Sezonul rece se apropie, asa ca daca vrei sa stii cum sa alegi corect o centrala termica, ar trebui sa afli ce ofera fiecare tip in parte. In ce conditii te ajuta cea pe lemne in detrimentul celei pe gaz si ce trebuie sa stii despre centralele termice.
De cate tipuri sunt centralele termice
Bineinteles, exista mai multe tipuri de centrale termice, iar fiecare tip are avantajele sale. Fiecare utilizator va alege o centrala termica in functie de necesarul de energie, de spatiul care trebuie incalzit, de consumatorii de apa calda menajera si de gradul de izolare al locuintei.
Centrale termice pe gaz
Cele mai cunoscute tipuri de centrale termice sunt cele care functioneaza pe gaz. Bineinteles, pentru a folosi o astfel de centrala trebuie ca imobilul in care se doreste montarea sa fie racordat la gaz. Centralele pe gaz pot fi clasice sau in condensatie.
Centralele clasice au un randament de pana la 94%, in timp ce centralele in condensare ajung la o eficienta de pana la 109%, datorita componentelor care permit recuperarea caldurii din condens. Exista si o diferenta de pret, asa ca centralele prin condensatie sunt mai scumpe, insa diferenta de costuri se va amortiza destul de repede.
Avantajul unei centrale termice pe gaz este ca aceasta necesita lucrari minime de intretinere si curatara, spre deosebire de celelalte tipuri.
Centrale termice pe combustibil solid (lemne, carbune, peleti)
Desigur, cei ce nu locuiesc intr-o zona unde exista gaze, vor alege o centrala termica ce functioneaza pe combustibil solid, adica lemne, carbuni ori peleti.
Totusi, pentru ca centrala termica sa functioneze la parametri optimi, combustibilul folosit pentru aceasta trebuie sa fie si calitativ. Daca veti utiliza lemne verzi, spre exemplu, asta inseamna ca randamentul centralei va scadea. Lemnul uscat este recomandat in detrimentul celui verde, iar acesta va prelungi si viata centralei termice.
Totodata, centralele termice pe lemne trebuie sa aiba si un cos de fum care sa functioneze corect, adica sa aiba tirajul adecvat. Un tiraj necorespunzator afecteaza si procesul de ardere, iar randamentul centralei o sa scada.
Avantajul centralelor pe lemne este siguranta, acest tip de centrala fiind cel mai sigur. Explozia unei centrale pe lemne este foarte putin probabil, iar alte defectiuni nu pun viata locatarilor in pericol. Mai mult, centrala pe lemne este mereu amplasata in exteriorul case, ceea ce inseamna siguranta mai mare. Marele avantaj al acestor tipuri de centrale este ca vor functiona cel putin 20 de ani.
Dezavantajul centralei pe lemne este ca aceasta nu poate fi oprita la fel cum poti face cu una pe gaz. Centrala pe lemne se va opri cand tot combustibilul a ars si a fost consumat. Desigur, aceasta centrala nu poate fi lasata sa functioneze cu un termostat, pentru ca va trebui alimentata tot timpul.
Centrale termice pe GPL
Exista si centrale termice pe GPL adica pe gaz petrolier lichefiat. Combustibilul de care ai nevoie pentru aceasta centrala este stocat in butelii de mare capacitate.
Principalul avantaj al acestui tip de centrala este ca poate fi utilizata in zone izolate, unde nu ai acces la alte surse. Trebuie sa mai stii ca centralele termice pe GPL pot functiona in mod conventional si condensatie, iar gazele arse sunt inofensive pentru mediul inconjurator.
Centrale termice electrice
Unde nu exista posibilitatea de a monta o centrala termica pe gaz sau pe lemne, se poate instala o centrala termica electrica. Avantajul unei astfel de centrale este ca se instaleaza foarte usor, iar acestea sunt extrem de rapide. Totodata, centralele termice electrice sunt singurele care folosesc energie curata electrica si se pot alimenta chiar si cu elergie electrica eoliana. Centrala termica electrica nu elimina noxe si nu polueaza absolut deloc.
Un alt avantaj este ca centrala termica electrica nu are nevoie de revizii atat de dese precum cele pe gaz si nu ocupa atat de mult spatiu intr-o locuinta. O centrala electrica este recomandata locuintelor mici.
Dezavantajul major reprezinta costul ridicat al energiei electrice, atunci cand comparam cu costul lemnelor sau al gazelor. Va trebui sa stii si care sunt setarile standard ale unei centrale termice!
Cum sa alegi centrala termica potrivita pentru locuinta ta
Pentru a alege centrala termica potrivita pentru locuinta ta trebuie sa ai in vedere mai multi factori cum ar fi numarul de camere, numarul de persoane care locuiesc acolo, dar si necesarul de apa calda.
In functie de zona in care se afla imobilul, alegi si centrala termica. Luati in considerare si faptul ca alimentarea pentru centralele pe lemn sau carbune este cea mai ieftina. Urmatoarele sunt centralele pe gaze, in timp ce centralele electrice sunt cele mai scumpe.
Pentru un apartament este recomandata o centrala termica cu tiraj fortat, pentru ca pot fi montate in incaperi mici, precum un balcon sau o debara. Acestea au pretul mai mare, insa investitia merita si se amortizeaza destul de repede.
Pentru un apartament de 50 de metri patrati, necesarul energetic pentru incalzire va fi undeva la 7 kW. Totusi, nu uitati si de furnizarea apei calde menajere, asa ca se recomanda o centrala cu o putere intre 7 si 16 kW. Mai departe, vom calcula si debitul de apa calda in functie de numarul de persoane din casa. Valoarea standard este de 10 litri pe minut pentru un robinet si de 8 litri pe minut pentru un dus. Daca sunt doar acesti consumatori, atunci o centrala cu o putere intre 20 si 24 kW este alegerea perfecta. Cresterea consumului de apa menajera creste si puterea centralei.