7 cauze pentru care morcovii se deformeaza si cum sa le rezolvi
7 cauze pentru care morcovii se deformeaza si cum sa le rezolvi

7 cauze pentru care morcovii se deformeaza si cum sa le rezolvi


7 cauze pentru care morcovii se deformeaza. Afla care sunt cauzele care duc la acest fenomen, dar si cum sa ai grija de legumele tale pentru ca acestea sa nu se deformeze. Ce trebuie sa stii si cum sa ingrijesti morcovii!

7 cauze pentru care morcovii se deformeaza si cum sa le rezolvi – Cuprins:

7 cauze pentru care morcovii se deformeaza. Cum sa ingrijesti legumele corect

7 cauze pentru care morcovii se deformeaza
7 cauze pentru care morcovii se deformeaza

7 motive pentru care morcovii se deformeaza. Trebuie sa recunoastem faptul ca morcovii deformati pot fi consumati fara probleme, insa daca planuiesti sa vinzi legumele, atunci cu siguranta o sa intampini dificultati. Tocmai de aceea, ar trebui sa stii cum sa previi acest lucru si de ce se intampla.

Prima cauza ce duce la deformarea morcovilor din gradina poaate fi fertilizarea excesiva cu azot. Pentru cei ce nu stiu, azotul favorizeaza cresterea frunzelor, insa acest lucru nu este indicat la morcovi, deoarece folosim radacina acestei plante, nu si frunzele.

Ideal este sa fertilizezi morcovii cu un ingrasamant de tip NPK (5-15-15), adica unul ce contine mai putin azot, dar mai mult fosfor si potasiu. Fosforul si potasiul vor ajuta la o dezvoltare mai buna a radacinilor.

In cazul in care vrei sa folosesti gunoi de grajd pentru fertilizarea morcovilor tine minte ca acesta contine mult azot. Este indicat sa utilizezi gunoiul de grasd toamna, iar apoi sa semeni morcovi in gradina abia la primavara.

Totodata, este foarte important de mentionat ca morcovii se fertilizeaza doar de doua ori in timpul sezonului de crestere deoarece nu are nevoie de foarte mult ingrasamant. Expertii recomanda sa fertilizezi plantele atunci cand frunzele au o inaltime de 10 cm, iar apoi cand frunzele ating inaltimea de 20 cm.

Totusi, morcovii se pot deforma si din cauza temperaturilor. Daca acestea scad sub 4 grade Celsius, atunci cresterea radacinilor o sa fie afectata. Acelasi lucru se intampla si daca temperaturile din pamant cresc foarte mult si depasesc 25 de grade Celsius.

Morcovi deformati in gradina
Morcovi deformati in gradina

Tine minte sa respecti distantele de plantare atunci cand cultivi morcovi, deoarece daca acestia sunt plantati foarte aproape unii de altii atunci plantele sunt supuse stresului si pot fi afectate de bolile fungice din cauza faptului ca aerul nu circula foarte bine.

Deformarea morcovilor poate avea loc si din cauza faptului ca plantele au fost mutate. Este recomandat sa semeni morcovii direct in pamantul din gradina de indata ce temperatura din sol depaseste 4-5 grade Celsius si astfel vei evita orice fel de probleme.

Daca solul este compactat, atunci morcovii nu vor mai creste si radacinile se vor deforma. Poti rezolva acest lucru daca inainte sa semeni morcovi te ocupi si de aerarea solului din gradina folosind o furca pentru sapat.

Citeste si: Cand se recolteaza morcovii. Cum sa iti dai seama ca legumele au ajuns la maturitate

Morcovii din gradina se pot deforma si din cauza nematozilor, adica a acelor viermi ce pot afecta radacinile plantelor. Daca observi ca morcovii sunt deformati sau nu cresc si pe suprafata radacinilor observi gauri sau mici galerii atunci cu siguranta exista o problema.

Solutia va fi sa respecti rotatia legumelor in gradina, dar sa te ocupi si de solarizarea solului pentru ca viermii nematozi sa fie eliminati. Pentru solarizarea solului o sa ai nevoie de o folie de plastic cu ajutorul careia sa acoperi suprafata de pamant pentru o perioada de 4-6 saptamani pe timp de vara, atunci cand temperaturile sunt foarte ridicate.

Cand temperatura din pamant atinge 52 de grade Celsius viermii nematozi si ouale acestora nu vor mai supravietui. Asadar, ia in calcul acest aspect daca intampini probleme legate de viermii nematozi.

Morcovii trebuie culesi la timp daca vrei sa nu se deformeze. Recoltarea se face de regula la 70-100 de zile de la semanare, insa daca lasi prea mult in pamant plantele acestea vor incepe sa produca flori si seminte. In acest stadiu, radacinile nu mai pot fi consumate, insa poti pastra semintele pentru a le putea pune in gradina in anul urmator.