Calendar stropiri prun. Afla cum si cand trebuie sa aplici tratamentele la acesti pomi fructiferi din livada ta. Care sunt bolile si daunatorii, dar si cele mai bune solutii pentru tine pomii sanatosi.
Calendar stropiri prun. Cum si cand sa aplici tratamentele
Pe langa meri, prunii sunt printre pomii fructiferi cei mai populari in Romania, asa ca nu e un secret ca foarte multi gospodari aleg sa isi faca livezi. Tocmai de aceea ar trebui sa stii care sunt cele mai bune tratemente, dar si cand sa le aplici acestor pomi.
Primul tratament pe care il aplici prunului este in perioada de repaus vegetativ, inainte de dezmugurit, adica primavara.
Utilizand zeama bordeleza, prunii sunt protejati de patarea rosie a frunzelor, monilioza sau ciuruirea micotica a frunzelor. Timpul de pauza este de 3 zile.
Nu uita ca tratamentele din perioada de repaus vegetativ se fac la temperaturi de minimum 5 grade Celsius si doar atunci cand scoarta pomilor este uscata si nu e acoperita de gheata, zapada ori chiciura.
Citeste si: Calendar stropiri mar. Cum sa tratezi acesti pomi fructiferi
La 10 zile de la acest tratament, tot inainte de dezmugurit, se aplica un tratament cu Mospilan Oil. Uleiul horticol va proteja prunul impotriva afidelor, oualor de acarieni, dar si impotriva paduchelui din San Jose.
Calendar stropiri prun. Atunci cand are loc dezmuguritul, adica perioada cuprinsa intre momentul craparii mugurelui si aparitia primei frunze, se face un tratament cu Alcupral.
Solutia va proteja prunii impotriva moniliozei, patarii rosie a frunzelor si impotriva ciuruirii frunzelor.
Tot in aceasta perioada, se mai aplica un tratament cu Nissorun pentru a elimina ouale paianjenului rosu. Timpul de pauza este de 28 de zile.
In faza de buton alb, se aplica un tratament pentru patarea rosie a frunzelor si pentru monilioza fructelor folosind Signum. Timpul de pauza este de 7 de zile.
Calendar stropiri prun. In perioada cand petalele florilor de prun incep sa se scuture se va aplica un tratament cu Luna Experience pentru a combate patarea rosie a frunzelor si pentru monilioze. Timpul de pauza este de 7 zile.
De asemenea, in aceeasi perioada se va aplica un tratament cu Mavrij pentru a combate paduchele cenusiu. Timpul de pauza este de 30 de zile.
La 7-10 zile de la tratamentul anterior, se va aplica un tratament cu Chorus pentru monilioza. Timpul de pauza este de 7 zile.
Tot in aceasta perioada se face un tratament cu Movento impotriva paduchelui cenusiu, paduchelui testos si impotriva viespei semintelor de prun. Timpul de pauza este de 21 de zile.
Citeste si: Cum sa prepari zeama bordeleza si cand sa o folosesti
De asemenea, in aceeasi perioada se aplica un tratament cu Vertimec impotriva acarianului rosu comun si impotriva acarianului folocoptid al marului. Timpul de pauza este de 28 de zile.
Calendar stropiri prun. La 7-10 zile de la tratamentul anterior se va aplica un al tratament impotriva moniliozei cu Prolectus. Timpul de pauza este de o zi.
Viermele prunelor si viespea semintelor sunt eliminate folosind Laser, iar timpul de pauza este de 7 zile. Tratamentul cu Teppeki se face impotriva paduchelui cenusiu, iar timpul de pauza este de 21 de zile.
Atunci cand fructele prunului sunt la ½ din marimea normala se va aplica un tratament cu Folicur Solo impotriva moniliozei. Timpul de pauza este de 7 zile.
Mai mult, se mai aplica un tratament cu Coragen impotriva viermelui prunelor. Timpul de pauza va fi de 14 zile.
Calendar stropiri prun. In momentul in care fructele au ¾ din marimea normala, se aplica un tratament cu Switch impotriva moniliozei. Timpul de pauza este de 7 zile.
Totodata, se aplica un tratament cu Mospilan impotriva paduchelui din San Jose, iar timpul de pauza este de 14 zile. Viermele prunelor este eliminat folosind un tratament cu Affirm Opti, iar timpul de pauza este de 7 zile.
Citeste si: Cum sa plantezi un pom fructifer in mod corect. Reguli esentiale!
Cand fructele sunt in parga, se mai aplica un tratament cu Teldor impotriva moniliozei. Timpul de pauza este de 3 zile.
Mai mult, se face un tratament cu Bactospeine pentru a combate molia orientala a fructelor si molia vargata. Timpul de pauza este de 2 zile.
Atunci cand au cazut peste 50% din frunze, se aplica un tratament cu zeama bordeleza impotriva patarii rosie a frunzelor, moniliozei si ciuruirei micotice a frunzelor. Timpul de pauza este de 3 zile. Paduchele din San Jose, afidele si acarientii sunt eliminate folosind Oviprin Top.