Cum sa cresti stanjenelul. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Cum sa cresti stanjenelul. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Cum sa cresti stanjenelul. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori


Stanjenelul sau Irisul este o planta perena, decorativa, care isi are originea in Europa si Asia. Sunt documentate cel putin 150 de specii, cele mai multe dintre ele pretandu-se la plantarea in gradina.

Beneficii stanjenel (iris)

Iris
Iris

Stanjenelul este un remediu mai putin cunoscut, in ciuda faptului ca poate fi utilizat, ca adjuvant, in tratarea unui numar destul de mare de afectiuni.

Este important de stiut ca remediile vor fi preparate doar din florile ajunse la maturitate si din rizomii uscati care sunt macinati pana devin pulbere.

Stanjenelul poate fi folosit ca antiseptic, cicatrizant, diuretic si expectorant. Totodata se foloseste pentru reducerea cantitatii de lichid acumulat in ascita si are efecte terapeutice remarcabile in psoriazis.

Inmultire stanjenel

Inmultire stanjenel
Inmultire stanjenel

Cum sa inmultesti stanjenelul. Multiplicarea se face prin divizarea tufei, o procedura care se recomanda a fi facuta fie primavara devreme, fie catre finalul verii.

Rizomii se vor curata, se vor taia la cel mult 6-8 centimetri lungime, eliminandu-se partile imbatranite, fara muguri si vor fi apoi plantati in substratul pregatit. Este important ca plantarea sa fie facuta in cuiburi sau randuri aflate la 15 centimetri distanta unul de altul.  

Trebuie sa mai stii ca separarea rizomilor nu se face anual, ci undeva la un interval de 3-5 ani.

Stanjenelul. Conditii de crestere

Stanjenelul
Stanjenelul

Stanjenelul sau irisul se dezvolta foarte bine intr-un substrat usor calcaros, dar care se dreneaza foarte bine, si care are un pH neutru-slab acid.

Este important ca irigarea sa fie facuta in functie de nevoile subspeciei pe care ai ales sa o cultivi. Ceea ce este valabil, insa, pentru stanjenel in general este ca solul, substratul trebuie mentinut reavan.

Este important ca solul sa nu fie ud, sa nu balteasca, deoarece in aceasta situatia radacinile pot fi afectate de diferite tipuri de putregaiuri si, in cele din urma, planta va fi compromisa. Necesarul de apa este mai mare in perioada de inflorire, adica in lunile mai si iunie, dupa care acesta este ceva mai scazut.

Stanjenelul se simte foarte bine la lumina si are nevoie din plin de ea pentru a avea o inflorire abundenta. Se recomanda amplasarea lui in spatii bine luminate, in care sa aiba acces la razele directe ale soarelui cel putin o jumatate  de zi, adica peste 6 ore.

Stanjenelul. Ingrijire

Stanjenelul. Ingrijire
Stanjenelul. Ingrijire

Cum sa cresti corect stanjenelul. Fertilizarea se face prin aplicarea de ingrasaminte specifice in perioada de crestere. Este indicat, in acest sens, un ingrasamant bogat in fosfor si potasiu, dar sarac in azot, deoarece acest ultim element favorizeaza mai degraba cresterea si dezvoltarea frunzelor decat a florilor.

Chiar daca este o specie care rezista destul de bine la ger si la temperaturi mici, este recomandat ca, daca ai cultivat o subspecie cu bulbi, in sezonul rece sa realizezi mulcirea solului cu un strat de frunze pentru a proteja radacinile de inghet.

Cea mai buna perioada pentru inmultire este in lunile iulie-august. Este recomandat ca la plantare, rizomii sa fie ingropati si acoperiti cu un strat de 2-3 centimetri grosime.

Citeste si: Cum sa uzi orhideele in mod corect. Greseli pe care sa le eviti!

Trebuie sa mai stii ca rizomii pot fi pusi in cuiburi, intre 2-7 bucati in fiecare cuib, cu pastrarea unei distante de 15 centimetri intre cuiburi sau in randuri, dar in acest caz, doar daca urmaresti sa realizezi o bordura din aceste plante.

Este important ca bulbii sa fie scosi in fiecare an, dupa uscarea frunzelor, si sa fie replantati la o distanta de 15 centimetri unul de altul.

Asa cum am mai scris, la primele ingheturi este recomandata mulcirea solului cu frunze sau chiar paie, depinde ce ai la indemana.

Alte lucrari de intretinere a acestei plante implica udarea, afanarea solului si indepartarea florilor batrane sau ofilite.

Este important de retinut ca frunzele stanjenelului nu se taie decat daca sunt ofilite, iar tulpina poate fi redusa pana la nivelul rizomilor pentru a impiedica aparitia putregaiurilor.

Boli si daunatori la stanjenei

Boli si daunatori la stanjenei
Boli si daunatori la stanjenei

Cum sa ingrijesti stanjenelul. Cele mai importante boli care apar sunt secundare conditiilor de mediu nefavorabile. Este vorba, in principal, despre putregaiurile bacteriene, printre care Erwinia spp sau Pseudomonas Spp, dar si de putregaiurile micotice si chiar de viroze.

In ceea ce priveste daunatorii, cel mai des este consemnata prezenta musculitei albe, a melcilor, a limaxilor, a afidelor si a nematozilor.

Este importanta mentinerea conditiilor necesare unei bune dezvoltari a stanjenelului si utilizarea de produce chimice, omologate, cu respectarea dozelor de pe eticheta, pentru indepartarea daunatorilor.