Cand se recolteaza usturoiul. Afla in ce perioada se recolteaza usturoiul, dar si cum sa il usuci inainte de pastrare pentru ca acesta sa nu se strice pe perioada iernii. Iata ce trebuie sa stii si cum sa procedezi!
Cand se recolteaza usturoiul. Cum sa faci asta in mod corect
Daca si tu te-ai intrebat cand se recolteaza usturoiul, o sa iti explicam care sunt semnele care te anunta ca plantele pot fi scoase din pamant. Nu de alta, dar este bine sa lasi capatanile de usturoi sa ajunga la maturitate inainte sa le recoltezi.
Pentru cei ce nu stiu, usturoiul se planteaza de regula toamna, iar primavara va incepe sa rasara. Dupa ce vor incepe sa apara acele tije, tine minte ca trebuie taiate pentru ca in caz contrar vei obtine bulbi de dimensiuni mai mici deoarece tijele vor folosi nutrientii plantelor. Nu le arunca, pentru ca le poti utiliza in Bucatarie, deoarece au o aroma placuta.
Dupa taierea tijelor, vei incuraja plantele sa creasca si bulbii se vor mari. Totusi, capatanile de usturoi au nevoie de timp pentru a ajunge la maturitate, asa ca primul semn care te anunta ca le poti scoate din pamant este ingalbenirea frunzelor, lucru care se intampla de regula spre sfarsitul verii.
Citeste si: Cand se taie tijele florale la usturoi. Cum sa faci asta si in ce perioada
Primele frunze care vor incepe sa se ingalbeneasca vor fi cele din partea de jos, asa ca mare atentie. Nu trebuie sa lasi toate frunzele sa se ingalbeneasca, asteapta pana ce 2-3 din acestea isi schimba culoarea, iar apoi poti scoate usturoiul din pamant.
Exista termenul de “culcarea usturoiului”. Ei bine, acesta se refera la faptul ca frunzele incep sa se usuce si apoi se inmoaie. Acesta este un semn ca plantele pot fi scoase din pamant.
Desigur, iti poti da seama daca usturoiul este gata de recoltare si daca scoti o planta din pamant. Verifica apoi daca acei catei de usturoi au deja coaja formata, iar daca nu este cazul inseamna ca mai este nevoie de timp pana ce ajung la maturitate. Mai lasa-i timp de 1-2 saptamani si apoi verifica-i din nou.
Dupa ce ai vazut daca usturoiul este gata sau nu sa fie scos din pamant, vine si momentul recoltarii. Mare atentie sa nu tai capatanile de usturoi daca folosesti o sapa, o lopata sau o furca. De regula, plantele pot fi smulse cu usurinta din pamant.
Cea mai buna metoda de scoatere a plantelor din pamant ramane furca, deorece in acest mod te asiguri ca nu vei deteriora bulbii si ii poti recolta fara probleme.
Urmatorul pas va fi sa lasi usturoiul sa se usuce pe pamant, pentru ca pamantul in exces sa poata fi scuturat, dar mai ales pentru ca acele coji ale cateilor de usturoi sa se usuce mai bine si sa ii protejeze la pastrare.
Dupa ce plantele au fost scuturate de pamant se lasa la uscat agatate, timp de 1-2 saptamani. Totusi, mare atentie sa le tii la uscat ferite de lumina directa a soarelui si intr-un loc cu o buna circulatie a aerului.
Urmatorul pas va fi sa tai radacinile capatanilor si partea de sus, insa tine minte sa lasi 2-3 cm din tulpina, pentru ca astfel capatanile se vor pastra mult mai bine.
Capatanile de usturoi se vor pastra intr-un loc ferit de lumina, racoros si lipsit de umiditate. Totodata, tine minte ca este nevoie de o buna circulatie a aerului pentru ca usturoiul sa nu mucegaiasca.