Cum sa combati gargarita mugurilor de mar si par
Cum sa combati gargarita mugurilor de mar si par

Cum sa combati gargarita mugurilor de mar si par


Cum sa combati gargarita mugurilor de mar si par. Afla cum arata acest daunator, in ce perioada ataca pomii fructiferi, dar si care sunt cele mai bune metode de combatere. Iata ce trebuie sa stii pentru a avea pomi fructiferi sanatosi!

Sciaphobus squalidus. Cum arata acest daunator

Sciaphobus squalidus
Sciaphobus squalidus

Gargarita mugurilor (Sciaphobus squalidus) este un daunator deosebit de periculos pentru ca poate provoca pagube insemnate in livezi.

Aceasta insecta se hraneste cu muguri, insa si flori sau boboci florali ori frunze sau coaja ramurilor. Dupa cum vezi, pagubele pot fi destul de mari, ceea ce poate duce la diminuarea recoltei.

Gargarita mugurilor are o culoare maro deschis, un corp acoperit de solzisori si atinge o lungime maxima de 0.6 cm. Ouale adultilor au o forma ovala si sunt de culoare alba, iar lungime aceastora este undeva la 0.7 mm.

Larvele care vor iesi din acele oua vor avea capul de culoare bruna, iar corpul de culoare alb-galbuie si o lungime de 0.5 cm. Acestea se vor transforma in pupe de culoare alba, cu o lungime de 0.5 cm.

Gargarita mugurilor de mar si par. Cum sa o combati si ce metode exista

Gargarita mugurilor de mar si par
Gargarita mugurilor de mar si par

Inainte de a iti spune cum sa combati gargarita mugurilor de mar si par, trebuie sa stii ca adultii hibernanti apar in perioada martie-aprilie, atunci cand temperaturile depasesc valoarea de 10 grade Celsius.

Acestia vor iesi din sol, vor urca in pomii fructiferi si se vor hrani cu muguri, boboci florali, flori sau frunze. Perioada de hranire va dura undeva la 5-11 zile, dupa care adultii se imperecheaza si depun oua pe frunzele pomilor, sub scoarta sau pe ramuri.

Citeste si: Cum sa combati fainarea la mar si ce tratamente sa aplici

Femelele pot depune pana la 400 de oua, asa ca mare atentie pentru ca recolta poate fi compromisa. Perioada de incubatia a acestora este de 20 de zile, dupa care larvele vor migra in sol unde se vor hrani cu radacinile plantelor erbacee.

Gargarita mugurilor are o generatie la 2 ani, iar larvele vor ierna si se vor dezvolta in pamant, dupa care in anul urmator in perioada august-octombrie se vor impupa si vor deveni adulti hibernanti.

Atacul acestui daunator are loc in perioada martie-iunie, asa ca va trebui sa faci tratamentele corespunzatoare pentru a te asigura ca reusesti sa il combati.

Tratamentele pentru combaterea gargaritei mugurilor se fac inainte de perioada de migrare a adultilor de la sol spre coroana pomilor fructiferi. Cele mai bune tratamente sunt cu Actara, Calypso 480 SC sau Novadim Progress.