Cum sa combati caderea frunzelor la muscate. Afla care sunt cauzele pentru care le pica frunzele si ce trebuie sa faci pentru a avea parte de plante cu flori superbe si sanatoase.
Cum sa ingrijesti muscatele ca sa nu le pice frunzele
Caderea frunzelor la muscate. Pelargonium este un gen de plante florale, cunoscut popular sub numele de muscate, care include circa 200 de specii. Aceste specii infloresc din primavara pana in toamna.
Uneori, se intampla sa vezi ca planta ramane fara frunze si atunci trebuie sa intervii cu promptitudine pentru a nu risca sa o piezi.
Cauzele care pot conduce la caderea lor sunt multiple. In primul rand, poate avea legatura cu udatul. Este nevoie de moderatie atunci cand uzi plantele.
Citeste si: Cum sa combati musculita alba la muscate
Apa in exces sau, dimpotriva, lipsa ei, conduce direct la caderea frunzelor. Daca le vei uda prea mult, o sa observi ca frunzele se inmoaie si apoi cad. In cazul in care este prea putina, atunci foile se vor rasuci si apoi vor cadea.
Atentie sporita si la sezonul cald, cu temperaturi caniculare. In zilele toride nu trebuie udata planta cu apa rece pentru ca va avea drept efect caderea frunzelor.
O alta cauza posibila care poate duce la pierderea frunzelor, se poate datora si substratului in care este fixata. Daca acesta este compact si nedrenat, cu siguranta vei ajunge in situatia ca planta sa-si piarda din frunze si o va tot face pana iei masuri. Apa in exces se va acumula in ghiveci din cauza solului mult prea dur, iar radacinile vor putrezi si planta va muri.
O alta cauza pentru caderea frunzelor la muscate ar putea fi si lipsa fertilizantilor din substrat. Acest lucru duce la anemierea plantei. Concret, frunzele vor deveni din ce in ce mai mici si planta nu se va mai hrani si va muri.
Nici excesul de ingrasaminte nu este in favoarea plantei pentru ca o va intoxica, blocand anumite procese fiziologice care au loc.
Ca sa nu te trezesti ca planta ramane fara frunze, trebuie sa ai grija sa o protejezi si de vant. Ghiveciul nu trebuie sa fie pozitionat in zone unde ar putea sa ia contact cu vantul puternic. Planta se va deshidrata si frunzele cad.
Ii poti face rau si daca o muti brusc. Planta este posibil sa nu se adapteze, si drept urmare, sa-ÅŸi piarda frunzele. Acest lucru se intampla cel mai adesea primavara cand, de regula, sunt mutate dintr-un loc relativ intunecat, direct la lumina soarelui si la temperaturi diferite decat cele cu care este obisnuita. Muscatele se adapteaza usor, dar pot exista cazuri cand pot suferi socuri fatale
Caderea frunzelor la muscate. Cele mai bune remedii
Cum sa combati caderea frunzelor la muscate. Pentru a te bucura de plante cu frunze mereu verzi si sanatoase, este bine sa iei in calcul mai multe tehnici de ingrijire care vor ajuta planta in cel mai bun mod cu putinta. Primul lucru la care trebuie sa acorzi atentie este udatul corect. Trebuie sa folosesti apa doar la temperatura mediului ambient (temperatura camerei).
Daca planta nu a fost udata la timp si a suferit din aceasta cauza, trebuie sa ai grija sa nu lasi apa in farfurioara de scurgere a ghiveciului. Se va relua udatul la scurt timp, avand grija ca si de aceasta data sa fie aruncata apa in exces.
Citeste si: Cum sa folosesti cenusa pentru muscate si la ce ajuta
Daca te confrunti cu situatia cand ai udat in exces planta, este bine sa o pui in alt ghiveci, nu inainte de a indeparta portiunile de planta care au fost afectate (daca este cazul) si sa o pui intr-un pamant special pentru muscate.
Mare atentie si la substratul folosit. Trebuie sa fie cumparat doar din magazinele de profil si sa fie special pentru muscate. Il gasesti in pungi de 10 sau 20 de litri, si are un pH scazut, in jur de 6. Ideal este un amestec de pamant de frunze, mranita si nisip sau perlit.
Ca sa ajuti planta, foloseste ingrasaminte speciale pentru muscate. Este important sa citesti si sa urmaresti cu atentie instructiunile de dozare a ingrasamantului pentru a oferi plantei exact cata substanta are nevoie.
Exista si cativa fertilizatori naturali pentru a combate caderea frunzelor la muscate. Este vorba despre: zat de cafea, apa cu zahar, apa minerala careia i-a iesit acidul, cojile de banana, cenusa rezultata din arderea lemnelor sau ceaiul de coj de ceapa.
De asemenea, este important sa o asezi in locuri unde nu bate vantul tare. Intotdeauna cand intentionezi sa muti planta afara, trebuie sa faci calirea ei, la fel cum faci cu rasadurile. O scoti treptat afara, pe durata mai multor zile, marind timpul in care ramane afara.
Nu uita ca noaptea sunt cu cateva grade mai putin de cat ziua, ceea ce ar putea fi destul de greu de suportat pentru planta. Daca o calesti, orice risc este eliminat.