Cand se planteaza leusteanul primavara si cum sa procedezi
Cand se planteaza leusteanul primavara si cum sa procedezi

Cand se planteaza leusteanul primavara si cum sa procedezi


Cand se planteaza leusteanul primavara. Afla care este cea mai buna perioada in care poti cultiva leustean la tine in gradina, cum sa faci asta in mod corect si care sunt pasii pe care sa ii respecti pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Cand se planteaza leusteanul primavara. Cum sa faci asta in mod corect

Cand se planteaza leusteanul primavara
Cand se planteaza leusteanul primavara

Cand se planteaza leusteanul primavara. Daca si tu vrei sa plantezi leustean la tine in gradina, afla ca cea mai simpla metoda este sa pui semintele in tavite alveolare si sa obtii rasaduri, dupa care sa le pui in gradina.

Tavitele alveolare trebuie tinute la o temperatura de peste 15 grade Celsius pentru ca rasadurile sa rasara in aproximativ 20 de zile, insa daca temperatura se apropie de 21-25 de grade plantele o sa inceapa sa rasara in aproximativ 2 saptamani sau chiar mai putin.

Atunci cand rasadurile au o inaltime de 5-10 centimetri pot fi plantate in gradina. Este indicat sa aplici si un ingrasamant lichid dupa ce le plantezi, pentru a te asigura ca plantele se vor dezvolta fara probleme. Poti face acest lucru in luna martie, insa asigura-te ca a trecut orice pericol de inghet.

Bineinteles, poti planta semintele de leustean direct in gradina, insa asta trebuie sa faci la inceputul lunii martie. Semintele, dar si rasadurile, se vor pune la o distanta de 30 de centimetri pe acelasi rand, iar distanta dintre randuri trebuie sa fie de 50 de centimetri.

Tine minte faptul ca leusteanul poate creste pe suprafete de teren in conditii de semiumbra sau umbra, asa ca nu va fi nicio problema daca locul ales nu beneficiaza de prea multa lumina. 

Frunze de leustean
Frunze de leustean

Odata plantat, leusteanul nu va avea nevoie de o ingrijire speciala, insa trebuie sa tii cont de faptul ca buruienile crescute in jurul plantelor ar trebui scoase. Desigur, nu uita sa uzi plantele foarte bine, mai ales in perioadele de seceta.

Odata plantat sau semanat, leusteanul se poate recolta dupa aproximativ 3 luni. Recoltarea se face prin taierea frunzelor care au ajuns la maturitate. De asemenea, trebuie sa stii ca de la leustean poti recolta si semintele, care pot fi uscate si apoi macinate, transformate intr-o pudra ce se poate utiliza pentru a condimenta diverse carnuri.

Citeste si: Cultivarea patrunjelului de radacina. Cum sa pregatesti terenul si cand se seamana

Daca vrei sa inmultesti leusteanul din gradina, atunci afla ca poti face asta despartind o tufa mai mare. Perioada ideala pentru a face acest lucru este primavara sau toamna, iar distanta de plantare a tufelor este de 50-60 de centimetri pentru a avea loc destul sa se dezvolte.

Ar mai trebui sa stii ca leusteanul poate fi afectat de boli precum mana, Patarea alba sau septorioza. Patarea alba se poate observa usor datorita petelor decolorate care apar pe frunze. In acest caz, poti aplica un tratament cu un fungicid precum Topsin 500 SC.

In cazul in care tufele sunt afectate de mana, atunci vei putea observa pete decolorate pe suprafetele frunzelor, iar pe partea inferioara a acestora un puf de culoare alb-cenusiu.