Calendarul gradinii de legume. Afla cum sa procedezi si care sunt soiurile de legume care se planteaza de-a lungul unui an. Din luna februarie pana in luna noiembrie, o sa iti explicam care sunt soiurile ce trebuie plantate in gradina ta.
- Calendarul gradinii de legume de-a lungul unui an
- Ce legume se seamana sau se planteaza in luna februarie
- Legumele care se planteaza sau se seamana in luna martie
- Calendarul gradinii de legume semanate sau plantate in luna aprilie
- Ce legume se planteaza sau se seamana in luna mai
- Legume care se cultiva in luna iunie
- Calendarul gradinii de legume. Ce se seamana sau planteaza in luna iulie
- Ce legume se seamana sau planteaza in luna august
- Care sunt legumele ce se planteaza sau seamana in luna septembrie
- Calendarul gradinii de legume. Ce legume se seamana sau planteaza in luna octombrie
- Ce legume se cultiva in luna noiembrie
Calendarul gradinii de legume de-a lungul unui an
Calendarul gradinii de legume. Iata ce legume poti sa cultivi de-a lungul unui an si care sunt soiurile recomandate. De asemenea, o sa iti spunem care sunt combinatiile bune de legume si ce legume nu ar trebui asociate niciodata.
Citeste si: Pastrarea muscatelor peste iarna. Cum sa ai grija de florile tale?
Iata ce trebuie sa stii pentru ca recolta din gradina ta sa fie un succes si care sunt legumele pe care ar trebui sa le cultivi de-a lungul anului. Fiecare gradinar trebuie sa stie acest lucru!
Desigur, calendarul poate sa difere cu 2-3 saptamani, in functie de regiunea in care locuiesti.
Ce legume se seamana sau se planteaza in luna februarie
Calendarul gradinii de legume. Incepem cu luna februarie, mai exact cu perioada 20-28 a acestei luni. Daca vreti sa incepeti sa semanati legumele ar trebui sa luati in considerare morcovul, patrunjelul, mararul, leusteanul, ridichile de luna, ceapa verde de iarna, usturoiul, mazarea, spanacul, salata, dar si plantarea rizomilor de hrean. Mai mult, in luna februarie se planteaza si rubarba!
Nu uitati ca semintele trebuie sa fie sanatoase, dar in acelasi timp trebuie acoperite si cu un rand de gunoi de grajd. Nu puneti mult gunoi de grajd, pentru ca legumele trebuie sa si rasara!
Legumele care se planteaza sau se seamana in luna martie
Cand vine luna martie, apar si primele semne de primavara. Acest lucru inseamna ca putem semana sau planta mai multe legume, deoarece temperaturile vor incepe sa creasca treptat.
La inceputul lunii martie, mai exact in perioada 1-10, puteti semana morcov, patrunjel, marar, leustean, ridichi de luna, mazare, salata, spanac, arpagic si ceapa.
De asemenea, puteti semana si plante aromatice precum coriandru, fenicul, oregano, insa trebuie sa aveti grija sa acoperiti plantatia daca temperaturile scad sub 0 grade Celsius.
Calendarul gradinii de legume. La mijlocul lunii martie, in perioada 10-20, puteti semana legumele mentionate mai sus, dar in acelasi timp puteti adauga si cartofii timpurii sau macrisul.
La sfarsitul lunii martie, in perioada 20-30, luati in considerare semanarea legumelor pe care le-am mentionat deja, dar mai adaugati si soiurile de varza pentru productie timpurie.
De asemenea, in luna martie se poate face si repicatul rasadurilor in cuburi sau ghivece, precum rosiile, ardeiul sau vinetele. In a doua jumatate a lunii martie, se pot planta in rasadnite si castravetii sau ardeii, iar solariile se pregatesc pentru culturile de rosii si vinete. Luna martie inseamna si dezinfectarea rasadnitelor sau a solariilor folosind sulfat de cupru sau formalina.
Calendarul gradinii de legume semanate sau plantate in luna aprilie
Luna aprilie aduce cu ea si posibilitatea de plantare sau semanare a unor noi legume. La inceputul lunii, in perioada 1-10, luati in considerare plantarea sau semanarea ridichilor de vara, a dovleceilor, spanacului, rasadurilor de rosii si ardei, mararului, a soiurilor de varza pentru productie timpurie, dar si a cartofilor timpurii. Mai puteti adauga radacinoase precum morcovi, patrunjel sau pastarnac, dar si samanta de ceapa.
Jumatatea lunii aprilie, 10-20, permite plantarea sau semanarea legumelor pe care le-am mentionat mai sus, la care puteti adauga dovleci de copt, pepene galben si verde, porumb pentru fiert si varza pentru productie semitimpurie. De asemenea, se mai poate planta gulia si conopida, dar si telina sau cartofii preincoltiti.
Calendarul gradinii de legume. Sfarsitul lunii aprilie, 20-30, aduce si posibilitatea de a planta sau semana legumele mentionate deja, la care puteti adauga sfecla rosie, castraveti si fasole.
Foarte important este sa aveti grija si la combinatiile bune de legume. Acestea sunt morcovii si mazarea, ceapa si morcovii, ceapa si sfecla rosie sau gulie, cartofi timpurii si mazare, cartofi si fasolea sau ridichile de luna si fasole. Legumele se pot semana alternativ.
Combinatiile rele sunt ceapa si usturoiul, morcovii si patrunjelul, mazarea si fasolea, dar si castravetele si cartofii. Ar trebui sa evitati sa semanati aceste legume alternativ. Puteti gasi o oferta generoase de seminte de legume la eMag.ro.
Ce legume se planteaza sau se seamana in luna mai
Ei bine, in perioada 1-20 mai, puteti semana sau planta castravetii, fasolea, porumbul dulce, dar si ardeii, rosiile si vinetele.
Sfarsitul lunii mai, adica perioada 20-30, permite plantarea verzei pentru productia de vara, a verzei crete, guliilor sau mararului. Totodata, se pot pune si andive, fasole verde, castraveti, broccoli si conopida.
Legume care se cultiva in luna iunie
Calendarul gradinii de legume. Inceputul lunii iunie, adica perioada 1-10, aduce posibilitatea de cultivare a verzei pentru productia de vara, a verzei crete, guliilor, andivelor, mararului, fasolei verde, porumbului dulce sau a castravetilor.
Si varza kale poate fi cultivata, la fel si ierburile aromatice precum coriandrul, busuiocul, fenicul sau patrunjelul. Este si ultima sansa de a cultiva morcovi, pe care ii veti recolta in lunile septembrie si octombrie.
In zilele de 10-20 iunie se pot cultiva mararul, fasolea verde, castravetii sau porumbul dulce. Sfarsitul lunii iunie, perioada 20-30, permite si cultivarea de varza pentru productia de toamna, cartofi de toamna. De asemenea, mai puteti adauga varza de Bruxelles, gulia de toamna sau varza rosie.
Calendarul gradinii de legume. Ce se seamana sau planteaza in luna iulie
In iulie, caldura deja si-a intrat in drepturi, asa ca la inceputul lunii (1-10 iulie) puteti planta gulie, sfecla rosie, varza pentru productia de toamna, fasole verde, marar si cartofi de toamna.
Jumatatea lunii iulie, 10-20, permite si plantarea castravetilor, in timp ce perioada 20-30 iulie inseamna ca puteti planta si ridichi de iarna ori spanac.
Ce legume se seamana sau planteaza in luna august
Luna cea mai torida, adica august, nu inseamna ca trebuie sa stam degeaba. Perioada 1-10 august permite cultivarea ridichilor de iarna, a spanacului si a mararului, in timp ce in perioada 10-20 puteti adauga si macrisul.
In perioada 20-30 august puteti adauga ceapa verde de iarna sau salata pentru iarna. De asemenea, pe terenurile unde ati cules deja cultura, puteti semana spanac, morcov si patrunjel pentru primavara.
Care sunt legumele ce se planteaza sau seamana in luna septembrie
La inceputul lunii septembrie, mai exact in perioada 1-10, se cultiva ceapa verde de iarna, salata care ierneaza sau macrisul. La mijlocul lunii, 10-20, se poate adauga si spanacul.
Daca nu vreti sa il cultivati in acea perioada, optati pentru 20-30 septembrie. Mai puteti adauga salata de iarna sau ceapa care va rasari la primavara.
Ar fi bine sa stiti ca septembrie este si luna in care puteti strange seminte pentru cultura de primavara.
Calendarul gradinii de legume. Ce legume se seamana sau planteaza in luna octombrie
Calendarul gradinii de legume. La inceputul lunii octombrie, in perioada 1-10, se poate cultiva spanac ce va iesi la primavara.
De asemenea, puteti planta si usturoi pentru primavara, la fel si loboda ori ceapa. Puteti semana si conopida, sau mazare ori rubarba.
Ce legume se cultiva in luna noiembrie
Luna noiembrie reprezinta ultima perioada in care se mai pot planta legume. In perioada 1-10 noiembrie se pot semana morcov, patrunjel, ceapa, usturoi, mazare, dar se pot planta si rizomii de hrean.