Cand se coc castanele. Afla in ce perioada le poti culege castanele comestibile, dar si cum sa le recunosti. Ce nu trebuie sa faci atunci cand vrei sa le recoltezi, dar si la ce temperatura terbuie sa le pregatesti pentru a le consuma.
Cand se coc castanele si cum sa le recunosti
Daca si tu vrei sa stii cand se coc castanele, afla ca perioada poate dura intre 10 si 30 de zile. Explicatia este ca nu toate castanele se coc in acelasi timp, iar daca ai un castan comestibil in curte sau in gradina atunci acestea se vor coace incepand cu sfarsitul lunii august si pana la sfarsitul lunii septembrie.
Totusi, trebuie mentionat ca nu trebuie sa te urci in castan pentru a le culege, lasa fructele sa cada singure. Daca o sa le culegi este posibil sa rupi ramurile, asa ca nu te sfatuim sa faci asta.
Mai mult, nu trebuie sa scuturi castanele pentru a le culege, deoarece daca o sa faci asta este posibil sa cada si fructele care nu au ajuns la maturitate. Asadar, asteapta ca acestea sa cada, este cea mai simpla metoda.
Castanele care incep sa se coaca vor iesi singure din acea coaka verde. Sub nicio forma nu trebuie sa le culegi cat timp sunt verzi, deoarece fructele nu sunt coapte.
De asemenea, castanele trebuie culese in fiecare zi. Nu le lasa sa stea pe pamant mai mult de 2 zile pentru ca vor fi mancate de veverite sau alte animale salbatice. Nu uita sa porti si niste manusi daca trebuie sa desfaci coaja verde, deoarece te poti intepa.
Cum sa pregatesti castanele la cuptor si la ce temperatura
Acum ca stii cand se coc castanele, ar trebui sa stii si cum sa le pregatesti, la ce temperatura se baga la cuptor. Asigura-te ca nu le arzi si le coci in mod corect.
Primul pas pe care trebuie sa il faci va fi sa le speli. Pune castanele intr-un castron cu apa si clateste-le foarte bine, iar apoi arunca apa. Dupa aceea, castanele se mai pun inca o data in apa timp de 20-30 de minute. Trebuie sa faci acesti pasi pentru a le inmuia un pic coaja.
Urmatorul pas va si sa le crestezi cu un cutit foarte bine ascutit. Pune-le pe un fund de lemn si tine-le foarte bine atunci cand le crestezi pentru a nu te taia.
Citeste si: Castan comestibil. Cum sa il plantezi si sa il ingrijesti
Dupa aceea, pune castanele pe o tava, iar apoi adauga putina apa si mai lasa-le sa stea timp de 10-15 minute. Intre timp, cuptorul se va preincalzi la temperatura de 200 de grade Celsius.
Este nevoie sa inmoi castanele pentru a obtine o coaja crocanta si un interior mai cremos. Dupa ce au trecut cele 10-15 minute, castanele se baga la cuptor fara sa scurgi apa, pentru ca aceasta se va evapora in aproximativ 10 minute.
Amesteca-le de 4-5 ori cat timp castanele sunt la cuptor pentru ca acestea sa se prajeasca uniform pe fiecare parte. La final, scoate castanele din cuptor si lasa-le sa se raceasca un pic pentru a le putea manca.