Tillandsia sau Pana roz este o planta care se adapteaza foarte bine in mai toate tipurile de clima, cum ar fi climatul arid, uscat si face asta deoarece frunzele ei sunt capabile sa retina apa din mediul in care traieste. Este o planta care isi are originea in continentul american, fiind prezenta mai ales in sudul Americii latine, in zona tropicala.
Inmultire Tillandsia
Tillandsia se inmulteste prin desprinderea lastarilor de la baza plantei adulte. Nu este o procedura complicata, desi poate parea la prima vedere.
Tot ce trebuie sa faci este sa iei cu atentie noile rozete de frunze si sa le transplantezi in mediul in care vrei sa se dezvolte. Trebuie sa ai mare grija la radacinile mici ale plantei.
Inmultirea prin seminte se poate face, insa dureaza foarte mult si nu are, intotdeauna rezultatele dorite. Este motivul pentru care nu prea este recomandata.
Conditii de crestere Tillandsia
Tillandsia nu este pretentioasa cu privire la solul. In fapt, se adapteaza oriunde, pentru ca este o planta aeriana, ale carei nevoi de vegetatie nu sunt implinite prin intermediul solului. Este o planta care traieste fie agatata de alte culturi, fie de diferite suporturi, cand este cultivata.
Totusi, in mediul de cultura, adica in gradina ta sau in ghiveci, este de preferat ca substratul sa fie unul special, de tipul celui pentru orhidee, bine drenat si aerat. Un astfel de substrat are in componenta sa fibre de nuca de cocos, scoarta de pin sau de molid si muschi.
In ceea ce priveste nevoia de apa, este necesar ca in lunile foarte calde sa se efectueze irigari ceva mai dese. Este recomandat ca apa cu un pH cuprins intre 4,5 si 6,5 sa fie pulverizata pe frunzele plantei. In cazul in care se constata deficit de apa, se recomanda ca planta sa fie udata complet cu apa la temperatura camerei.
Citeste si: Cum sa iti mentii muscatele sanatoase si ce tratamente sa aplici
In timpul iernii, irigarea va fi mai rar facuta, pulverizarea fiind recomandata in mod regulat, insa cu o cantitate mai mica de apa. Daca planta este cultivata in aer liber, in afara perioadelor de seceta extrema, este necesara putina irigare deoarece aceasta planta are capacitatea naturala de a capta umiditatea de pe timpul noptii sau apa de ploaie si sa stocheze rezerve de apa.
Tillandsia rezista si la temperaturi de 0 grade, desi, in principiu, temperatura minima suportata de aceasta planta tropicala este de 6-8 grade Celsius, desi se recomanda ca iarna, temperatura sa nu scada sub 10-15 grade Celsius. Vara se adapteaza perfect la temperaturile crescute, desi cel mai bine se simte la o temperatura cuprinsa intre 20 si 25 de grade Celsius.
Lumina este, poate, cel mai important factor de mediu pentru Tillandsia pentru ca aceasta planta se va dezvolta corespunzator doar daca are o expunere corecta la lumina soarelui. Asadar, daca o cultivi in casa, este recomandat sa o amplasezi in spatele unei ferestre mari, astfel incat planta sa se bucure de lumina naturala cat mai mult timp peste zi. Daca alegi sa o cultivi in aer liber, atunci trebuie sa ii asiguri un spatiu cu multa lumina, cu o expunere catre sud, dar, atentie, ferit de actiunea directa a razelor soarelui.
Ingrijire Tillandsia
Fertilizarea se va face de doua ori pe an, primavara si toamna, cu ingrasaminte specifice orhideelor. Mare atentie, insa la doza utilizata, pentru o cantitate prea mare de ingrasamant va duce la moartea plantei. Este indicat ca ingrasamantul sa contina mangan, cupru, molibden, zinc, fie si magneziu.
Tillandsia nu este o planta care sa aiba nevoie de taieri pentru a se putea dezvolta armonios. Este totusi, recomandata, curatarea, toaletarea plantei. Concret, trebuie eliminate toate frunzele uscate sau care au semne de deteriorare.
Este o planta destul de sensibila la astfel de proceduri si, din acest motiv, iti recomand, sa dezinfectezi la flacara ustensilele de taiere inainte de a le folosi. In caz contrar risti infectarea tesuturilor plantei si de aici, imbolnavirea si compromiterea ei.
Boli si daunatori
Tillandsia poate fi afectata de boli micotice, secundare unei umiditati crescute la nivelul mediului in care traieste. Astfel, daca frunzele dau semne de imbolnavire, cel mai probabil planta a fost expusa la umiditate prea mare, iar radacinile au fost afectate. Este posibil, ca acelasi semn sa apara din cauza temperaturilor prea scazute la care a fost expusa planta.
Frunzele de culoare bruna indica fie expunerea directa la razele soarelui, fie un nivel scazut al umiditatii.
In ceea ce priveste daunatorii, Tillandsia este afectata de afide si de insecte cu solzi. Planta poate fi spalata cu o carpa de bumbac pe care o inmoi in alcool.
Usturoiul si scortisoara pot fi, de asemenea, utilizate in lupta cu acesti daunatori. Sau, daca preferi, poti apela la insecticidele omologate din comert.