Cum sa combati paianjenul rosu al pomilor. Care sunt primele semne ale unui atac, de ce acest daunator este periculos, dar si ce tratamente trebuie sa aplici. Cand se efectueaza stropirile si care sunt cele mai eficiente produse.
Paianjenul rosu al pomilor. Primele semne ale unui atac
In primul rand, trebuie sa stii ca paianjenul rosu al pomilor fructiferi (Panonychus ulmi) poate ataca specii precum marul, parul, ciresul, visinul, prunul, gutuiul sau nucul. Asadar, poate afecta o multime de pomi, iar pe langa asta poate fi intalnit si la vita de vie, la arbustii ornamentali, dar si la trandafiri.
Primele semne ale unui atac sunt sub forma unor pete mici de culoare alb-bruna pe frunze, care se datoreaza faptului ca acesti daunatori se hranesc cu seva acestora. Ulterior, acele pete vor capata o nuanta alb-argintie sau alb-rosiatica, iar apoi frunzele pot cadea.
Daca o sa intorci acele frunze o sa observi puncte rosii de mici dimensiuni. Ei bine, acela este paianjenul rosu al pomilor, insa cu toate ca are dimensiuni mici acesta este periculos pentru pomii fructiferi.
In sezonul rece, acest paianjen va depune oua de culoare Rosu-carmin pe ramurile pomilor, insa acestea pot fi greu observate cu ochiul liber, asa ca este posibil sa ai nevoie de o lupa.
Cand vine sezonul cald, din oua vor iesi larvele care vor migra spre muguri, flori sau frunzele tinere, iar apoi se vor hrani cu acestea. Larvele au dimensiuni mici si o culoare rosu-portocaliu.
Cum sa combati acest daunator si ce tratamente sunt necesare
Cum sa combati paianjenul rosu al pomilor. Acum ca stii care sunt primele semne ale unui posibil atac, ar trebui sa stii si ce tratamente sunt necesare pentru a tine acest daunator la distanta.
In perioada de vegetatie, pentru a combate acest daunator vor fi necesare tratamente cu acaricide, iar in acest caz iti recomandam sa utilizezi Nissorun 10 WP, Kanemite SC sau Milbecknock EC. Aceste tratamente sunt recomandate si in perioada dezmuguririi, pentru a te asigura ca pomii nu sunt atacati.
Totusi, este recomandat sa faci stropiri cu unul din produsele mentionate si in perioada de repaus vegetativ, adica in sezonul rece. Astfel, te asiguri ca reduci sansele unui atac in primavara.
Citeste si: Viermele marului. Cum sa il combati si ce insecticid sa folosesti
Tot in perioada de repaus vegetativ este recomandat sa faci un tratament cu Mospilan Oil, produse ce contine Mospilan 20 SG si Toil, un adjuvant pe baza de ulei de rapita ce face tratamentul mai eficient.
Larvele vor ecloza din oua atunci cand temperaturile depasesc valoarea de 10 grade Celsius, insa daca o sa faci tratamentul cu Mospilan Oil ouale vor fi distruse. Tocmai de aceea, tratamentele de iarna sunt foarte importante.
La final, mai mentionam faptul ca paianjenul sau acarianul rosu al pomilor poate avea pana la 8 generatii in fiecare an, asa ca iti recomandam sa nu sari peste tratamentele cu acaricide sau peste cele din timpul iernii, deoarece recoltele pot fi puse in pericol.