Cum sa plantezi si sa ingrijesti un castan comestibil
Cum sa plantezi si sa ingrijesti un castan comestibil

Castan comestibil. Cum sa il plantezi si sa il ingrijesti


Cum sa ingrijesti corect un castan comestibil sau castanul dulce pentru productie mare. Originar din sudul Europei si al Asiei Mici, s-a adaptat perfect pe meleagurile tarii noastre. Invata cum se planteaza corect, dar si cum trebuie ingrijit.

Cum sa plantezi si sa ingrijesti un castan comestibil – Cuprins:

Metode de plantare ale castanilor comestibili

Castane coapte
Castane coapte

Cum sa plantezi un castan comestibil. Castanele comestibile se numara printre gustarile preferate ale multor romani. Pe langa gustul bun, castanele dulci sunt de ajutor pentru mentinerea sanatatii organismului.

S-a dovedit stiintific faptul ca un consum moderat si regulat de castane comestibile ajuta, printre altele, si la intarirea oaselor, stimuleaza buna functionare a creierului, reduce colesterolul, plus ca impiedica formarea cheagurilor de sange si lupta pentru prevenirea diferitelor tipuri de cancer.

Pot fi consumate fierte, coapte si sub forma de garnituri. Si-au gasit loc de cinste si pe segmentul prepararii dulciurilor. Pot fi utilizate pentru creme, inghetata si budinci. Din ele se poate face si faina pe care o poti folosi la pregatirea de paini si lipii sau se poate folosi in sosuri si supe.

Daca te gandesti sa plantezi si tu, trebuie sa stii ca o poti face atat in livezi specializate, cat si in padure, fie ca o faci la margine sau in mijlocul ei. Se va adapta perfect in gradini si parcuri mai mari. Poate fi cultivat atat în monocultura sau o poti face in combinatie cu alte specii pomicole,

Inainte de a te apuca de plantarea unui castan comestibil, trebuie sa pregatesti temeinic terenul, asa cum se face in cazul oricarei infiintari de culturi pomicole. Asadar, terenul se curata si la suprafata si in subteran, iar resturile vegetale trebuie indepartate. Apoi, terenul se niveleaza si se aplica ingrasaminte.

Castana incoltita
Castana incoltita

Ca fertilizatorul sa fie eficient, se recomanda ca terenul sa fie arat imediat dupa ca s-a adaugat fertilizator pe substrat. Aratul se face la o adancime de maxim 35 de centimetri.

Cel mai bun sol pentru cresterea castanului este un sol fertil, usor, bine drenat si acid. Asadar, mare atentie cand plantezi un castan comestibil!

Cea mai buna perioada cand poti planta castani comestibili este toamna, iar cea mai buna schema de plantare este: 9 metri distanta intre randuri si 8 metri distanta intre plante pe rand.

Apoi, cu ajutorul unui tarus, marcheaza locul unde va fi plantat fiecare castan in parte. Gropile destinate plantarilor trebuie sa aiba dimensiunea 40 x 40 x 40 cm.

Pentru a sprijini polenizare, in plantatie este indicat sa utilizezi mai multe soiuri (2-3).

Castanii nu au nevoie de taieri. Se va recurge la asa ceva doar la nevoie, adica pentru a indeparta lastari morti. Taierile se vor face doar primavara, dupa inmugurire. In mod natural, castanul dezvolta coroane bine aerisite, ceea ce inseamna ca nu are nevoie de toaletari.

Cum sa ingrijesti un castan comestibil in mod corect

Castan comestibil
Castan comestibil

Cum sa ingrijesti un castan comestibil (Castanea sativa). Arborele este destul de simplu de ingrijit, nevoile lui fiind usor de indeplinit. Necesita un climat bland si umiditate moderata, fara a se exagera cu udarea.  Nu rezista la seceta, preferand semi-umbra. Pe de alta parte, sunt rezisteti la ger, inca din primii ani de la plantare.

Ingrijirea corecta incepe de dinainte de plantare. Este nevoie sa-i fasonezi radacina pentru a le elimina pe cele moarte sau rupte. Cele vii trebuie si ele scurtate. Ai grija sa nu scurtezi cu mai mult de 20 de centimetric si apoi sa le mocirlesti bine in amestec de apa, pamant galben si excremente de vita sau cal. Mocirlirea ajuta pomii sa se adapteze la noile conditii din plantatie.

Ai grija sa indepartezi iarba care va creste la baza arborelui. Trebuie sa faci asta atunci cand iarba ajunge sa aiba maxim 10 centimetri. Aceasta nu se va indeparta de pe teren. Se va folosi la formarea unui strat de mulci.

Citeste si: Calendar stropiri pomi fructiferi. Cum sa faci tratamentele in mod corect

Cand vine vorba de ingrijirea corecta a unui castan comestibil, o atentie deosebita trebuie acordata bolilor si daunatorilor care ar putea sa provoace pagube productiei.

Una dintre cele mai grave boli cu care se poate confrunta castanul dulce este si cancerul castanului. Boala ataca scoarta si partea de interior a tulpinii. Practic, arborele este distrus din interior de o ciuperca foarte agresiva. Din 2012 a fost introdus un vaccin pentru combaterea acestei ciuperci.

O alta boala agresiva de care ar putea suferi un castan comestibil este si patarea frunzelor. In cazuri grave pomul isi pierde frunzele.

Cei mai agresivi daunatori ai castanilor dulci sunt: viespea castanului, cicadele si molia miniera a frunzelor.

In cazul aparitiei de astfel de daunatori, specialistii recomanda efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice.

Soiuri de castani comestibili. Castanul rasfata oamenii cu o multime de  soiuri. Puteti alege dintre urmatoarele soiuri de: de castani dulci: Gureni, Mara, Iza, Tismana, Hobita, Polovraci, Prigoria, Romval.

Desi varietatea soiurilor este mare, in catalogul oficial exista doar doua soiuri de castani inscrise – Tismana si Romval (ultimul, adica  Romval, a fost omologat de cercetatorii de la Facultatea de Agricultura si Horticultura, din cadrul Universitatii din Craiova in urma cu 12 ani, adica in 2010).