Cum sa cresti tei argintiu. Ingijire, inmultire, boli si daunatori
Cum sa cresti tei argintiu. Ingijire, inmultire, boli si daunatori

Cum sa cresti tei argintiu. Ingijire, inmultire, boli si daunatori


Cum sa cresti tei argintiu. Teiul argintiu este un arbore din specia foioaselor, care ajunge pana la 25 de metri inaltime si care s-a raspandit foarte bine in zona Europei centrale si de sud-est.Trebuie sa stii ca Romania este undeva la marginea arealului acestui arbore si ca, cel mai bine se simte, in zona Dobrogei.

Cum sa cresti tei argintiu. Ingijire, inmultire, boli si daunatori – Cuprins:

Beneficii tei argintiu

Ceai
Ceai

Ceaiul din flori de tei argintiu are efecte de calmare, insa, pe langa aceasta utilizare, preparatul, bogat in uleiuri esentiale, flavonoide si taninuri, are si alte utilizari.

Astfel, este recomandat ca adjuvant in calmarea indigestiei, la reducerea inflamatiei din gat si din cavitatea bucala si are efect antioxidant.

Totusi, dincolo de recomandarea de a te sfatui cu medicul inainte de a consuma orice produs pe baza pe plante, iti mai spun ca ceaiul de tei favorizeaza transpiratia, asa cam, daca ai probleme de acest fel, e mai bine sa uiti de el.

Inmultire tei argintiu

Inmultire tei argintiu
Inmultire tei argintiu

Inmultire tei argintiu (Tilia tomentosa). Sunt mai multe tipuri de inmultire: fie prin seminte recoltate in parga si plantate toamna, fie prin drajoni, marcote sau prin altoire in despicatura, acest procedeu fiind recomandat primavara.

Asa cum am spus, semintele se recolteaza in parga si se seamana toamna, este important de retinut faptul ca semintele mature germineaza mai greu si necesita stratificare inainte de plantare, de aceea e recomandat sa utilizezi semintele in parga. Inmultirea prin seminte mature este facuta mai degraba de silvicutori decat de amatori.

Altoirea unui tei argintiu se face in despicatura, de preferat primavara, cand poti taia complet un trunchi sau doar o creanga, daca doresti altoirea in coroana. Procedura este considerata reusita cand portaltoiul incepe cresterea vegetativa de primavara, cand seva este pusa in miscare, iar ramurile de altoi sunt in repaus vegetativ.

Citeste si: Cum sa cresti arbustul bulgare de zapada. Ingijire, inmultire, boli si daunatori

Pentru a efectua corect aceasta procedura trebuie ca mai intai sa tai trunchiul sau ramura portaltoiului cat mai drept si sa fasonezi taietura cu un cutit, apoi capatul netezit trebuie despicat la aproximativ 5 centimetri adancime.

Despicatura va fi mentinuta deschisa cu ajutorul unei pene de lemn. Atentie! Altoiul trebuie sa aiba aproximativ 190 centimetri si cel putin 2-3 muguri. In urmatoarea etapa, ramura altoi trebui fasonata cu grija, pana ce ia forma unei pene, pe lungimea despicaturii, adica 5 centimetri. Altoiul se va introduce in despicatura astfel incat zona de tesut de sub coaja sa fie perfect aliniata cu cea de la portaltoi.

Este important ca primul mugure sa fie orientat catre exterior si, pe de alta parte, coaja sa nu fie aliniata la exterior. Pana introdusa initial pentru a mentine despicatura se va scoate, iar crapatura va fi acoperita cu banda, si, abia dupa asta, totul va fi acoperit cu mastic pentru a nu patrunde aerul. Atentie! Masticul nu trebuie sa patrunda in despicatura pentru a nu impiedica circulatia sevei.

Inmultirea unui tei argintiu prin marcotaj este recomandata din cauza faptului ca multiplicarea prin seminte poate fi greoaie, anevoioasa.

Inmultirea prin drajoni poate fi facuta in conditiile in care teii sunt arbori care drajoneaza si au multi lastari. Nu este, insa, cea mai recomandata metoda, mai ales daca locuiesti in mediul urban, pentru ca, din cauza drajonarii puternice, pavajul sau solul din vecinatatea arborelui pot fi deteriorate.

Conditii de crestere

Tilia tomentosa
Tilia tomentosa

Cum sa cresti tei argintiu. Teiul argintiu se simte bine in soluri afanate,usoare, fertile, profunde,reavene, bine drenate, bogate in humus. Tolereaza si solurile copmpacte, mai uscate, specifice zonelor de campie, insa nu pentru mult timp.

Trebuie sa mai stii ca teiul argintiu este un arbore cu temperament de lumina, asadar se simte bine in spatii insorite, insa tolereaza si semiumbra.

Iit mai spun ca aceasta specie de tei este rezistenta la seceta si la ger si ca tolereaza foarte bine poluarea din marile orase.

Ingrijire tei argintiu

Teiul argintiu in fiecare sezon
Teiul argintiu in fiecare sezon

Cum sa ingrijesti un tei argintiu. Plantarea acestui arbore se face primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, insa doar daca solul nu este inghetat, iar temperatura mediului ambiental este mai mare de 5 grade Celsius.

Este un arbore a carui forma poate fi si se recomanda sa fie ajustata prin taieri. Acestea se vor face doar in perioada de repaus vegetativ, adica toamna tarziu sau primavara devreme. Este important ca taierile sa fie unele usoare, de bun simt, in caz contrar, arborele poate fi afectat.

Cresterea poate fi stimulata, doar in perioada de vegetatie, cu ingrasaminte specifice.

Boli si daunatori

Boli si daunatori la tei
Boli si daunatori la tei

Boli si daunatori care pot afecta un tei argintiu. Cei mai importanti daunatori ai teiului argintiu sunt acarienii si, dintre acestia paianjenul rosu comun.

Teiul argintiu este o specie destul de rezistenta la boli, insa poate fi afectat de antracnoza, fainare si ofilirea verticilica.

Se recomanda utilizarea produselor omologate din comert pentru indepartarea daunatorilor si pentru reducerea simptomelor de imbolnavire si respectarea conditiilor de mediu necesare unei desvoltari armonioase.