Combaterea paduchelui lanos la mar. Afla care sunt primele semne ale unui atac, dar mai ales ce tratamente sunt necesare pentru ca recolta de fructe sa nu fie pusa in pericol. Ce trebuie sa stii si cum sa recunosti acest daunator in livada ta.
Combaterea paduchelui lanos la mar. Cum sa procedezi si ce tratamente sunt necesare
Combaterea paduchelui lanos la mar. Pentru cei ce nu stiu, paduchele lanos este un daunator originar din America de Nord si a fost observat pentru prima data in Europa in anul 1870, in Elvetia. La noi in tara, paduchele lanos poate ataca marul, parul, gutuiul, dar si plantele ornamentale.
Pe timp de iarna, acest daunator poate fi gasit in stadiul de larva pe ramuri, scoarte sau crapaturi, dar si pe radacini. Vestea proasta este ca paduchele lanos poate avea pana la 12 generatii intr-un an, asa ca vorbim despre un daunator deosebit de periculos.
Acesta se poate raspandi in livezi destul de usor cu ajutorul vantului, iar larvele si adultii se vor hrani cu sucul celular al organelor atacate.
Primele semne ale unui atac pot fi observate destul de usor deoarece paduchii vor coloniza ramurile si acestia arata ca un puf. Daunatorul mai este cunoscut si sub numele de paduche de sange, deoarece atunci cand este strivit vei observa un lichid de culoare rosie.
Acel strat de puf sau filamente ceroase vor proteja paduchii lanosi de paraziti sau de conditiile meteo neprielnice. Mai mult, stratul poate proteja paduchii de tratamentele pe timp de vara, asa ca este necesar sa folosesti si un adjuvant.
Pomii fructiferi trebuie inspectati cu atentie constant, iar atunci cand observi acele secretii ceroase tratamentele trebuie aplicate imediat. Mai mentionam faptul ca acest daunator poate provoca hipertrofia tesuturilor, asta inseamnand ca zonele atacate se vor umfla si se pot transforma in tumori sau norozitati cu aspect canceros.
Totodata, atacurile paduchelui lanos pot provoca crapaturi, iar in acele zone pot aparea infectii cu ciuperci patogene. In cazul in care nu aplici tratamentele la timp, pomii fructiferi se pot usca, asa ca mare atentie!
Paduchele lanos va iesi din hibernare atunci cand temperaturile medii depasesc 5 grade Celsius, iar dupa o perioada de aproximativ 2 saptamani in care se vor hrani, larvele vor ajunge in stadiul de adult si vor fi capabile de inmultire prin partenogeneza, adica nasterea de pui vii si fara sa fie nevoie de fecundare. In doua saptamani, o femela poate da nastere la peste 100 de larve asa ca trebuie sa aplici tratamentele la timp.
Citeste si: Specii de mar. Cum sa alegi pomii in functie de zona de cultivare
Pentru a combate paduchele lanos este recomandat un tratament cu Mospilan 20 SG, insa din cauza stratului de puf care il protejeaza este necesar sa folosesti si un adjuvant, iar in acest caz iti recomandam sa utilizezi Silwet Gold. O alternativa la Mospilan 20 SG este insecticidul Mavrik 2 F, iar ca adjuvant mai poti folosi Fortgreen Mig sau Spraygard.
Foarte importante sunt si tratamentele in perioada de iarna, adica cea de repaus vegetativ. Dupa ce au cazut frunzele, va fi necesar un tratament cu un insecticid si un ulei horticol.
Expertii recomanda sa utilizam Mospilan Oil, un produs ce contine Mospilan 20 SG si Toil, un adjuvant pe baza de ulei de rapita care permite tratamentului sa adere mai bine pe suprafete.
Bineinteles, este foarte important sa respecti cantitatile recomandate de producatori, deoarece daca vei folosi cantitati mai mari este posibil ca dunatorii sa devina mai rezistenti la tratamentele respective.