Cum sa combati fuzarioza la castraveti. Cauze si tratamente
Cum sa combati fuzarioza la castraveti. Cauze si tratamente

Cum sa combati fuzarioza la castraveti. Cauze si tratamente


Cum sa combati fuzarioza la castraveti. Afla care sunt cauzele de aparitie, dar si ce tratamente trebuie sa aplici pentru ca plantele sa fie sanatoase. Iata ce trebuie sa stii si cum ingrijesti o cultura de castraveti!

Care sunt primele semne ale bolii

Fuzarioza la castraveti
Fuzarioza la castraveti

Fuzarioza la castraveti este o boala destul de des intalnita, asa ca inainte de a stii cum sa o tratezi, ar trebui sa stii si care sunt primele semne ale bolii. Nu de alta, dar tratamentele trebuie aplicate imediat ce le observi!

Fuzarioza este cauzata de ciuperca Fusarium oxysporum, iar ofilirea frunzelor la castraveti reprezinta primul semn de instalare al bolii. Cu toate ca multi se vor gandi la insuficienta de apa sau la o temperatura prea mare, de regula frunzele anunta o problema mult mai mare.

Daca si tie ti s-a intamplat, atunci arunca o privire atenta asupra frunzelor. Plantele afectate de fuzarioza vor avea frunze ingalbenite, care apoi se vor ofili. Totodata, la baza tulpinii va aparea si un putregai de culoare maro inchis.

Pe masura ce boala avanseaza, suprafata afectata de putregaiul maro se va mari, iar tesuturile vor deveni moi. Daca infectia este la inceput, atunci partea de sus a plantei se va ofili pe timpul zilei, insa pe timp de noapte isi va reeveni.

Putregaiul va aparea si pe fructe, ceea ce inseamna ca recolta de castraveti poate fi afectata destul de serios daca nu aplici tratamentele la timp. Expertii spun ca recolta poate fi afectata in procent de 60%.

Fuzarioza la castraveti. Cum sa combati aceasta boala si ce tratamente aplici

Ofilirea frunzelor la castraveti
Ofilirea frunzelor la castraveti

Inainte de a vorbi despre cum sa combati fuzarioza la castraveti, ar fi bine sa stii si cum sa previi aceasta boala. Este bine sa previi decat sa te confrunti cu un atac asupra culturii.

In primul rand, materialul saditor trebuie tratat, asa ca asigura-te ca semintele au fost dezinfectate inainte de a le pune in pamant pentru a obtine rasadurile.

Dupa aceea, asigura-te ca aerisesti solarul sau sera in mod regulat, pentru a tine sub control umiditatea. Desigur, ia in considerare si rotatia culturilor de legume, asa ca ar fi bine sa cultivi castraveti pe aceeasi suprafata de pamant o data la 3-4 ani.

Citeste si: Cum sa obtii o recolta bogata de castraveti. Sfaturi utile

In cazul in care ai observat ofilirea frunzelor de castraveti si plantele sunt moarte, acestea trebuie scoase din cultura, iar apoi distruse prin ardere. Mai mult, solul trebuie dezinfectat cu un fungicid!

Pentru a combate fuzarioza la castraveti iti recomandam sa aplici un tratament cu Beltanol, un fungicid bactericid sistemic. Totodata, ar fi bine sa aplici si o stropire cu Pikalin, o solutie bogata in fosfor si potasiu care va stimula sistemul imunitar al plantei si va diminiua riscul de aparitie al bolilor.

Ar fi bine ca atunci cand plantezi rasadurile sa aplici si un tratament cu Topsin 500 SC. Aceasta solutie se poate aplica atunci cand uzi rasadurile, deoarece actioneaza la nivel radicular.