Cand se taie caisul. Afla cum sa faci asta in mod corect, fara sa afectezi pomii fructiferi. Ce trebuie sa stii si care sunt perioadele in care poti taia caisul, dar si ce trebuie sa faci daca ramurile au un diametru mai mare de 2 centimetri.
Cand se taie caisul. Cum sa procedezi daca ramurile sunt groase
Cand se taie caisul. Daca si tu ai un cais sau mai multi in gradina, atunci ar trebui sa stii ca cea mai buna perioada pentru a ii taia este primavara, inainte ca pomii sa iasa din perioada de repaus vegetativ, adica sa inmugureasca.
Pentru ca vorbim despre o specie de pomi fructiferi mai sensibila, ar trebui sa eviti taierea caisului iarna, deoarece temperaturile scazute pot afecta rodirea acestuia in anul urmator.
Totodata, daca ramurile caisului au un diametru mai mare de 2 centimetri ar fi bine ca dupa taiere sa le protejezi prin aplicarea unui mastic ce va favoriza cicatrizarea ranilor. Este necesar sa faci asta pentru ca pomii sa fie protejati de boli sau daunatori.
Mare atentie ca uneltele pe care le folosesti sa fie bine ascutite si dezinfectate dupa ce tai ramurile uscate. Este posibil ca acestea sa fie bolnave si nu vei face decat sa raspandesti bolile de la o ramura la alta sau de la un pom la altul.
Pentru a efectua taierile in mod corect, primul lucru pe care trebuie sa ai in vedere este indepartarea ramurilor care se interesecteaza sau care se freaca una de alta, dar si pe cele care obtureaza lumina si aerul in interiorul coroanei. Nu uita ca aerul trebuie sa circule in interiorul coroanei pentru a evita aparitia bolilor fungice.
Totodata, va trebui sa tai si ramurile care concureaza cu cele principale, dar si pe cele care incarca prea mult coroana. Nu uita nici de acei consumatori care apar la baza trunchiului, deoarece si acestia trebuie indepartati.
Caisul se mai poate taia si vara, iar aceste taieri se numesc taieri in verde. Totusi, tine minte ca in aceasta perioada poti taia doar ramurile din varful pomilor si astfel vei favoriza circulatia sevei, dar si o iluminare mai buna in interiorul coroanei.
Citeste si: Soiuri de cais. Cum sa le alegi in functie de zona in care vrei sa le plantezi
Mai trebuie sa stii ca dupa taiere, caisul va avea nevoie si de stropiri, insa acestea trebuie aplicate inainte de dezmugurire, doar cand pomii sunt in repaus vegetativ.
Un prim tratament este cel cu zeama bordeleza si poti folosi Bouillie Bordelaise WDG. Aceasta stropire are rolul de a proteja caisul impotriva bolilor precum monilioza, ciuruirea micotica a frunzelor sau patarea rosie a frunzelor.
Va fi nevoie si de un tratament cu un ulei horticol, iar in acest caz iti recomandam Ovipron Top. Stropirea va combate formele hibernante ale acarienilor, ale afidelor si ale paduchelui din San Jose.