Cum sa folosesti cenusa ca ingrasamant. Care sunt beneficiile?
Cum sa folosesti cenusa ca ingrasamant. Care sunt beneficiile?

Cum sa folosesti cenusa ca ingrasamant in gradina. Care sunt beneficiile?


Cenusa ca ingrasamant. Afla cum poti sa folosesti cenusa si de ce aceasta are efecte benefice pentru plantele si legumele tale. Iata cum ar trebui sa folosesti cenusa si de ce nu o vei mai arunca niciodata.

Ce nutrienti ofera cenusa pentru plantele tale?

Cenusa ca ingrasamant pentru varza
Cenusa ca ingrasamant pentru varza

In cazul in care nu stiai, cenusa contine cantitati mari de potasiu, iar acest lucru ajuta plantele si legumele. Totodata, cenusa contine si fosfor, dar si micronutrienti precum mangan, fier, zinc si calciu.

Citeste si: Cum sa prepari solutia pentru varuirea pomilor fructiferi

Mai interesant este faptul ca cenusa obtinuta din lemn tanar ofera o mai mare cantitate de nutrienti decat atunci cand arzi lemn batran.

De asemenea, cenusa obtinuta din stejar, artar sau fag contine mai multi nutrienti decat cenusa rezultata in urma arderii lemnului rasinos.

Cenusa rezultata in urma arderii carbunilor este, de asemenea, folositoare insa te sfatuim sa eviti cenusa din carbune sau lemn tratat, pentru ca aceasta poate afecta solul si plantele.

Cum sa folosesti cenusa ca ingrasamant

Cenusa ca ingrasamant
Cenusa ca ingrasamant

Inainte de toate, iti mai spunem ca cenusa este alcalina, asa ca o poti folosi si la pregatirea compostului pentru a balansa mediul acid.

In acelasi timp, cenusa creaza un mediu mai bun pentru rame, care grabesc descompunerea compostului.

Adauga un strat subtire de compost, iar apoi un strat de 15 cm de compost si vei obtine un fertilizator de o calitate ridicata.

Cenusa este foarte folositoare atunci cand vorbim de un sol acid. Nu uita ca plantele au nevoie de pamant cu un pH intre 6.5 si 7.0.

Daca valoarea pH-ului pentru solul din gradina ta este situata sub valoarea de 6.5, atunci pune un pic de cenusa, iar apoi sapa pamantul.

Citeste si: Calendar agricol. Cum sa ai grija de gradina ta de legume in fiecare luna a anului

Cenusa te ajuta si atunci cand folosesti balegar provenit de la bovine, pentru ca acesta este foarte acid.

Cand vorbim de cantitati, ar trebui sa stii ca este necesar sa folosesti in jut de 60 de grame de cenusa pe metru patrat.

Cenusa poate fi folosita si pentru a preveni diverse boli ale legumelor, iar continutul ridicat de potasiu este foarte bun mai ales pentru rosii.

In acest fel cresti rezistenta la boli, dar in acelasi timp si productivitatea.

Cenusa ca ingrasamant pomi fructiferi
Cenusa ca ingrasamant pomi fructiferi

Mai mult, o poti folosi atunci cand plantezi pomi fructiferi. Pune cenusa in groapa in care urmeaza sa plantezi pomul si acest lucru o sa ajuta la dezvoltarea radacinilor.

Atunci cand ai plantat deja legumele, poti pune cenusa in jurul acestora, pentru ca aceasta le va ajuta si le va proteja radacinile.

Alte legume care iubesc cenusa sunt varza, varza de bruxelles, morcovii, usturoiul, ardeiul, ridichile, dovleceii, fasolea sau sfecla. Acestea iubesc solul cu un pH situat intre 5.5 si 6.8.

La final, o sa iti mai spunem si cum ar trebui sa pastrezi cenusa pe care vrei sa o folosesti pentru plantele tale.

Pentru ca nutrientii pe care aceasta ii contine sunt solubili, ar trebui sa folosesti un recipient care o sigileaza perfect si care tin umezeala departe. De asemenea, evita mediile cu umiditate ridicata, pana cand te pregatesti sa o folosesti.

Unde nu ar trebui sa folosesti cenusa ca ingrasamant

Zmeura
Zmeura

Pentru ca cenusa este alcalina, aceasta nu ar trebui folosita pentru plantele care iubesc un sol acid, iar aici mentionam afinul sau zmeurul.

De asemenea, nu utilizati cenusa in locurile unde cultivati cartofi, vinete, cartofi dulci sau rubarba. Acestea prefera un sol cu pH intre 5 si 5.8.

Dupa ce ati folosit cenusa, ar trebui sa retestati pH-ul solului la fiecare doi ani pentru a te asigura ca valoarea nu depaseste 7.5.

Mare atentie, pentru ca cenusa poate cauza probleme pentru un sol a carui valoare a pH-ului este mare.

Solul poate deveni prea alcalin, iar legumele nu vor creste. De asemenea, o cantitate mare de cenusa poate afecta cresterea plantelor sau radacinile acestora.

Daca si tu ai aceasta problema sau locuiest in apropierea unei ape sarate, ar trebui sa folosesti potasiu pentru a regla pH-ul solului.