Cum sa cresti planta de tamaie. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Cum sa cresti planta de tamaie. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Cum sa cresti planta de tamaie. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori


Planta de tamaie sau tantarica, asa cum este cunoscuta la noi, este o planta decorativa, cu o aroma placuta, de tamaie, fapt care i-a adus si numele. Este important ca aceasta planta sa nu fie confundata cu tamaia pe baza de rasina, chiar daca ea este responsabila pentru extractele care dau mirosul specific tamaii.

Aceasta planta isi are originea in Africa, Australia si India si este apreciata atat pentru aspectul ei cat si pentru faptul ca alunga insecte de mici dimensiuni, cum sunt tantarii si unele muste.

Cum sa cresti planta de tamaie. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori – Cuprins:

Inmultire planta de tamaie

Inmultire planta de tamaie
Inmultire planta de tamaie

Tantarica (Plectranthus coleoides „Marginatus”) se inmulteste prin butasi sau prin seminte, desi prima este varianta pe care specialistii o recomanda.

Daca optezi pentru butasire, este important ca butasii sa aiba cel putin 2 frunze si o lungime de 7-10 centimetri. Procedeul in sine nu este deloc complicat.

Tot ce trebuie sa faci este sa tai butasii, sa indepartezi frunzele inferioare, sa ii pui in substratul din ghiveci, mai multi butasi intr-un singur vas si sa pastrezi recipientul la o temperatura de 20 de grade Celsius, intr-un spatiu luminos, insa in care soarele nu poate patrunde direct. Udarea in aceasta perioada este una moderata.

Daca optezi pentru plantarea semintelor poti presara mai multe seminte in tavi speciale si sa le acoperi foarte putin cu sol inainte de a pulveriza apa. Mentine samantele la o temperatura ridicata si nu le muta afara decat treptat, cand plantele ajung la o oarecare maturitate.

Este important sa nu le expui la lumina puternica inca de la inceput, ci sa le obisnuitesti treptat pentru ca plantele tinere nu tolereaza deloc bine lumina puternica.

Conditii de crestere planta de tamaie

Plectranthus coleoides
Plectranthus coleoides „Marginatus”

Solul in care planta de tamaie se simte cel ai bine este unul drenat, un amestec de turba si nisip, cu o fertilitate moderata si un pH slab acid – neutru – slab alcalin.

Udarea se face la intervale regulate, cu o cantitate generoasa de apa, astfel incat substratul sa se mentina reavan mai tot timpul.

Atentie! Excesul de umiditate nu face bine si din acest motiv iti recomand sa scurgi apa acumulata in farfuria vasului de cultura pentru ca excesul de umiditatea este extrem de daunator mai ales pentru radacini. Tine cont si de faptul ca la plantele tinere, radacinile sunt extrem de sensibile.

Tantarica prefera spatiile luminoase, insorite, insa se simte bine, tolerand destul de bine si zonele semi-umbrite.

Atentie si la temperatura! Aceasta planta nu tolereaza temperaturi mai mici de -7 grade Celsius. Intervalul preferat este cuprins intre 15 si 23 de grade Celsius.

Fiind o planta cu origini in tari mai calde ca Romania, se recomanda ca iarna sa fie mentinuta in casa, la caldura, insa este recomandat ca aceasta temperatura sa fie cuprinsa intre 13 si 15 grade Celsius.

Ingrijire planta de tamaie

Planta de tamaie
Planta de tamaie

Este important sa stii ca aceasta este o planta care se adapteaza destul de usor si ca desi iubeste lumina si spatiile insorite, se simte bine si in zonele cu ceva mai multa umbra. Este recomandat, totusi, sa o feresti de actiunea directa a razelor soarelui, mai ales in primele saptamani de viata.

Daca ii oferi conditii de crestere adecvate, aceasta planta se poate dezvolta foarte bine, ajungand pana la o inaltime de 50 cm.

Citeste si: Cum sa folosesti leurda si ce beneficii ofera usturoiul salbatic

Fertilizarea se face bilunar, in perioada de crestere, adica in lunile de primavara si toamna, cu ingrasamant specific plantelor decorative prin frunze.

Planta de tamaie nu necesita neaparat taiere, insa suporta bine aceasta procedura. Atentie! Taierea se va face exclusiv primavara, la inceputul acestui sezon sau daca planta de tamaie atinge o inaltime prea mare.

Este important sa indepartezi ramurile mai vechi, batrane sau care prezinta semne de deteriorare sau imbolnavire, dar si frunzele si florile ofilite si sa se acorde o mare atentie lastarilor tineri, cei care pot fi utilizati, asa cum ti-am spus deja, pentru inmultirea prin butasire.

Boli si daunatori tantarica

Tantarica
Tantarica

Asa cum ti-am spus, udarea excesiva poate produce mucegaiuri la nivelul radacinilor si chiar compromite integral planta. Tot udarea ecesiva poate favoriza instalarea unor ciuperci care vor afecta pe termen lung planta de tamaie.

In plus, tantarica poate fi afectata de mana care pateaza frunzele intr-o nuanta de cenusiu. Se intampla acest lucru, mai ales daca aerul este prea umed, iar temperatura scade sub 13-15 grade Celsius.

Afidele, acarienii si musculitele albe sunt printre principalii daunatori ai plantei de tamaie.