Cum sa combati omida paroasa a dudului si ce tratamente sa aplici
Cum sa combati omida paroasa a dudului si ce tratamente sa aplici

Cum sa combati omida paroasa a dudului si ce tratamente sa aplici


Cum sa combati omida paroasa a dudului. Afla ce tratamente sa aplici pentru a tine la distanta acest daunator si care sunt cele mai bune produse pe care sa le utilizezi. Iata ce trebuie sa stii si in ce perioada se inregistreaza cele mai multe atacuri ale aceste omizi.

Cum sa combati omida paroasa a dudului si ce tratamente sa aplici – Cuprins:

Hyphantria cunea. In ce perioada ataca acest daunator

Hyphantria cunea fluture adult
Hyphantria cunea fluture adult

Hyphantria cunea sau omida paroasa a dudului este un daunator extrem de periculos si poate fi recunoscuta usor datorita corpului de culoare castaniu-verziu, acoperit cu numerosi peri desi, de culoare albicioasa.

De asemenea, omida mai are doua linii paralele formate din puncte negre si poate atinge lungimi de pana la 30 mm.

Mai trebuie sa stii ca aceasta specie poate avea pana la 3 generatii pe an si ierneaza sub scoarta pomilor, sub frunzele cazute la baza acestora ori in scorburi sau ascunzisuri.

Primii adulti apar in perioada aprilie-mai, atunci cand temperaturile depasesc 10 grade Celsius si sunt sub forma unor fluturi de culoare alba, a caror anvergura a aripilor poate sa atinga pana la 38 mm. De asemenea, aripile anterioare pot avea puncte negre.

Citeste si: Tratament paduchi prun. Cum sa combati, metode de preventie, semne ale unui atac

Ouale acestor fluturi au o culoare galben-verzui, iar apoi isi schimba culoarea in brun-inchis si ating o lungime de pana la 10 mm. Vestea proasta e ca acesti fluturi vor zbura in coroana pomilor fructiferi seara sau noaptea, asa ca o sa fie destul de greu sa ii observi.

Ouale sunt depuse pe suprafata inferioara a frunzelor si primele larve, adica omida paroasa a dudului, vor fi complet dezvoltate in luna iulie.

O a doua generatie de fluturi va aparea in luna august, iar ciclul se va repeta. In cazul in care temperaturile sunt ridicate, poate sa apara o a treia generatie de fluturi, insa larvele nu vor ajunge sa se dezvolte complet din cauza temperaturilor scazute, dar si din cauza lipsei de hrana.

Cum sa combati omida paroasa a dudului. Tratamente

Omida paroasa a dudului
Omida paroasa a dudului

Ar trebui sa stii ca omida paroasa poate provoca pagube insemnate din cauza faptului ca omizile pot manca in totalitate frunzle unui pom.

Si daca tot am adus vorba de pomi fructiferi, ar trebui sa mai stii ca aceasta omida ataca specii precum marul, ciresul, visinul, prunul, parul, gutuiul si chiar nucul. Totodata, ataca dudul alb si negru, platanul, artarul american sau ulmul.

Omizile vor roade frunzele, pe care apoi le vor infasura in fire de matase, iar pe urma vor forma cuiburi. Asadar, va trebui sa inspectezi cu atentie pomii fructiferi in lunile iunie, iulie si august, atunci cand se inregistreaza atacurile.

In cazul in care observi omida paroasa a dudului este recomandat sa aplici un tratament cu unul din aceste produse: Karate Zeon 50 CS, Kaiso Sorbie 5 EG sau Ampligo.