Cat consuma o plita cu inductie. Afla cum sa faci calculul, dar mai ales cum sa o alegi pe cea mai eficienta. Care sunt factorii de care trebuie sa tii cont si de ce sa alegi o astfel de plita pentru locuinta ta.
Cum functioneaza o astfel de plita si ce avantaje ofera
Cat consuma o plita cu inductie. Inainte de a stii ce consum are o astfel de plita, ar fi bine sa stii si care sunt avantajele acesteia, dar si cum functioneaza.
Ei bine, principiul de functionare al unei plite cu inductie este prin transmiterea undelor electromagnetice asupra vasului asezat pe aceasta. Incalzirea este instanta, insa trebuie mentionat faptul ca vei putea utiliza doar vase fabricate din materiale feroase.
Principalul avantaj al unei astfel de plite este ca nu se va pierde caldura. Se va incalzi imediat, iar asta inseamna ca si bucataria ta se va incalzi mai putin, in timp ce tu profiti de un consum mai redus de energie.
Citeste si: Cat consuma un frigider. Cum sa calculezi consumul lunar
Marele avantaj este ca poti controla temperatura. Fata de plita pe gaz, cea pe inductie ofera un control mai mare asupra temperaturilor deoarece vei putea mentine o temperatura constanta fara prea multe probleme si pentru o perioada mai lunga.
Totodata, gatitul la o astfel de plita este mai rapid. Practic, salvezi timp deoarece vasele se incalzesc mai repede si nu mai pierzi atat de mult timp ca la plitele clasice pe gaz. Bineinteles, o vei curata si mult mai usor dupa ce o utilizezi.
Un alt avantaj este si siguranta la utilizare si asta datorita faptului ca nu este utilizata flacara ca la plita pe gaz. Practic, poti sta mai linistita cand copiii sunt in jurul acesteia.
Cat consuma o plita cu inductie. Cum sa faci calculul
Cat consuma o plita cu inductie. Dupa ce ai aflat avantajele, o sa iti spunem si cat te costa sa folosesti o astfel de plita timp de o luna. Astfel, vei intelege cum sa o alegi si pe cea mai eficienta.
Formula de calcul a unei plite cu inductie este: Puterea (kW) x Timpul (h) = Consum (kWh).
O sa aducem in discutie o plita cu o putere de 2000 W. Asta inseamna ca vei face calculul in acest mod: 2 kW x 2 h = 4 kWh.
Practic, am luat un consum mediu de aproximativ 2 ore in fiecare zi. Daca obisnuiesti sa gatesti mai mult sau mai putin, ajustezi timpul in functie de cat gatesti.
La un pret de 0.68 lei/kWh, asta inseamna ca utilizarea plitei te va costa 2.72 lei pe zi, iar asta inseamna aproximativ 82 lei pe luna. Desigur, daca gatesti mai mult, costurile legate de consumul de energie electrica o sa urce direct proportional.
Dupa cum vezi, costurile nu sunt chiar atat de mari, asa ca acum ca stii cum sa faci calculul poti alege cea mai eficienta plita cu inductie din magazin.