Cum sa cresti mimoza. Inmultire, ingrijire, boli si daunatori
Cum sa cresti mimoza. Inmultire, ingrijire, boli si daunatori

Cum sa cresti mimoza. Inmultire, ingrijire, boli si daunatori


Mimoza este o planta sensibila, gingasa, ale carei frunze se restrang la atingere si care este cunoscuta pentru beneficiile documentate de medicina populara, traditionala.

In sine, mimoza este o planta decorativa, cu origine tropicala, care face parte din familia Fabaceae. O poti recunoaste dupa aspectul de tufa, cu o tulpina lemnoasa si frunze lenticulare care se prind in perechi. Mimoza infloreste catre finalul verii, in lunile iulie si august, iar florile sunt de dimensiuni mici, grupate in inflorescente globulare, de culoare violet sau roz.  

Asa cum am spus, planta este foarte sensibila la atingere, dar si la schimbarile bruste de temperatura, cand frunzele se restrang ca un mecanism de aparare.

Inmultirea mimozei

Rasad de mimoza
Rasad de mimoza

Inmultirea mimozei (Mimosa pudica) se face atat prin seminte, cat si prin butasi. In cazul inmultirii prin seminte, daca se doreste o germinare mai rapida a acestora, este indicata inmuierea lor in apa timp de 24 de ore. Plantarea se va face intr-un sol reavan.

Este important ca recipientele sa fie pastrate intr-un spatiu in care temperatura se mentine in intervalul 18-24 de grade Celsius.

Inmultirea prin butasi se face prin recoltarea acestora, primavara, doar din lastarii semilemnificati ai plantei.

Unde se simte cel mai bine. Conditii de mediu

Mimosa pudica
Mimosa pudica

Mimoza este o planta foarte sensibila la conditiile de mediu. Pentru a se dezvolta optim, are nevoie de un sol argilos, cu fertilitate moderata si bine drenat, cu un pH slab-acid-neutru-slab-acid.

Trebuie sa iti mai spun ca mimoza se simte cel mai bine la o temperatura de 22-28 de grade Celsius. Asta nu inseamna ca nu tolereaza si temperaturi extrema. Este bine ca pe timpul iernii sa te asiguri, totusi, ca temperatura nu scade sub 12 grade Celsius, iar vara nu depaseste 32 de grade Celsius.

Udarea trebuie facuta regulat, astfel incat substratul sa fie mentinut constant umed, fara ca apa sa balteasca. In acest sens, este indicat ca pe timpul verii udarea sa fie facuta utilizand cantitati moderate de apa, pentru ca aceasta este perioada de crestere si inflorire, urmand ca pe timpul iernii, udarea sa fie facuta mai rar si cu o cantitate semnificativ mai mica de apa.

Mimozei ii place la lumina, este o planta care iubeste lumina si are nevoie de ea pentru a se dezvolta optim. Se recomanda, asadar, plantarea ei intr-un spatiu luminos, insorit sau in locuri semiumbrite.

Ingrijire mimoza

Ingrijirea mimozei
Ingrijirea mimozei

Fertilizarea mimozei se va face in lunile de crestere activa, adica din mai pana in august, cu un ingrasamant special pentru plante de interior cu flori.

Trebuie sa mai stii ca mimoza poate fi cultivata si in ghiveci, mai ales daca in acest caz ii poti oferi mai usor conditiile de mediu de care ea are nevoie. Asa cum ti-am spus, se simte cel mai bine in pamant reavan, la lumina si caldura.

Este important ca ghiveciul sa stea mereu langa fereastra care primeste soare la primele ore ale diminetii. Atentie! Pe timpul verii, chiar daca poate fi mutata afara, este de evitat sa fie plasata intr-un loc in care sa fie in directa bataie a razelor soarelui. Sfatul asta este valabil si daca pastrezi ghiveciul in casa pe timpul verii. E important sa iti spun ca razele soarelui vor afecta planta, in special frunzele, care se vor usca.

Mimoza este foarte sensibila la transplantare. Asadar, cand o muti in alt ghiveci, ai mare grija sa nu deranjezi foarte mult radacinile. In caz contrar, risti ca planta sa se usuce si sa o pierzi.

Boli si daunatori

Mimosa pudica inflorita
Mimosa pudica inflorita

Aceasta planta este indeosebi sensibila la atacul acarienilor. Cel mai cunoscut dintre daunatori este paianjenul rosu comun.

Totodata, mimoza este sensibila la umiditatea ridicata, dar si la temperaturi scazute. Mai ales cand aceste doua conditii sunt intrunite simultan, mimoza poate dezvolta putregai.

Trebuie sa mai stii ca umiditatea atmosferica scazuta este semnalata de planta prin frunzele ingalbenite.

Utilizare. La ce poate fi folosita mimoza

Frunze de mimoza
Frunze de mimoza

Asa cum am spus inca de la inceput, mimoza este cunoscuta si cultiva mai ales pentru calitatile ei decorative. Nu sunt multi cei care stiu, insa, ca ea este utilizata in cosmetica, mai ales, pentru beneficiile pe care le are asupra pielii. Pudra de mimoza si uleiul de mimoza, pe care le poti cumpara mai ales din magazinele naturiste, sunt cele mai cunoscute produse cosmetice.

Trebuie sa stii ca frunzele contin o serie de substante cu beneficii pentru sanatate. In acest sens, e important ca iti spun ca mimoza stimuleaza productia de colagen, acesta fiind si motivul pentru care, cand este utilizata in vindecarea ranilor, grabeste refacerea tesutului si il ajuta sa se regenereze fara cicatrici.

Citeste si: Cum sa cresti arbustul bulgare de zapada. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Produsele care contin extract de mimoza sunt utilizate, de cele mai multe ori, in tratarea sau ameliorarea unor afectiuni sau simptome cum sunt acneea, pruritul, zona zoster, dermatozele, psoriazisul, o serie de alergii manifestate la nivelul pielii, pete si roseata, herpes, dar si arsurile de gradele I si II, adica cele mai usoare, superficiale.

Uleiul esential de mimoza este recomandat pentru ameliorarea stresului, in aromaterapie, pentru diminuarea unor simptome din depresie si pentru cresterea libidoului, indiferent daca este scaderea acestuia este secundara depresiei sau apare din alte cauze.

Mai mult, mimoza, spun unele cercetari, ar avea si ceva proprietati antifungice si antibacteriene, fiind eficienta in ameliorarea infectiilor cu anumite ciuperci.