Cum sa alegi un boiler electric. Sfaturi utile
Cum sa alegi un boiler electric. Sfaturi utile

Cum sa alegi un boiler electric. Sfaturi utile


Cum sa alegi un boiler electric. Apa calda este intotdeauna o problema pentru cei care locuiesc la bloc si sunt racordati la reteaua de termoficare a orasului. Conductele vechi, defectiunile sau rau platnicii pot produce surprize neplacute, astfel incat, mai ales pe timpul iernii apa calda sa fie… rece. Solutia specialistilor este achizitionarea unui boiler electric, adica a unui aparat utilizat pentru a incalzi apa, cu ajutorul energiei electrice.

Cum sa alegi un boiler electric. Sfaturi utile – Cuprins:

Cum sa alegi un boiler electric. Ce trebuie sa stii

Boiler electric
Boiler electric

Daca te gandesti sa iti cumperi un boiler electric si nu stii pe care sa il alegi iti spun care sunt cateva lucruri de care ar fi bine sa tii cont cand faci alegerea.

Alege, asadar, un boiler a carui capacitate sa se plieze pe nevoile tale. Daca locuiesti singur si nu crezi ca treaba asta se va schimba, atunci un boiler de 50 de litri iti este suficient.

Daca stai in casa cu alte 2 persoane, ai nevoie de un boiler de 150 de litri, iar daca ai o familie cu mai mult de 4 persoane, atunci capacitatea boilerului trebuie sa fie mai generoasa, adica mai mare de 150 de litri. Asta daca nu vrei sa ramai fara apa calda.

Trebuie sa mai stii ca 4 persoane pot consuma pana la 142 de litri de apa rece in fiecare zi, prin activitatile pe care le desfasoara, ceea ce inseamna un consum de energie electrica de aproximativ 170 kW.

Fii atent la marca boilerului si iti spun asta pentru ca fiecare producator iti ofera o garantie mai mica sau mai lunga. Este important sa iti spun ca un boiler electric ar trebui sa aiba o garantie de cel putin 3 ani. Tine cont si de faptul ca producatorii seriosi iti vor pune la dispozitie un montator autorizat.

Alege un model de boiler ceva mai modern pentru ca acesta iti retine obiceiul zilnic de consum si iti ofera apa calda doar cand vrei. E un mod prin care poti face economie la curent, la fel cum se intampla daca optezi pentru un boiler cu temperatura fixa. Fii atent, de asemenea, la eticheta energetica, sa fie cat mai aproape de clasa A.

Boilere electrice
Boilere electrice

Si daca tot vorbim despre eficienta energetica, este important sa iti spun ca un nivel bun de izolare va duce la un consum mai mic de energie. Eficienta depinde si de functiile pe care boilerul le are si aici ai mai multe optiuni.

Boilerul cu sistem eco, smart sau auto-invatare poate memora de cate ori este folosit si se regleaza astfel incat sa ofere cel mai bun serviciu pe un consum minim de energie. Pe de alta parte, boilerul programabil sau cu Wi-Fi poate fi setat sa porneasca in functie de numarul de dusuri pe care iti doresti sa le faci si in acest fel te ajuta sa reduci consumul de energie.

In piata gasesti si boiler cu rezervor dublu si sistem eco. Acest tip de boiler are cicluri de incalzire flexibile, ceea ce inseamna ca apa se incalzeste repede. Pe de alta parte, prin functia eco, consumul de energie se reduce cu 10 procente. In fine, boilerul electric instant incalzeste foarte usor apa, nu are rezervor, iar consumul de energie se reduce la cel de la incalzirea apei.

Este important ca in alegerea boilerului sa stii ce tipuri exista pentru a-l cumpara pe acela care se potriveste cel mai bine spatiului tau. Asadar, exista boilere verticale, recomandate pentru cei care au nevoie de cantitati mai mari de apa. Atentie! Este important sa ai un perete de 25 cm grosime, astfel se pot intampla accidente.

Boilerul orizontal poate fi montat pe partea de sus a usii sau oriunde iti este la indemana. Tine cont insa de greutatea pe care usa sau peretele pe care il montezi o poate suporta. Boileril reversibil este cea mai buna optiune din piata si, desi este mai scump, are avantajul ca poate fi montat in orice pozitie vrei tu.

Montare boiler electric
Montare boiler electric

In ceea ce priveste montajul, te sfatuiesc sa nu faci treaba asta de unul singur chiar daca te pricepi. Un profesionist va adauga un plus de garantie montajului si vei fi sigur ca esti in siguranta.

Este important sa iti mai spun ca, in general, consumul boilerului tine de mai multi factori, printre care numarul de utilizatori, capacitatea boilerului si consumul zilnic de apa. Un boiler de 100 de litri poate consuma 168 kW dca este folosit de patru persoane care folosesc doar 160 de litri de apa. Iti poti face calculele si singur, in functie de datele tale persoanale.

Citeste si: Cum sa alegi tevile pentru instalatiile sanitare. Ce sa iei in considerare

Exista cateva avantaje pe care boilerul electric le are in fata centralei termice. Primul dintre acestea este consumul mic, faptul ca pretul la care il achizitionezi este si el mai mic, iar montajul nu este deloc complicat, asadar, dureaza si te costa mai putin. In plus, il poti intretine mult mai usor.

Si pentru ca am amintit de intretinera boilerului, trebuie sa stii ca este important sa verifici periodic racordul si rezervorul de apa, dar si termostatul. dac crezi ca ceva nu este in regula si vrei sa verifici trebuie mai intai sa golesti rezervorul, sa scoti termostatul, sa deschizi rezervorul si sa cureti aparatul. Iar daca termostatul si rezistenta nu arata bine, iti recomand sa te schimbi.

La final iti mai spun ca este important sa mentii boilerul curat si la adapost de umezeala. In plus, este recomandat ca la 3 ani sa schimbi anodul de magneziu si sa faci aerisirea boilerului din cand in cand.