Ce plantam dupa mazare. Cum sa cultivi pamantul in continuare, pentru a obtine cele mai bune recolte si cel mai bun randament. Ce trebuie sa stii si ce se cultiva dupa ce ai recoltat mazarea!
Ce plantam dupa mazare. Cum sa cultivi pamantul pentru a obtine cel mai bun randament
Inainte de a vorbi despre ce plantam dupa mazare, o sa iti dam un mic pont. Dupa ce ai recoltat mazarea, trebuie sa stii ca partea aeriana a plantei se poate cosi, iar radacinile se scot si se pot lasa pe pamant.
Pana la venirea primaverii, radacinile vor fi putrezit deja, insa vestea buna este ca actioneaza ca si ingrasamant si vor imbogati pamantul cu azot. Practic, ai fertilizat solul fara prea mult efort!
Daca inca nu stiai, rotatia culturilor este esentiala atunci cand vrei sa cultivi legume in gradina ta. Expertii ne sfatuiesc sa alternam culturile de legume pentru a putea maximiza productia, dar in acelasi timp pentru a putea tine la distanta bolile sau daunatorii.
Alternand culturile, vei face economii pentru ca nu va trebui sa mai administrezi foarte multe tratamente. Pe scurt, nu mai dai banii pe tratamente, erbicide sau insectofungicide si vei creste legume sanatoase. Tocmai de aceea este important sa stim ce plantam dupa mazare!
Nu este indicat sa cultivi aceleasi legume pe aceeasi suprafata de teren timp de cativa ani la rand, asa ca ar fi bine sa stii ce este indicat sa plantezi dupa ce ai avut mazare in gradina.
Nu uita ca mazarea sau fasolea ajuta la restabilirea echilibrului mineral al solului pentru ca absorb azotul din aer si il acumuleaza in acei noduli. Asadar, dupa ce ai avut mazare, poti planta varza sau conopida.
Pe langa varza, se mai pot planta si ridichile, iar daca nu stiai in ce perioada afla ca acestea se planteaza primavara devreme.
Ce plantam dupa mazare. Spanacul este iarasi o solutie pe care sa o alegi dupa ce ai plantat mazare, insa nu uita ca are nevoie de multa apa! Pe aceeasi suprafata de teren unde ai avut mazare, mai poti planta si marar sau salata.
Citeste si: Ce plantam dupa cartofi. Cum sa cultivi legume in mod inteligent
Pentru ca mazarea (Pisum sativum) poate fi cultivata in perioada martie-iulie, mai poti incerca sa cultivi pe aceeasi suprafata de teren castraveti sau varza de toamna, in perioada iulie-octombrie.
Nu conteaza daca nu ai o suprafata mare pe care sa o cultivi in gradina, insa tine minte ca este absolut necesar sa faci rotatia culturilor de legume pentru a creste legume fara sa faci prea multe tratamente, dar in acelasi timp sa obtii si recolte pe masura.
La final, iti mai spunem ca sunt anumite culturi care extrag cantitati mai mari de nutrienti din pamant, iar acestea sunt culturile de rosii, varza, vinete, salata sau broccoli.