Cum sa combati cicada gheboasa. Tratamente pentru pomi fructiferi si vita de vie
Cum sa combati cicada gheboasa. Tratamente pentru pomi fructiferi si vita de vie

Cum sa combati cicada gheboasa. Tratamente pentru pomi fructiferi si vita de vie


Cum sa combati cicada gheboasa. Afla care sunt cele mai bune tratamente pentru pomi fructiferi sau vita de vie, dar si care sunt primele semne ale unui atac. Ce trebuie sa stii si ce pomi fructiferi ataca acest daunator.

Cum sa combati cicada gheboasa. Tratamente pentru pomi fructiferi si vita de vie – Cuprins:

Ceresa bubalus. Cum arata aceasta insecta si ce plante ataca

Ceresa bubalus
Ceresa bubalus

Cicada gheboasa (Ceresa bubalus) este o insecta ce poate atinge dimensiuni de pana la un centimetru lungime si 0.4 cm latime.

Corpul acesteia este de culoare verde si poate fi recunoscuta destul de usor pentru ca este in forma de triunghi. De aici vine si numele de “gheboasa”.

Mai mult, aripile acestei insecte sunt transparente si au o culoare verde-deschis, iar ochii sunt proeminenti.

Mai trebuie sa stii ca cicada gheboasa are o singura generatie pe an, iar femelele pot depune in cursul vietii pana la 100 de oua. Ouale sunt de culoare alba si au un diametru de 0.2 cm.

Pentru a depune ouale, femelele fac o taietura de-a lungul unei ramuri. Larvele acestor insecte au o culoare cenusiu-verzuie si tot stadiul de larva dureaza aproximativ 40-70 de zile.

Cicada gheboasa ataca in special marul, insa si alti pomi fructiferi precum prun, nuc, cais, par, cires sau gutui. Bineinteles, ataca vita de vie, insa si arbori sau arbusti ornamentali. Asadar, este posibil sa vedeti un atac al cicadei gheboase si la salcie, tei, stejar, plop sau frasin.

Dupa cum spuneam, femelele depun oua in taieturi pe care le fac in ramurile tinere, iar din acestea vor iesi larve abia in lunile mai-iunie. Asadar, acestea ierneaza in stadiul de ou.

In lunile mai-iunie, larvele vor iesi din oua si vor cadea pe sol, unde se vor hrani cu plante ierboase. Pana in luna iulie, larvele se vor dezvolta complet, iar adultii se vor hrani cu vegetatia ierboasa.

Mai departe, adultii vor urca in coronamentul pomilor fructiferi sau a vitei de vie ori a altor arbori, unde se vor imperechea. Femelele depun oua in lunile septembrie-octombrie.

Taieturile facute in ramurile tinere vor stagna creterea acestora. Conform expertilor, cele mai afectate sunt livezile tinere, insa si plantele din apropierea acestora.

Cicada gheboasa. Cum sa o combati si ce tratamente sa folosesti

Cicada gheboasa
Cicada gheboasa

Dupa cum spuneam, cicada gheboasa ataca ramurile tinere, asa ca dupa ce ai identificat un posibil atac, va fi necesar sa tai ramurile infestate si dupa asta sa le distrugi prin ardere.

In acelasi timp, este foarte important sa elimini buruienile de pe sol, pentru ca acestea pot fi planta gazda si ajuta larvele sa se dezvolte.

Poti identifica prezenta cicadei gheboase folosind capcane lipicioase de culoare galbena. Acestea pot fi montate in coronamentul pomilor, dar si la nivelul plantelor ierboase.

Citeste si: Combatere tuta absoluta. Cum sa scapi de molia miniera a tomatelor

In cazul in care ai identificat cicada gheboasa, va fi necesar sa aplici un tratament cu Deca 2.5 EC, Ovipron Top sau Poleci.

In momentul aparitiei larvelor, se recomanda aplicarea unui insecticid cu spectru larg de actiune: Silwet Gold, Break-Thru S 240 sau Spraygard. Totusi, este important sa utilizezi si un adjuvant atunci cand aplici tratamentele.

Este foarte important sa aplici si tratamentele in perioada de repaus vegetativ. Expertii recomanda ca tratamentele de iarna sa fie facute cu ulei horticol, iar in acest caz recomandam Mospilan Oil 20 SG 50.