Cu ce stropim pomii in luna ianuarie. Afla ce solutii trebuie sa folosesti, dar si cum sa procedezi in mod corect pentru ca tratamentele sa fie eficiente. De ce este importanta prognoza meteo si pana la ce temperaturi poti face stropirile.
Cu ce stropim pomii in luna ianuarie. Cum sa le faci in mod corect
Cu ce stropim pomii in luna ianuarie. Daca si tu vrei sa protejezi pomii fructiferi pe timp de iarna, afla ca un prim tratament pe care il poti efectua este cu ulei horticol.
Pentru cei ce nu stiu, uleiul horticol este eficient pentru a distruge daunatorii, dar in acelasi timp si ouale acestora. Uleiul sufoca insectele, si distruge invelisul protector al oualor.
Pe langa ulei, iti recomandam sa folosesti si un insecticid, de exemplu poti utiliza Deltagri, un insecticid care va tine la distanta daunatorii si va reduce considerabil numarul acestora.
Pentru aplicare, trebuie sa amesteci 500 ml de ulei horticol impreuna cu insecticid si 10 litri de apa. Amesteca bine pentru ca solutia sa se omogenizeze si apoi aplic-o pe pomii fructiferi din gradina ta.
De mentionat faptul ca atunci cand se fac stropirile temperaturile trebuie sa fie peste 5 grade Celsius in timpul zilei si noaptea sa nu existe pericol de inghet. Mai mult, in ziua in care aplici tratamentul nu trebuie sa bata vantul si nu trebuie sa existe niciun risc de precipitatii.
Un alt tratament pe care il poti aplica este cel cu piatra vanata sau sulfat de cupru. Acesta va actiona ca fungicid, bactericid, dar si ca dezinfectant.
Stropirile cu sulfat de cupru se aplica doar pe perioada iernii, adica atunci cand pomii sunt in repaus vegetativ si au ca scop prevenirea bolilor fungice si bacteriene. Astfel, tratamentul va tine la distanta bolile precum rapanul, monilioza, basicarea sau ciuruirea frunzelor.
In acelasi timp, solutia de sulfat de cupru va patrunde si in crapaturile din scoarta sau locuri mai greu accesibile, iar asta inseamna ca vei putea elimina si daunatorii care ierneaza in acele spatii.
Citeste si: Protejare pomi iarna. Cum sa ii protejezi de zapada si ger
In perioada de vegetatie, sulfatul de cupru se poate folosi doar amestecat cu var si atunci vei obtine zeama bordeleza. In caz contrar, vei arde mugurii si lastarii, iar asta inseamna ca productia din anul respectiv poate fi pierduta in totalitate.
Este recomandat sa folosesti o solutie cu concentratie de 3% sau 5%. Pe scurt, va trebui sa amesteci 300 grame de sulfat de cupru cu 10 litri de apa pentru a obtine o solutie cu concentratia de 3% si de 500 grame pentru a obtine o solutie cu concentratia de 5%.
Ca si in cazul uleiului horticol, tratamentele se fac doar in zilele cand temperaturile depasesc 5 grade Celsius, nu exista precipitatii, dar nici vanturi puternice.