Cum sa combati basicarea frunzelor la piersic si ce tratamente sa aplici
Cum sa combati basicarea frunzelor la piersic si ce tratamente sa aplici

Cum sa combati basicarea frunzelor la piersic si ce tratamente sa aplici


Cum sa combati basicarea frunzelor la piersic (Taphrina deformans), dar mai ales ce tratamente sa folosesti pentru a te asigura ca pomii tai nu vor fi afectati de aceasta boala. Iata ce trebuie sa stii si ce produse sunt recomandate.

Cum sa combati basicarea frunzelor la piersic si ce tratamente sa aplici – Cuprins:

Taphrina deformans. Primele semne ale bolii, conditii de aparitie

Taphrina deformans
Taphrina deformans

Inainte sa vorbim despre basicarea frunzelor la piersic, ar fi bine sa stii ca pe langa monilioza, aceasta este una dintre bolile care produc cele mai mari pagube in livezile de piersici.

Boala nu afecteaza doar productia curenta, ci si pe cea din anul urmator, asa ca trebuie sa inspectezi periodic pomii fructiferi pentru a te asigura ca observi primele semne ale unei posibile infectari.

In cazul in care persicul a fost afectat, va fi afectata cresterea lastarilor, dar si cea a fructelor. Tocmai de aceea, tratamentele trebuie efectuate din timp.

Trebuie sa mai stii si ca boala este provocata de ciuperca Taphrina deformans, care ataca lastarii, frunzele, dar in unele cazuri au fost raportate si atacuri asupra fructelor.

Citeste si: Calendar stropiri piersic. Cum sa tii la distanta bolile si daunatorii acestui pom fructifer

Primele semne ale bolii se vor observa pe frunze sun forma unor pete mici de culoare galbuie sau rosiatica. Frunzele afectate vor cadea, ceea ce duce la o defoliere timpurie a pomului. 

Dupa cum spunea, atacul are loc si asupra lastarilor, care se vor opri din crestere, se vor ingrosa sau se vor usca. Si fructele pot fi afectate, iar acestea pot avea zone rugoase sau de culoare rosiatica si pielita poate crapa.

Conform specialistilor, boala este favorizata de umiditatea excesiva si se poate dezvolta fara probleme la temperaturi cuprinse intre 10 si 21 grade Celsius. 

Cum sa combati basicarea frunzelor la piersic. Tratamente

Basicarea frunzelor la piersic
Basicarea frunzelor la piersic

Veste proasta este ca boala se transmite de la un an la altul prin intermediul lastarilor infectati sau cu ajutorul solzilor de pe muguri. Tocmai de aceea, este esential sa faci tratamente si in perioada de repaus vegetativ.

Primul tratament pe care il recomandam se va face in perioada de repaus vegetativ, toamna tarziu sau iarna. In acest caz, se va folosi Coprantol Duo sau Syllit 400 SC.

In perioada de vegetatie, putem folosi Coprantol Duo, Score sau Sylitt 400 SC. Primul tratament se va face la dezmugurit cu Syllit 400SC, iar cel de-al doilea in faza de buton roz, folosind Score.

Totusi, vei mai avea nevoie de inca 4 tratamente cu Score. Mare atentie si la timpul de pauza, adica perioada care trebuie sa treaca din momentul in care aplici tratamentul si pana la recoltare, asa ca iti sugeram sa citesti cu atentie eticheta produsului.