu neglijati acest aspect extrem de important pentru dezvoltarea sanatoasa a culturii de cartofi!
Citeste si: Cand se planteaza cartofii primavara. Care este perioada ideala?
In cele din urma, atunci cand plantele de cartof ajung la circa 8 cm inaltime, este recomandat sa se construiasca dealuri cu solul din ambele parti ale randului in jurul lastarilor.
Practic, vorbim despre musuroirea fiecarei plante rasarite. Acest proces este extrem de important, musuroirea mentinand tuberculii de cartofi in curs de dezvoltare intr-un mediu rece si umed, protejati de soare.
Aceasta operatiune trebuie repetata de fiecare data cand este nevoie, tuberculii avand nevoie sa fie intotdeauna complet acoperiti de sol.
Cand se recolteaza cartofii?
Cum sa cultivi cartofi folosind cojile. Dupa aproximativ zece saptamani de la plantare se ajunge in cele din urma si la recoltarea cartofilor noi.
Asa cum probabil ca stiti deja, cartofii mai mici au o coaja foarte subtire si frageda, ceea ce inseamna ca este indicat ca acestia sa fie consumati primii, rezistenta lor in timp fiind una destul de redusa.
Citeste si: Cum sa faci cartofi prajiti la fel ca la McDonald’s sau KFC
In acelasi timp, cartofii mai mari au avantajul de a avea o coaja ceva mai groasa, ceea ce ii face mai rezistenti.
Bineinteles, cartofii care prezinta deteriorari trebuie consumati cat se poate de rapid, de preferat in maxim o saptamana de la recoltare. Atentie, semintele produse de plantele de cartofi nu trebuie consumate sub nicio forma, acestea fiind otravitoare.