Cum sa combati viespea lastarilor la mar si par, un daunator nou aparut in livezile din tara noastra. Afla cum o poti combate, dar si care sunt pomii fructiferi pe care ii ataca de obicei.
Ciclul biologic. Primele semne ale unui atac
Viespea lastarilor la mar si par sau Janus compressus incepe sa-si faca simtita prezenta din primavara, mai precis din luna aprilie, atunci cand pomii revin la viata si le dau florile. La baza lastarilor, viespile adulte depun oua.
Semne ca pomul sufera din cauza daunatorului. Viespea lastarilor ataca de regula merii si perii, dar nu este exclus sa observi ca au probleme si alte tipuri de pomi fructiferi, cum ar fi gutuiul sau aronia. Daunatorul are o singura generatie pe parcursul unui an de zile.
Dupa cum deja am mentionat, semne ca pomul este afectat din cauza acestui daunator incep sa apara din timpul primaverii. In aceasta perioada este posibil sa observi la baza lastarilor mici intepaturi circulare. Acolo vor fi depuse ouale.
In maxim trei saptamani, daca temeperatura este cea potrivita, se vor transforma in larve. Este stadiul cel mai nefericit, cand lastarii se ofilesc. Se intampla acest fenomen pentru ca larvele se vor hrani cu interiorul lastarilor pe care pur si simplu ii vor sfredeli.
Citeste si: Cum sa combati focul bacterian la mar si ce tratamente sa aplici
Un ochi neavizat ar putea confunda usor atacul viespii lastarilor cu al unui al daunator: focul bacterian. Dar, nu trebuie decat sa verifici atent si vei vedea ca este diferit. Se vor putea observa pe lastari mai multe puncte inchise la culoare. Acestea sunt, de fapt, locul unde viespea lastarilor a intepat pentru a depune ouale.
Larvele se vor deplasa din locul intepaturii in jos. Daca nu se iau masuri urgente, se va ajunge in stadiul cand lastarii isi pierd turgescenta, iar varful acestora se va incovoia, innegri si, ulterior, se va urca.
In prima luna de vara, larvele ajung la maturitate. Este momentul cand pica pe sol si se vor impupa intr-un cocon de matase. Bine ascunse in sol, acestea isi vor relua ciclul primavara urmatoare
Viespea lastarilor. Metode de combatere
Cum sa combati viespea lastarilor la mar si par, ce trebuie sa stii. Exista doua metode de combatere. Pe de o parte ai metoda ecologica, fiind si cea care este de preferat, dar, pe de alta parte, poti apela si la metoda chimica.
Daca alegi prima varianta, tot ce ai de facut este sa elimini lastarii care au fost intepati. O vei face cu ajutorul unei foarfeci dezinfectate. Nu trebuie sa iti faci griji ca afecteaza pomul fructifer. In scurt timp, vor creste lastari noi.
De luat in calcul este si faptul ca varianta taierilor este si ieftina. Practic, nu te costa nimic. Este o metoda rapida si eficienta care nu cere metode complicate.
Cum am mentionat, exista si metoda chimica. Poti folosi insecticide sistemice pe care sa le aplici prefloral, cat si dupa caderea petalelor. Acestea iti garanteaza ca vor distruge ouale depuse. Poti folosi produsele Mospilan sau Mavrik.
Trebuie avut grija ca astfel de produse sa fie achizitionate doar din surse sigure, adica de la magazinele de specialitate si sa fie urmate cu strictete instructiunile de pe ambalaj.
Daca in perioada aleasa pentru stropiri intervin conditii nefavorabile de lucru (ploi, temperaturi negative), tratamentul se va prelungi cu numarul de zile in care nu s-a putut lucra. Doar asa poti scapa de viespea lastarilor la mar si par.
Citeste si: Cum sa combati focul bacterian la par si ce tratament aplici
Trebuie sa ai grija sa aplici astfel de stropiri doar in caz de maxima urgenta pentru ca, ne place sau nu sa recunoastem, avem de-a face cu produse chimice si este bine sa le evitam pe cat posibil. Daca situatia o cere si pomii nu au fost salvati de acest daunator, se poate repeta stropirea cu unul dintre cele doua produse mentionate.
Tratamentele cu pesticide se fac rational si planificat,in functie de fenofazele pomilor fructifer. Este indicat sa prevenim, decat sa combatem un daunator.
Pentru a preveni aparitia acestui daunator la speciile de mar si par din livada sau curte este bine ca in fiecare primavara, dar si toamna tarziu sa aplici masurile de igiena culturala si agrotehnica. Acest lucru presupune sa fie efectuate taierile de intretinere, strangere si distrugere a resturilor vegetale, dar si efectuarea de lucrari ale solului.
Dupa cum deja am mentionat, in luna iunie larvele ajung pe sol si raman aici pana in primavara. Prin efectuarea lucrarilor solului acestea ar putea fi eliminate fara a mai fi nevoie de tratamente chimice sau de taierea lastarilor, in cazul in care este aleasa varianta ecologica de combatere a daunatorului.
De metionat este faptul ca pana in prezent, in Romania, viespea lastarilor nu a produs in livezi pagube inseminate asa cum se intampla din cauza altor daunatori, cum ar fi, spre exemplu, paduchele verde al marului, paduchele roz galicol al marului sau paduchele lanos.