Cum sa cresti Trandafirul Craciunului. Sfaturi despre ingrijire si inmultire
Cum sa cresti Trandafirul Craciunului. Sfaturi despre ingrijire si inmultire

Cum sa cresti Trandafirul Craciunului. Sfaturi despre ingrijire si inmultire


Cum sa cresti Trandafirul Craciunului (Helleborus niger). Sfaturi utile despre ingrijirea acestei plante, dar si cum o poti inmulti. Afla de cata apa are nevoie si cand infloreste. Iata ce trebuie sa stii!

Cum sa cresti Trandafirul Craciunului. Sfaturi despre ingrijire si inmultire – Cuprins:

Trandafirul Craciunului. Cum sa ingrijesti aceasta planta

Trandafirul Craciunului
Trandafirul Craciunului

Daca nu ai auzit pana acum de Trandafirul Craciunului (Helleborus niger), ar trebui sa stii ca este o planta erbacee perena, care are un aspect de tufa si a carei inaltime poate atinge 50 cm, in timp ce diametrul poate fi de pana la 45 cm.

Planta este originara din Europa si Sud-Vestul Asiei, iar in Romania mai este cunoscuta si sub numele de Spanz sau Piciorul ursului.

De asemenea, mai trebuie sa stii ca planta infloreste primavara, mai exact in perioada februarie-mai, iar florile pot avea un diametru de pana la 6 cm si culoarea alba.

In cazul in care si tu iei in considerare sa cresti aceasta planta la tine in gradina, afla ca are nevoie de un sol cu pH slab-alcalin neutru, insa acesta trebuie sa fie bine drenat.

Dupa cum era de asteptat, Trandafirul Craciunului nu are nevoie de cantitati mari de apa, asa ca pamantul trebuie sa aiba o umiditate scazuta si sa il uzi atunci cand acesta este uscat. Bineinteles, este indicat sa folosesti cantitati mici de apa, asa ca nu exagera atunci cand uzi planta!

Helleborus niger
Helleborus niger

Ca la oricare alta planta, fertilizarea trebuie facuta doar in perioada de crestere, cu un ingrasamant special pentru flori. Asadar, in perioada de repaus vegetativ planta nu se va fertiliza absolut deloc!

Trandafirul Craciunului poate fi tinut in ghiveci sau plantat in gradina. Daca ai o planta la ghiveci, afla ca aceasta se poate transplanta fara problema in pamantul din gradina ta, insa doar primavara, dupa ce temperaturile au crescut.

Cel mai bun loc pentru aceasta planta este intr-un loc semi-umbrit sau umbrit, pentru ca razele de soare o pot afecta. Floarea se simte cel mai bine la temperaturi cuprinse intre 16 si 25 grade Celsius.

Citeste si: Ingrijire Cactusul Craciunului sau Craciunita. Cum sa infloreasca toata iarna

Totusi, daca locuiesti intr-o zona in care temperaturile scad destul de mult pe perioada iernii, este indicat sa o protejezi cu un strat de mulci sau de pamant. In acest fel, te asiguri ca radacinile nu vor fi afectate de inghet.

Inmultirea se face destul de usor, prin seminte sau divizarea tufei. Daca vrei sa inmultesti Trandafirul Craciunului prin divizarea tufei, atunci aceasta operatiune se face doar primavara, pentru a floarea sa isi dezvolte noi radacini pana cand vine sezonul rece. Daca faci inmultirea cu ajutorul semintelor, acestea se pun in pamant toamna, inainte de venirea inghetului.