Combatere nematozi. Afla ce sunt nematozii, dar mai ales cum sa scapi de acesti daunatori si cum sa identifici un posibil atac. Ce trebuie sa stii si care specie afecteaza culturile de legume. Primele semne ale unui atac, la ce trebuie sa acorzi atentie.
Ce sunt nematozii. Primele semne ale unui atac
Combatere nematozi. Inainte de a iti explica ce metode de combatere exista, ar trebui sa stii ce sunt mai exact nematozii si cum sa ii identifici.
Nematozii reprezinta niste organisme care sunt asemanatoare cu viermii, insa dimensiunile acestora sunt microscopice. Acestia traiesc in pamant sau in medii acvatice, insa unele specii pot provoca pagube destul de mari culturilor de legume.
Spre exemplu, nematodul galicol al radacinilor (Meloidogyne incognita) poate afecta culturile din sere sau solarii, adica cele din spatii protejate. Radacinile sunt afectate, ceea ce inseamna ca si recoltele de legume vor fi reduse.
Femelele au undeva la 0.47 mm lungime si 0.32 mm latime, in timp ce masculii au o lungime de aproximativ 1-2 mm si o latime de aproximatib 0.35 mm. Asadar, vorbim despre un daunator ce abia poate fi observat.
Vestea proasta este ca nematodul galicol al radacinilor poate avea pana la 8 generatii intr-un an, iar in conditii optime femelele pot depune pana la 2.000 de oua.
Dupa ce au eclozat, larvele vor migra in sol deoarece se vor hrani cu radacinile plantelor. Acestea secreta enzime care duc la hipertrofierea tesuturilor si vor crea umflaturi sau gale pe radacini. Mai mult, nematozii vor bloca si substantele nutritive sa ajunga in plante.
Nematozii pot provoca pagube mari la culturile de castraveti, tomate, ardei, vinete, salata sau pepeni, iar infestarea poate aparea imediat dupa plantarea rasadurilor in spatiile protejate. Cu cat este mai cald, cu atat va creste si atacul acestora, asa ca in perioada de vara acestia sunt foarte activi.
Primele semne ale unui atac vor fi ofilirea frunzelor, iar plantele vor inceta sa mai creasca. Ulterior, acestea vor incepe sa se usuce de de la varf inspre baza.
Combatere nematozi. Cum sa scapi de acesti daunatori, tratamente
Acum ca stii cum sa identifici in posibil atac al acestor daunatori, o sa vorbim mai multe despre metodele de combatere ale viermilor nematozi.
In primul rand, va fi necesar sa folosesti rasaduri din surse sigure, pentru a preveni introducerea acestor daunatori in spatiile protejate, adica in sere sau solarii.
Totodata, daca exista o infestare intr-o sera sau un solar ar trebui ca atunci cand desfiintezi respectivele culturi sa scoti toate resturile de plante din pamant, pentru a preveni raspandirea acestora.
Citeste si: Cum sa combati viermele sarma si ce insecticid sa folosesti
Dupa asta, pamantul trebuie mentinut umed timp de 2-3 saptamani pentru ca resturile de radacini care au mai ramas sa putrezeasca si acele gale sa fie distruse.
Expertii recomanda sa folosesti hibrizi rezistenti la acesti nematozi, iar astfel te asiguri ca recoltele nu o sa fie afectate. Bineinteles, sunt foarte importante si produsele chimice nematocide, care se aplica intre ciclurile de cultura.
Ca si tratament, iti recomandam sa folosesti Velum Prime 600 SC, Basamid granule, Viermocid, Trika Expert, Tervigo sau Nemasol. Dezinfectia solului este foarte importanta pentru a elimina daunatorii prezenti in sol.