Cum sa combati viermele sarma si ce insecticid sa folosesti
Cum sa combati viermele sarma si ce insecticid sa folosesti

Cum sa combati viermele sarma si ce insecticid sa folosesti


Cum sa combati viermele sarma. Afla ce insecticid sa folosesti, dar si ce culturi ataca acesta. Care este ciclul de viata si de ce vorbim despre un daunator extrem de periculos pentru culturi. Iata ce trebuie sa stii!

Ciclul de viata al viermilor sarma

Ciclul de viata al viermilor sarma
Ciclul de viata al viermilor sarma

Dupa cum spuneam, viermele sarma (Agriotes spp) este deosebit de periculos, insa trebuie sa ca insectele adulte (gandacii pocnitori) au o culoare maro, antene filiforme de culoare maro si corpul este acoperit de perisori scurti.

Femelele depun oua in perioada mai-iulie si vestea proasta este ca depun in jur de 150-200. Din acestea, apar larvele sau viermii sarma, ce pot atinge o lungime de pana la 2 cm, o latime de pana la 2 mm si au o culoare maro deschis.

Viermele sarma are o generatie la 4-5 ani si pe parcursul acestei perioade va naparli de 7 ori. In al 3-lea an de crestere, larvele devin fitofage, adica se va hrani cu plante.

Asadar, viermele poate ataca multe tipuri de culturi si aici amintim rosii, ardei, cartofi, varza, morcov, castraveti, pepeni sau sfecla. Totodata, viermele poate ataca si radacinile, tulpina sau semintele.

Viermele sarma. Primele semne ale unui atac la legume

Viermele sarma la morcov
Viermele sarma la morcov

Poate cel mai important lucru pe care trebuie sa il stii este sa recunosti primele semne ale unui posibil atac la cultura de legume. Nu de alta, dar vei putea folosi imediat un insecticid pentru a elimina acest daunator deosebit de periculos.

La tomate, viermele sarma ataca radacina, iar apoi isi va face drum prin tulpina. Drept urmare, plantele se vor ingalbeni, nu se mai dezvolta si dupa aceea se vor usca si vor muri.

In cazul legumelor precum cartofii, morcovii sau sfecla, viermele va sapa galerii prin radacini sau tuberculi, iar apoi acestea vor putrezi. Asta inseamna ca va provoca pagube destul de importante intr-o cultura.

Cum sa combati viermele sarma. Ce insecticid utilizezi

Insecticid combatere viermele sarma
Insecticid combatere viermele sarma

Atacul viermelui va aparea odata cu venirea caldurii, pentru ca la temperaturi mai mici de 9 grade Celsius larvele hiberneaza. Atunci cand temperatura din sol este cuprinsa intre 12 si 20 grade Celsius si umiditatea este de 50%, larvele devin active.

Asadar, este indicat ca in perioada aprilie-mai sau atunci cand temperatura solului creste peste valoarea de 9 grade Celsius sa folosesti capcane. De indata ce ai depistat gandacii pocnitori apare si riscul infestarii solului cu viermele sarma.

Citeste si: Cum sa protejezi gradina cu plante sanitar si care sunt cele mai eficiente

Cele mai bune insecticide pentru a combate viermele sarma sunt Trika Expert si Force Evo. Totusi, ar fi bine sa aplici si o dezinfectare a solului folosind Nemasol 510.

Totodata, ia in considerare si tratarea semintelor cu insecticide specifice. Viermii sarma pot manca semintele de pepene si castraveti, iar asta inseamna ca intreaga cultura poate fi afectata!